Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Activiteiten voor senioren

Binnen Gorinchem zijn verschillende verenigingen of stichtingen voor ouderen actief. Alles over de activiteiten, de kosten en de contactpersonen vindt u hier.Organisaties die activiteiten voor ouderen organiseren in het kader van welzijn:

Gorinchems Senioren café vanaf 2 februari 2018 open.

 

Elke maandag en vrijdagochtend open van 10.00 tot 12.00 uur

Op dinsdagmorgen 16 januari 2018 werd er een oprichtingsbijeenkomst georganiseerd door Arie van Hoven.  Vijftien  belangststellenden hadden zich bij Arie aangemeld, vrijwilligers, mantelzorgers en mensen uit de zorg. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat er behoefte is aan een ontmoetingsplek voor senioren.  Een plaats in Gorinchem waar je op een ontspannen manier een (gratis) kopje koffie kunt drinken en een praatje kunt maken. Maar ook om een spelletje te spelen of tips te delen. Samen weet je namelijk meer dan alleen. Op latere leeftijd leren poolen of bridgen  Wil je liever samen breien of knutselen, ook dat kan. Niets is gek en alles kan ter sprake worden gebracht.

Zijn er vragen over hoe je zolang mogelijk veilig thuis kunt blijven wonen,  of waar je terecht kunt voor een aanvraag omtrent huishoudelijke hulp of een WMO voorziening. Wil je nu eindelijk eens leren hoe je om moet gaan met een mobiele telefoon of tablet of zoek je een maatje die af en toe met je meegaat naar een doktersbezoek of liever een wandelmaatje.  Tijdens de koffie is alles bespreekbaar en het uitnodigen van mensen die antwoord kunnen geven op de vragen die leven is ook een mogelijkheid.
Maar vooral de gezelligheid staat voorop, niets is verplicht. Dus kom, ontmoet oude of nieuwe vrienden en laat je verrassen.

Omdat ouderen langer thuis moeten blijven wonen glijden veel mensen in een isolement. Kinderen en kleinkinderen moeten werken en/of studeren en hebben het vaak erg druk. Ook zijn er veel mensen die geen partner of kinderen hebben en de dagen kunnen dan ontzettend lang duren.
Gezelligheid staat voorop en we hopen dat er heel veel mensen de stap nemen om alleen of met buren of vrienden over de drempel van The Mall in de Burgstraat stappen.  
We starten vrijdagmorgen 2 februari en het is de bedoeling dat we iedere maandag en vrijdagmorgen tussen 10 en 12 uur open zijn. De entree en de koffie of thee zijn gratis, voor de koek wordt een kleine bijdrage gevraagd.
En, heb je zin om als vrijwilliger mee te helpen, en de eenzaamheid in en om Gorinchem te verdrijven. meld je dan aan bij Arie van Hoven, fruittrees@hotmail.com of via 06-11057266 of 0183-581545

 

Senioren Belang Gorinchem Dalem:

In Dalem zijn de bijeenkomsten elke woensdag middag in de Elzenhof, hier is een ieder van harte welkom om met ons kennis te maken.

Voor Gorinchem gevestigd in het voormalige pand van de ANBO Sint Jorisplein 19  4205 JB Gorinchem. Tel.: 0183 – 510813
Activiteiten: maandag ochtend tekenen schilderen maandag middag biljarten,  woensdag middag belasting service en ouderen adviseur, vrijdag middag biljarten en de eerste maandag middag van de maand Bingo ook hier kan men vrijblijvend binnen lopen om kennis met ons te maken.

Over andere activiteiten houden wij u op de hoogte.

Wijkcentrum De Bogerd

Ongetwijfeld heeft u mee gekregen dat vorige week (op Goede Vrijdag) het dak van de grote zaal van De Bogerd, de huiskamer van de Lingewijk, is ingestort. We zijn echter strijdbaar. Vandaag zijn de mensen van het linedance, die vrijdag in de zaal bezig waren, bij elkaar geweest met de vrijwilligers van De Bogerd en dhr. Toon Mik van Poort 6. Het was fijn dat iedereen zijn verhaal kon doen en elkaar zo kon steunen.

