Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Wonen

6 september

Het Nieuwe Wonen

Wilt u uw huis energiezuiniger en comfortabeler maken? Dan is Het Nieuwe Wonen interessant voor u. Wat houdt Het Nieuwe Wonen in, wat zijn de voordelen voor u en hoe kunt u simpel starten? 

 • Energieverbruik en kosten omlaag
 • Meer gemak en gebruikerscomfort
 • Levensloop- bestendig wonen
 • Mogelijkheden van domo ca /techniek​

Ga voor winst

Bij Het Nieuwe Wonen krijgt u uitleg over de nieuwe mogelijkheden om duurzamer in uw huis te wonen. Techniek speelt hierbij een belangrijke rol. Dat levert winst op voor uw portemonnee en winst voor het milieu.

1. We komen bij u langs

Wij nemen contact met u op om te vragen of u geïnteresseerd bent. Wilt u zelf een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar info@hetnieuwewonen.org of bel: 0345 - 254 030. Namens de deelnemende gemeenten komt een wooncoach van Het Nieuwe Wonen GRATIS bij u langs. De wooncoach informeert u vrijblijvend en beantwoordt al uw vragen. Het advies is volledig onafhankelijk.

 • Wat is Het Nieuwe Wonen?
 • Welke bespaarmogelijkheden zijn er?
 • Hoe moeilijk of makkelijk is het om te starten?
 • Wat zijn de financiële voordelen?

2. We helpen u graag!

Misschien denkt u: “Wat moet ik doen voor een beter energielabel of lagere energiekosten?” Of: “Kan ik iets doen dat weinig geld kost?” Misschien wilt u graag weten welke investering het meest oplevert.

De deelnemende gemeenten ondersteunen u hier graag bij.
In een onafhankelijk advies wijzen we u op de mogelijkheden voor uw huis en uw situatie.

 • Met welke acties kunt u starten en wat heeft uw voorkeur?
 • Waarover wilt u meer informatie en uitleg?
 • Wat is nodig aan materialen en aanpassingen?
 • Welke subsidiemogelijkheden, leveranciers en initiatieven zijn er? 

3. Voordelen nu en in de toekomst

Na Het Nieuwe Rijden en Het Nieuwe Werken is het nu tijd voor Het Nieuwe Wonen. De gemeenten Leerdam, Gorinchem, Zederik, Giessenlanden en Molenwaard gebruiken ook www.regionaalenergieloket.nl. Het Nieuwe Wonen behandelt vragen over isolatie van dak, vloer of muren, het verwarmen en ventileren van kamers en de werking van huishoudelijke apparaten.

T: 0345-254 030 E: info@hetnieuwewonen.org 

 

Energielabels voor apparatuur, hoe werken ze precies?

Kleurenschema’s, lettercodes en ingewikkelde rekenmodellen: maken Europese energielabels voor apparatuur het ons eigenlijk wel gemakkelijker? Online winkelcentrum beslist.nl ging op onderzoek uit en zette de belangrijkste feiten over energielabels op een rij.

Verschillende schalen
Energielabels zijn er in twee schalen. Zo is er een schaal met energieklasse A+++ tot en met D die gebruikt wordt voor witgoed, televisies, airco’s en lampen. De tweede schaal, met energieklasse A tot en met G, wordt gebruikt voor stofzuigers, ovens en zelfs voor auto’s en huizen. Naast de letterschalen, zijn energielabels ook voorzien van een kleurenschema, dat van donkergroen (meest zuinig) naar rood (minst zuinig) loopt.  

Vergelijken van energielabels
Een één op één vergelijking van energielabels is vrijwel onmogelijk, omdat er teveel variabelen van invloed zijn op de zuinigheid van een apparaat. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen een 32 inch LED tv en een 50 inch plasma tv. Een vergelijking van deze apparaten op basis van het energielabel zou daarom ‘oneerlijk’ zijn.

Alleen als apparaten dezelfde kenmerken hebben kan er een goede vergelijking worden getrokken. Wanneer er (bijvoorbeeld) een vergelijking wordt gemaakt tussen een 32 inch LED TV van producent X en een 32 inch LED TV van producent Y, kunnen de energielabels ‘eerlijk’ worden vergeleken.