Vanaf maandag 4 april is de De Bogerd weer geopend. Onze vrijwilligers staan dan weer voor u klaar zoals u gewend was. U kunt dan langs komen voor een kop koffie en een praatje of een biljartje komen leggen. Ook kunt u weer terecht bij de kapsters en de pedicure.

Op dinsdagochtend starten we vanaf 8.30 uur met een Prikpost van Rivas zodat mensen in de wijk bloed kunnen laten afnemen.

Op woensdag 6 april kunt u bij De Bogerd stemmen, we zijn dan stemlokaal voor de gemeente Gorinchem.

Ook de 4e Bogerdse Boeken- en Platenmarkt gaat zaterdag 9 april gewoon door in De Bogerd. ( Laat dit weten aan uw leden / collega's en deel dit a.u.b. via Facebook en Twitter.)

FNV belastingaangifte is tijdelijk verplaatst naar Motel Gorinchem aan de van Hogendorpweg. FNV lokaal heeft voorlopig onderdak in de Haarhorst aan de Haarsekade.

Voor de activiteiten die in de grote zaal werden gedaan volgt na het weekend uitsluitsel. Dan hebben we duidelijkheid waar die gegeven gaan worden in de wijk.

Wekelijkse activiteiten,

Van maandag tot en met vrijdag bent u tussen 9.00u en 17.00u van Harte welkom voor een kopje koffie, een praatje of biljart

Maandag;
10.00u t/m 11.00u Ouderengym OKK.
14.00u t/m 16.00u Hobbyclub

Dinsdag;
08.30 uur Prikpost Rivas
10.00u t/m 11.00u Koffie uurtje.
13.00u t/m 17.00u Biljart.
13.30u  t/m 16.00u Sjoelen en Jokeren.

Woensdag;
13.30u t/m 15.00u Recreatie activiteiten door het Omnia College.
Op afspraak Pro-voet erkende Pedicure Paula Golverdingen. 06-29 32 13 17 voetenstudiopaula@casema.nl

Donderdag;
9.00u t/m 12.00u Yoga.
13.00u t/m 17.00u Biljart.
14.00u t/m 16.00u Jokeren.

Vrijdag;
13.00u t/m 15.00u Country Line Dance.
15.00 t/m 17.00u Tafeltennis.

Iedere eerste vrijdag van de maand van 10.00-12.00 uur Bingo met Tineke.
Iedere laatste vrijdag van de maand vanaf 19.30 uur Klaverjassen en Jokeren

 

Ken je het spel Mahong?

 

 

Als je een fan bent van het bekende en zeer populaire spel dan ben je hier op het juiste adres. Er is een groot aantal spellen voor jou verzameld die rechtstreeks vanaf de site te spelen zijn, dus zonder download. Ook kun je ze op elk apparaat dat je in huis hebt spelen dus op de telefoon en op de computer. De Mahjong spellen zijn allemaal geheel gratis . Verder hebben we op de site veel leuke weetjes zoals een uitgebreide geschiedenis, handige spelregels en nog veel meer, ga het zelf maar snel bekijken op OnlineMahjong.nl. We wensen je heel veel speelplezier met het online Mahjong spelen!

 

Patience op de computer

Mijn nieuwe website http://www.patiencespel.nl is een tijdje geleden online gegaan. De website staat vol met het zeer populaire en vaak gespeelde kaartspel Patience. De spellen zijn 1-persoons spellen en met name ouderen vinden dit soort spellen een leuk tijdverdrijf. De website is helemaal mobiel vriendelijk en is dus op alle apparaten te spelen, van mobiel tot laptop of pc.

Via internet kunt u ook activiteiten vinden zoals puzzelen.