Is energieklasse A+++ altijd het meest zuinig?
Nee, dit is niet per definitie het geval. De energieklasse zegt in sommige gevallen enkel iets over de energie-efficiëntie van een apparaat. De zogenaamde Energie Efficiency Index (EEI) geeft aan hoe efficiënt het product de benodigde stroom gebruikt. Het is daarom aan te raden om, naast de energieklasse, ook te letten op het jaarlijkse energieverbruik dat op het energielabel en in de productinformatie staat.

De belangrijkste informatie, inclusief handige tips en weetjes vindt u terug in de Energielabel infographic van Beslist.nl.

Zo werken energielabels voor huizen

Ook kunt u informatie krijgen via https://www.energieaanbieding.nl/zo-werken-energielabels-voor-woningen/


Een huis kopen als senior


Bij het vinden van een nieuwe woning, kan er naast het zoeken van een huurwoning natuurlijk ook worden gekeken naar het kopen van een woning. Deze kan worden gefinancierd door de verkoop van uw oude woning, maar ook door als senior een nieuwe hypotheek aan te vragen.
 
De maximale leeftijd voor het verkrijgen van een hypotheek is 72 jaar.  Bij de aanvraag van een hypotheek is namelijk een overlijdensrisicoverzekering verplicht die u, afhankelijk van de verzekeraar, kunt krijgen tot uw 70e of 72e.
 
Belangrijk is hierbij te weten dat de maandelijkse premie een stuk lager is als u de verzekering aanvraagt op uw 65e ten opzichte van een aanvraag op uw 72e.  De keuze voor een koopwoning is dan ook een stuk aantrekkelijker op uw 65e.
 
Meer informatie hierover kunt u vinden op: http://blog.eyeopen.nl/artikelen/hypotheken/hypotheek-afsluiten-tot-welke-leeftijd

De drie meest belangrijke redenen waarom senioren kiezen voor een koopwoning:
-    De behoefte als senior zo lang mogelijk zelfstandig te leven
-    De mogelijkheid willen hebben om een woning naar eigen wens te verbouwen. (Bij huurwoningen gelden de regels van de verhurende partij)
-    Iets willen nalaten aan de kinderen

Langer comfortabel genieten van uw eigen huis.

In Gorinchem hebben enkele vaklieden de handen in elkaar geslagen om senioren van dienst te zijn. Vanuit hun eigen discipline kunnen de mensen u advies geven en met elkaar kunnen zij uw huis levensloopbestendig maken. Dat op veel gebieden want ze hebben een netwerk van gespecialiseerde bedrijven achter zich staan.
U kunt ze vinden op www.seniorineigenhuis.nl  .
De visie van de mensen die dit initiatief hebben genomen is: “zolang en zoveel mogelijk genieten in uw eigen stijlvolle, comfortabele en veilige woning”.

Comfortabel wonen in uw eigen huis

Met eenvoudige aanpassingen uw huis een stuk comfortabeler maken? Erg prettig voor nu en voor later!
Met deze tekst begint een folder van het Pact van Bleskensgraaf  Als u deze folder niet heeft ontvangen kunt u altijd een bezoek brengen aan de website. Het gaat over aanpassingen in uw eigen huis. U kunt door een Wooncheck uw huis controleren op punten die uw huis comfortabel kan maken. Via de site www.comfortabelthuis.nl kunt u deze check doen en daarna bekijken hoe u het zou kunnen aanpakken. Ook andere informatie kunt u op deze site vinden. Het is een initiatief van Projectorganisatie Pact van Bleskensgraaf waarbinnen de gemeente Gorinchem samenwerkt met andere gemeenten. De Klussendienst kan u altijd van dienst zijn bij het verrichten van kleine aanpassingen.

Wonen bij Poort6 met zorg en services

Poort6 is de woningcorporatie van en voor Gorinchem met ongeveer 7.000 woningen. Onze bewoners hebben ruime keuze uit verschillende soorten woningen, garages en bedrijfsruimten. Ook als bij het wonen extra hulp of ondersteuning nodig is. Daarnaast bieden wij woningen aan die geschikt zijn voor 55-plussers.