Sudoku is één van de meest gespeelde puzzel spellen ter wereld en wij hebben de ultieme gratis Sudoku website http://www.sudokuonline.nl gemaakt. Op de website is van alles te vinden: Een puzzel van de dag die ook een button heeft waarmee duizenden andere puzzels gegenereerd kunnen worden, vele leuke mini Sudoku games, Sudoku lessen voor de beginner, tools zoals een Sudoku oplosser, veel uitgebreide artikelen en een programmaatje om zelf Sudoku’s te maken en printen. Al met al is dit een absolute aanrader voor de spelers van dit populaire spel.

Inloophuis De Blauwe Anemoon

In het inloophuis de Blauwe Anemoon is voor mensen met kanker en hun naasten. Er wordt psyco-sociale ondersteuning geboden voor mensen die te maken hebben met kanker. Het is niet exclusief voor senioren, maar veel senioren krijgen wel te maken met kanker. Meer informatie vindt u op de website:  www.deblauweanemoon.nl. Om de activiteiten te bekijken die worden aangeboden ga naar:   http://www.deblauweanemoon.nl/agenda.html

Kunt u zingen zing dan mee!

Sinds september 2014 is Gorinchem een koor aan het oefenen
Een Koor voor Overdag wel te verstaan.
Iedere woensdagochtend repeteert Gorcum Vocaal, zo heet dit koor, in de Elzenhof onder leiding van dirigent Michel de de Valk.

Waarom Gorcum Vocaal.
Veel mensen hebben overdag vrije tijd. Vanwege parttime werk of flexibele werktijden, vanwege werk als zelfstandige of omdat ze niet (meer) hoeven te werken. Daarom repeteert Gorcum Vocaal overdag.  Woensdagochtend 9:30-11:00

Gorcum Vocaal is voor alle leeftijden, jong en oud. Iedereen met een gezonde stem en een goed stel oren is welkom. Bij Gorcum Vocaal doen we niet aan categorieën of leeftijdsgrenzen. We willen graag dat jong en oud het Gorcum Vocaal gaat vormen. Want muziek verbindt mensen. Dat maakt zingen in een koor zo uniek. Muziek spreekt de taal van emotie en raakt iedereen, zonder onderscheid te maken. We gaan voor een brede repertoire-keuze uit allerlei soorten muziek.

Meer info op www.gorcumvocaal.nl

 

Speeltuinvereniging West
In het verenigingsgebouw
Henri Knapstraat 44
4207 PG Gorinchem

Alle woensdagen
Van 09.30 tot 11.30 uur. Divers programma: vrije inloop, koffietafel, info ochtenden, creatief koken en andere creatieve activiteiten, lezingen, uitjes, enz.
Koffie kost € 0,85.

Fietsclub 50+

Donderdag
09.30 uur Verzamelen bij de Haarhorst of Oosterbliek.
10.00 uur Vertrek. Er worden verschillende routes gevolgd. Er wordt in november, december, januari en februari niet gefietst. Opgeven bij Hanny Visser 0183 – 624687 of Hetty Mulder 0183 621272.

Sportief Wandelen

Sportief wandelen is een ideale activiteit voor iedereen die aan zijn of haar fitheid wil werken. Jong of oud, actief, semi- of inactief, supergezond, geblesseerd of met een chronische aandoening. Sportief Wandelen is een goede opstap naar een actiever leven!
‘Sportief Wandelen’ is een initiatief van de gemeente Gorinchem om méér inwoners sportief en actief te krijgen en te houden.

Wat is Sportief Wandelen?