Poort6 maakt daarbij onderscheidt naar:

 • comfortabel wonen (sociale en vrije sector) voor vitale ouderen
 • verzorgd wonen voor 55-plussers in service-appartementen

Comfortabel wonen

Kenmerken
De kenmerken van deze woningen en appartementen variëren, maar kunnen onder andere het ontbreken van drempels zijn, voldoende ruimte voor rolstoelen, een slaap- en badkamer beneden, kranen die met één hendel te bedienen zijn en -bij appartementen- een lift. Op verzoek brengen wij een verhoogd toilet aan. Bovendien brengen wij eventuele noodzakelijke aanpassingen aan die u op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) heeft gekregen. Deze kunt u via de Wmo-balie van de gemeente aanvragen.

Levensloopbestendig
Poort6 verhuurt ook zogenaamde levensloopbestendige appartementen. Levensloopbestendig is een term die vooral wijst op gebruiksgemak: een slaapkamer beneden, brede deuren, een badkamer waarin een rolstoel kan draaien, zorg om de hoek en zogenaamde 'domotica' voorzieningen. Daarmee wordt een slimme technische infrastructuur bedoeld: kranen zonder knoppen, cilinders zonder sleutels.

Verzorgd wonen

Extra voorzieningen
Naast de eventuele kenmerken van het comfortabel wonen, biedt verzorgd wonen een aantal extra's. Zo heeft een serviceappartementencomplex een of meerdere gemeenschappelijke voorzieningen. Dat kunnen scootmobieloplaadpunten zijn, een recreatieruimte waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, een speciale hobbyruimte, een biljartzaal of zelfs logeerkamers voor familieleden.

Extra dienstverlening
Daarnaast biedt Poort6 extra dienstverlening aan in haar service-appartementen. Er is overdag een huismeester aanwezig en iedere woning heeft een 24uurs-persoonsalarmer-ingsvoorziening. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een brandalarmeringsvoorziening met doormelding.

Op zoek naar een woning?

Voor een 55 plus woning moet u naast de gewone huisvestingeisen, minimaal 55 jaar oud zijn. Dit staat ook altijd aangegeven

Inschrijven
Als u op zoek bent naar een huurwoning dient u zich eerst in te schrijven. Inschrijven als woningzoekende kunt u zelf doen via onze website www.woongaard.com. Dit is de website waarop corporaties uit vier regio's hun woningaanbod presenteren.

Dus belangrijk
Tegen de tijd dat u een kleinere of makkelijker woning wilt hebben, bijvoorbeeld gelijkvloers, is het belangrijk dat u zich inschrijft bij de woningcorporatie. Zorg dat u het ruim op tijd doet. Als u wacht tot het echt nodig is dan heeft u een probleem. Als u wat overkomt moet je wel al ingeschreven zijn.

Kosten inschrijving en verlenging
Voor uw inschrijving betaalt u € 25,- (prijspeil 2017) inschrijfkosten. Als u ingeschreven bent ontvangt u jaarlijks bericht met de vraag of u nog steeds op zoek bent naar een woning en ingeschreven wilt blijven. Het jaarlijks verlengen van uw inschrijving kost € 10,00 (prijspeil 2017).

Woningaanbod

Als u bent ingeschreven bij Woongaard kunt u zoeken naar een sociale huurwoning die past bij uw inkomen. Iedere dag vindt u actueel woningaanbod op de website. Dit aanbod blijft altijd 8 dagen staan. Als u 1 keer in de week op de website kijkt, mist u dus geen enkel aanbod. U vindt op deze website ook vrijesectorhuurwoningen en koopwoningen. Hiervoor hoeft u niet ingeschreven te staan.

Via Woningaanbod vindt u alle woningen die op dit moment beschikbaar zijn. Als u een woning heeft gevonden die aansluit bij uw woonwensen, kunt u daarop reageren. Hiermee geeft u aan dat u interesse heeft in de woning

Woonruimteverdeelsysteem

De meest voorkomende is het zogenaamde aanbodmodel. De inschrijfdatum is daarbij het criterium op basis waarvan de woning wordt aangeboden. De woningzoekende met de langste inschrijftijd komt als eerste voor de woning in aanmerking. Als u ingeschreven staat bij Woongaard kunt u op woningen uit het aanbodmodel reageren. U moet wel voldoen aan de voorwaarden die bij de woning gelden. Zo moeten uw inkomen en de grootte van uw huishouden passend zijn.