Sportief wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een sport met een verantwoorde trainingsopbouw, die wordt beoefend onder deskundige begeleiding en voor iedereen geschikt is om de conditie te verbeteren. U hoeft er geen moeilijke technieken voor te leren. Het enige wat u nodig heeft, zijn goede schoenen.
Het is heel eenvoudig: wandelen in een gevarieerd tempo met vrije armbewegingen. U stapt flink door, maar raakt niet buiten adem en forceert niets. Tijdens de training worden intensieve wandelingen ingebouwd. Daardoor kan Sportief Wandelen net zo pittig zijn als een stuk hardlopen. Een training Sportief Wandelen duurt één tot anderhalf uur en bestaat meestal uit een warming-up, een stuk stevig doorwandelen, loopoefeningen, tempowisselingen en uitlopen.
Speciaal opgeleide trainers geven tijdens de training technische aanwijzingen en leren u letten op uw eigen grenzen. En natuurlijk is het behalve inspannend ook gezellig, er is altijd tijd voor een praatje.
U kunt zich opgeven bij:
Hendrien Romijn
tel.: 0183 626344
e-mail: adromijn@casema.nl

Woensdagmiddag Bridgeclub


Informatie en aanmelding:
Mevrouw T. Bettman – Harlé,
Vroedschapstraat 7c,
4204 AJ Gorinchem
Telefoon: 0183 - 621758
De bridgebijeenkomsten worden gehouden in gebouw de Heul, Nieuwe Hoven 141 4205 BC Gorinchem.

Senioren-internetcafé

De Rivas organiseert speciaal voor senioren op twee plaatsen in Gorinchem z.g. internetcafé's. Deze zijn te vinden:

 • Woonzorgcentrum De Bannehof Gorinchem
  maandagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
  dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur
  woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
  donderdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur
  donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
  zaterdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur (in de oneven weken)
 • Woonzorgcentrum St. Clara Gorinchem
  maandagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
  donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur
  vrijdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur

Meer informatie kunt u hier vinden.

Schouwburg De Nieuwe Doelen.
Haarstraat 64
4201 JD Gorinchem
Tel.: 0183 – 692222
e-mail: kassa@denieuwedoelen.nl
Site: www.denieuwedoelen.nl

Vanaf 65 jaar krijgt u altijd de maximale korting van 10%.

De Zonnebloem

Voor veel langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen is persoonlijk contact en deelname aan het maatschappelijk leven niet vanzelfsprekend. De Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die daaraan wat probeert te doen.

Zo worden er jaarlijks ruim 1 miljoen mensen bezocht die door ziekte of handicap vaak aan huis gebonden zijn. Hierbij staan gezelschap en een goed gesprek centraal en wordt dikwijls iets ondernomen. Bijvoorbeeld wordt met hen vaak ook gewandeld met de rolstoel of rollator. Het gaat er vooral om dat degene die bezocht wordt zijn/haar verhaal kwijt kan, want de praktijk wijst uit dat een luisterend oor vaak wonderen doet.

Door de afdeling worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zoals 3 á 4 keer per jaar een gezellige middag, de 2e zondag in september de zonnebloemdag waarop mensen worden bezocht en die krijgen dan een zonnebloem. In november wordt de winkeldag georganiseerd naar een tuincentrum voor de Kerst.

De Zonnebloem organiseert tevens aangepaste vakanties voor zieken en gehandicapten die (veel) verpleegkundige verzorging en begeleiding nodig hebben. Vanuit Gorinchem jaarlijks de boottocht.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Mw. A. Sannders, telefoon 0183 - 635272
Algemene informatie kunt u krijgen op: www.zonnebloem.nl

Rode Kruis afdeling Gorinchem

Het Rode Kruis werkt op gebieden zoals hulpverlening bij rampen en/of evenementen, welfarewerk, sociaal huisbezoek, begeleiding van mensen naar ziekenhuis enz.
Het Rode Kruis afd. Gorinchem organiseert eens in de maand activiteiten aan de Marinus Spronklaan 57 te Gorinchem.
Daar zijn ze mee van start gegaan in de zomer van 2013 dus dit is vrij nieuw.
Er zijn dit jaar nog bijeenkomsten op: 27 mrt, 24 april, 22 mei, 26 juni, 31 juli, 28 aug, 25 sept, 30 0kt, 27 nov en 18 dec afsluiting. De bijeenkomsten beginnen op 14.00 uur.
Mensen kunnen zich 2 dagen daarvoor opgeven op 06-10742416
De vaste mensen krijgen elke maand een brief van ons Daar staat alles precies in wat er gedaan wordt.
Er is o.a bloemschikken klaverjassen knutselen bingo etc. klaverjassen is hoofdzakelijk voor de mannnen
maar vrouwen mogen natuurlijk ook
Het is altijd weer gezellig
Het Rode Kruis doet natuurlijk nog veel meer o.a ouderen helpen met de rolstoel naar buiten
Praatje maken met hem of haar boodschappen doen etc
Woensdags is er welfare breien haken enz. in de st Clara Wijnkoperstraat
Het Rode Kruis heeft vrijwilligers nodig, om mensen die graag contact willen voor een wandeling
spelletje,boodschappen doen etc
U kunt bellen  naar 06-10742416
En inloopochtenden zijn er ook dinsdag en vrijdag:
in week 48 op 26 nov 29 nov
   week 50 op 10 dec 13 dec                                   
Informatie Petra Sterrenburg  06-10742416
afd. Gorinchem Rode Kruis

Nederlands Rode Kruis, afdeling Gorinchem
Marinus Spronklaan 57
4205 CG Gorinchem
Postbus 123
4200 AC Gorinchem
Tel.: 0183 - 821248

Oh wat mooi…………

Houdt u ook zo van bomen, planten, kleuren en beelden? Dan moet u zeker eens naar Wageningen gaan. In Wageningen heb je verschillende arboreta ( een grote tuin of park met verschillende bomen). De grootste is het Belmonte Arboretum.
Bij Het Depot liggen de twee kleinere. Het Depot is een expositie ruimte van beelden die als uitgangspunt hebben het menselijk lichaam. Er zijn drie gebouwen. Het oudste is Villa Hinkeloord, het kleinste is Kinderatelier Villa Vleermuis en het grootste is Beeldengalerij Het Depot. Je kunt overal gratis in, alleen een rondleiding moet worden betaald. Zie www.hetdepot.nl voor het juiste adres en meer informatie.
In de tuinen staan verschillende mooie beelden maar binnen is het adembenemend mooi. Heel veel heel mooie beelden van verschillende materialen. Regelmatig worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden.
Als je Het Depot bezoekt kan je bij de balie een kaartje invullen en dan krijg je, ook weer gratis, twee keer per jaar een prachtig tijdschrift met meerdan 100 pagina's thuisgestuurd met veel wetenswaardigheden over de Beeldengalerij, de Arboreta en recepten die in het restaurant kunnen worden besteld.
Ik kan niet verwoorden hoe wonderschoon ik het daar vind.
Het is heel bijzonder dat er rijke mensen zijn die zich maatschappelijk verantwoordelijk voelen en veel geld steken in het gratis zichtbaar maken van kunst. waardoor ook kunstenaars een mooi podium krijgen.
Ook in Wassenaar is een beeldentuin (van de Caldic collecttie van Joop van Caldenborgh zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Caldic_Collectie) die op afspraak gratis mag worden bezocht. Daar wordt nu ook een groot museum in het park gebouwd om nog meer kunst gratis te kunnen laten zien. Geweldig.

Een aanrader!!!

Senior Actief

Senior Actief is hét uitzendbureau in de regio dat zich heeft gespecialiseerd in de leeftijdsgroep vanaf 50 jaar tot en met gepensioneerden.

Senior Actief zoekt mensen met een gezonde werklust en instelling die hun energie, kennis en ervaring nog graag ten dienste willen stellen aan bedrijven zowel fulltime als parttime.
Interesse?
Bel Senior Actief. Tel.(0184)–424663. www.senior-actief.nl.