Urgentie

Bij het aanbodmodel kan een uitzondering gelden voor urgent woningzoekenden. Zij hebben voorrang op andere woningzoekenden als dit bij de advertentievoorwaarden staat aangegeven. Maar een woning kan ook worden uitgesloten voor urgenten. Dit betekent dat urgenten wel kunnen reageren, maar geen voorrang hebben vanwege de urgentie. De inschrijfdatum geldt dan nog steeds als volgordecriterium.

Huurtoeslag aanvragen

Als u een sociale huurwoning wilt huren, dan moet u die uiteraard kunnen betalen. Mogelijk komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Als u bent ingelogd, ziet u bij het plaatsen van een reactie onderaan in de woningadvertentie hoeveel huurtoeslag u eventueel kunt krijgen als de woning aan u wordt toegewezen. Dit wordt automatisch berekend door het systeem en is afhankelijk van het aantal gezinsleden, uw leeftijd, uw huishoudinkomen en de huurprijs (maximale rekenhuur is € 710,68 voor jongeren van 18 t/m 22 jaar is dit maximaal € 414,02 , vanaf 1 januari 2016).

Op de site van de Belastingdienst kunt u zien of u in aanmerking komt voor huurtoeslag en wat het mogelijke bedrag is.

Wat zijn geschikte woningen voor 70-plussers?

Comfortabel wonen       Oost              
Woningen (met tuin)
                                          Andel Smitstraat, Van
                                          Anna Blamanstraat
                                          Anna Roemer-Visscherpad
                                          Balletstraat
                                          Dina Appeldoornpad
                                          Henri Knapstraat
                                          Hendrik Tollensplantsoen
                                          Henriëtte van Eykplein
                                          Minoes
                                          Komediestraat
                                      Sarvornin-Lohmanstraat, Jhr. Mr. A.F.   

                                                   Noord
                                          De Queeste
                                          Hazenleger
                                          Hoornestraat, Van
                                          Jagerslaan
                                          Patrijzennest
   
Appartementen                        Oost
                                          Jacques Perkstraat
                                          Willem Elsschotstraat
                                          Sprokkelenburg (Lingeburcht)   

                                                   West
                                 Neercasselstraat, Van
                                 Voermanstraat (Johan Frisoflat)
                                 Voermanstraat (Bannehof, in ontwikkeling)
                                 Weverstraat (Munter)
                                 Weverstraat (Tichelaar)
                                 Willem Elsschotstraat
                                 Wijnkoperstraat (Willem Alexander Flat)
   
                                               Binnenstad
                                          Melkstraat (Melkschuit)
                                          Vissersdijk (De Visser)

Levensloop-bestendig          West
                                          Voermanstraat (Johan Frisoflat)
                                          Wijnkoperstraat (Bourgogne)
   
Verzorgd wonen             West  
Service-appartementen
                                          Don Antoniostraat (De Rozenobel)
                                          Pijlstraat (Boogflats)
                                      Willem de Vries-Robbéweg (De Bogerd)
                                          Wijnkoperstraat (Piazzaflat)

                                                Binnenstad
                                          Haarstraat (De Lindeborg)
Appartementen naast
woonzorgcentrum
                  West
                                          Busschieterstraat (bij De Schutse)
                                          Voermanstraat
                                          (Gildenhof, naast Bannehof)
                                          Wijnkoperstraat (bij St. Clara)   

Contactgegevens
Telefoon: (0183) 66 99 00
Maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur

Reparatieverzoek:
Gebruik hiervoor het reparatieformulier op onze website,
of bel tussen 08.30 en 12.30 uur naar (0183)  66 99 00

Bezoekadres:
Schelluinsestraat 3, Gorinchem
Bezoek alleen op afspraak

Postadres:
Postbus 630, 4200 AP Gorinchem

www.poort6.nl
Volg ons op Twitter en Facebook

Over wonen gesproken..........

Wat veel Gorkumers niet weten is dat er in onze stad sinds 1990 een woongroep voor ouderen bestaat.
Even voorstellen:

Wonen bij  “Binnen de Vesting”  

Houdt u van gezelligheid, maar bent u daarnaast ook gesteld op uw privacy, dan is de nieuwe vorm van wonen van woongroep “Binnen de Vesting” zeker iets voor u. We ondernemen samen activiteiten maar we wonen apart.
Iedereen, tussen de 50 en 70 jaar kan zich inschrijven voor een appartement, ongeacht samenwoningsvorm, religie of politieke overtuiging. Na een kennismakingsgesprek heeft u drie maanden de tijd om te beslissen of u zich daadwerkelijk op de wachtlijst wilt laten plaatsen. Al na het kennismakingsgesprek wordt u uitgenodigd deel te nemen aan de gezamenlijke activiteiten.

DE INSCHRIJVING:
De appartementen vallen in de sector sociale woningbouw. U schrijft zich in eerste instantie in bij woningcorporatie ‘Poort 6’, gevestigd in Gorinchem, de eigenaar van de appartementen. Bent u daar ingeschreven dan kunt u zich daarna inschrijven voor een appartement bij “Binnen de Vesting”. Bent u eenmaal ingeschreven dan wordt er vanaf dat moment maandelijks een kleine contributie gevraagd:
Inwonend echtpaar        9 euro
Uitwonend echtpaar       7 euro
Inwonende alleenstaande      6 euro
Uitwonend alleenstaande      4,50 euro

DE APPARTEMENTEN:
Er zijn 22 ruime twee- en driekamer huurappartementen waarvan drie penthouses. Ieder appartement heeft naast de woon- en slaapkamer(s) een keuken met keukenblok en aansluitingen voor koelkast en fornuis. Daarnaast een eigen energievoorziening, wasmachine- en drogeraansluiting en een inpandige berging. Alle verdiepingen zijn bereikbaar met de lift en een trappenhuis naar de overdekte galerijen. Er is onder de appartementen een kelder voor fietsen en scootmobielen met een eigen oplaadpunt. Naar deze kelder is eveneens een lift aanwezig met daarnaast een aparte buiteningang.

Er is een gezamenlijke ruimte “Ons Bastion” en ook een logeerkamer die voor een klein bedrag per nacht gehuurd kan worden voor bezoekers.

DE LIGGING VAN DE APPARTEMENTEN:
De appartementen zijn gelegen aan het einde van de Vissersdijk aan de rand van de binnenstad tegen de vestingwal. Na een korte wandeling van ongeveer 5 tot 10 minuten bent u in de binnenstad. Daar vindt u allerlei boetiekjes en uiteraard de grootwinkelbedrijven zoals bijvoorbeeld Kruidvat, Hema, Action en een supermarkt. In en rond de winkelstraten zijn veel terrasjes waar het in de zomer gezellig druk is.  Bovendien is Gorinchem het cultureel-, kunst- en muziekcentrum voor de hele streek. De stad ligt direct aan de rivier de Merwede met de veerdiensten naar onder andere Loevestein en Woudrichem.
Wandelt u graag? De vestingwal rondom het oude stadscentrum, met de Oostgracht en natuur- en boomrijke wandelpaden ligt naast de deur. Fiets u graag? De Betuwe en de polders van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn goed per fiets bereikbaar en natuurlijk kunt u, met de fiets, overvaren met het veer om van daaruit te wandelen of fietsen.
Verder heeft Gorinchem een treinstation,  goede busverbindingen en een ziekenhuis dat heel goed aangeschreven staat.

DE GEZELLIGHEID:
Een keer per week, op vrijdagmorgen drinken we koffie in de gezamenlijke ruimte. Op elke laatste vrijdag van de maand is er tussen vier en zes uur ’s middags Happy Hour met een hapje en een drankje.  Tussendoor worden er allerlei activiteiten georganiseerd door en voor de bewoners. Regelmatig eten we gezamenlijk voor een zo laag mogelijk bedrag, meestal met een thema zoals Italiaans, Indisch of een brunch. Verder activiteiten ‘voor elk wat wils’ bijvoorbeeld een sinterklaasavond, iets gaan doen in de stad, sjoelwedstrijd, nieuwjaarsreceptie, kerstdiner. Iedere inbreng van een bewoner is welkom en dan wordt er gekeken naar de haalbaarheid ervan.

Bij kortdurende ziekte verlenen de medebewoners voor u kleine hand- en spandiensten.

GEINTERESSEERD?
Kom dan eens langs en na een afspraak beantwoorden we al uw vragen zo goed mogelijk en wie weet zien we u bij ons komen wonen zodra er een appartement vrijkomt.

Contactpersonen:
Corrie v.d. Ploeg: tel 0183-622697
Dick Blom: tel 06-83107677