Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Persoonlijke gezondheid en veiligheid

Gratis stappenplan Buurtpreventie

Veel mensen hebben een onveilig gevoel in hun omgeving. U kunt samen met buurtgenoten een buurtpreventie opzetten Daarvoor is een stappenplan ontwikkeld om de buurt veiliger te maken. U kunt hier een
Gratis stappenplan Buurtpreventie bekijken:

In het stappenplan vindt u:

- Een volledig overzicht van stappen voor starten met buurtpreventie
- Praktische tips en handige informatie die direct is toe te passen
- Kennis en inzicht om de buurt veiliger te maken

Veel succes.

Brand discrimineert

Brand discrimineert: 65 plusser heeft 2,5 keer meer kans op overlijden door brand dan mensen die jonger zijn dan 65 jaar zegt de brandweer van Zuid-Holland-Zuid. In de periode 2008 - 2013 overleden gemiddeld 14 ouderen per jaar door woningbrand. De verwachting is dat dit aantal in 2030 met 64% zal toenemen. Voorkom dat u, of uw ouder(s) het volgende dodelijke slachtoffer bij brand zijn!

Zorg in elk geval voor werkende rookmelders. Wist u dat bepaalde type rookmelders te koppelen zijn met de rookmelder in de woning van de buren? Of met een mobiele telefoon? Controleer elektrische apparatuur en verwijder defecte en haperende apparaten onmiddellijk.                                      

Rook niet in bed, neem maatregelen om het koken veilig te houden en monteer eventueel tijdschakelaars op bepaalde apparaten om te voorkomen dat deze te lang aanstaan en oververhitting veroorzaken. Plaats elektrische kacheltjes zodanig dat zij net hun warmtestraling geen meubels, gordijn of ander voorwerp in brand kunnen steken. Doe kaarsen uit als u de ruimte verlaat. Houd de vluchtweg vrij zonder schoenen, tassen of dozen.

Kijk voor meer tips op www.brandweerzhz.nl.

Brandveiligheid begint bij uzelf

Woon veiliger en doe de digitale training

(Gratis- vijf onderwerpen van 10 minuten. Deze kunnen per blok gedaan worden)

Van jong tot oud: iedereen wil graag een veilig thuis. Toch kunt u slachtoffer worden van een inbraak, babbeltruc, overval of brand. Leer in deze makkelijke, eenvoudige training wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen. Gewoon thuis, achter uw eigen computer.

>>> Klik hier om naar de training te gaan

Veilig wonen

Veel ongelukken vinden plaats binnen de woning. Consument en Veiligheid heeft een checklist opgesteld, waardoor u een globaal beeld krijgt hoe het met de veiligheid van uw woning is gesteld.
Deze checklist is als volgt samengesteld:

    *   Alle ramen en schakelaars in huis zijn te bedienen zonder
         te bukken of op een trapje of stoel te moeten staan.
    *   stevige leuning.
    *   In de badkamer is op de vloer, in de douche en in het bad
         antislip aangebracht.
    *   In het huis zijn geen drempels of de kanten van de drem-
         pels zijn afgeschuind. Ook bij de voordeur en de balkon-
         deur.
    *   De gasapparaten (kachels, cv, keukengeiser, etc.) en
         afvoerkanalen (schoorsteen, ventilatiekanaal) worden
         jaarlijks gecontroleerd en schoongemaakt.
    *   Het gasvlammetje van uw geiser brandt blauw, zodat er
         geen gevaar is op koolmonoxide vergiftiging.
    *   Het huis is goed geventileerd, ook tijdens koude winters.
    *   Alle snoeren in huis zijn netjes langs de plinten wegge-
         werkt (en niet onder het tapijt).
    *   Er zijn één of meer rookmelders geïnstalleerd en deze
         worden maandelijks getest.
    *   U heeft een aardlekschakelaar in uw huis en deze wordt
         jaarlijks getest
    *   Er staat geen vaas met bloemen op de TV.
    *   De trap is niet glad, er liggen geen spullen op en er is
         minimaal één leuning.

Als u niet alles heeft kunnen aanvinken is het van belang dat u de veiligheid van uw woning verbetert!

Dit kan op de volgende manieren:
    *   U kunt een zogenaamde APK van uw woning laten uit-
         voeren door een erkend installatiebedrijf. Meer informatie
         hierover vindt u op www.apk-w.nl.
    *   Bij de ouderenbonden kunt u de Thuistest bestellen.
         Hiermee kunt u uw huis testen op veiligheid en comfort,
         zodat u zolang mogelijk in uw eigen huis kunt blijven
         wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen
         met de ANBO (tel.: 030–2330070), de PCOB
         (tel.: 038–4225588) of de Unie KBO (tel.: 073–6123475)

Let op!

Wanneer u zelfstandig woont, moet u zich ervan bewust zijn dat u ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.
Als u van mening bent dat u bij een calamiteit uzelf niet zelfstandig kunt helpen/redden, moet u dit kenbaar maken aan b.v. buren. huismeester of wijkbeheerder.

Senioren Woon en Leef Gids van Stannah?

https://www.stannah.nl/informatie/langer-thuis-senioren-woon-en-leef-gids

Voor senioren wordt hier uitgebreide informatie gegeven over gezond en gelukkig thuis oud worden.
Verschillende onderwerpen als brandveiligheid, woninginbraak en veilig internetten komen hierbij ter sprake. Ook worden verschillende behulpzame initiatieven genoemd die senioren thuis kunnen ondersteunen.

Communicatie voor senioren

Voor de mensen die niet op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op technisch gebied heb ik wellicht enkele nieuwtjes.
Er zijn speciaal voor senioren mobiele telefoons te koop met grote letters en vooral grote toetsen. Ik was bij een vriend die een ernstige spierziekte heeft en hij had een Emporia telefoon waar hij nog goed mee overweg kon. Erg aan te bevelen voor mensen die bijvoorbeeld wat slechter kunnen zien of moeite hebben met die kleine toetsen op een gewone mobiele telefoon.

Ook had hij een mobiele bel. Bij ‘Doe het Zelfzaken’ als Praxis kan je losse druktoetsen kopen die je naast je bed kunt leggen en ergens anders in huis kan dan de bel liggen of opgehangen worden. Er zit een klein zendertje in en in het belkastje zit een ontvangertje. Zonder gebruik van snoeren kan dus elders in huis een signaal gegeven worden. Mijn vriend had er veel plezier van en had het gekregen van een soort RIVAS in Amsterdam. De druktoets kan je desnoods ook ergens opschroeven. Heel praktisch voor mensen die graag altijd zekerheid willen dat ze gehoord worden als er iets aan de hand is. Er werd gezegd dat er ook gebruik van kan worden gemaakt als je de druktoets meeneemt de tuin in. Dan kan het signaal in huis worden gehoord.

Gerard Broekman

Personenalarmering

Met één druk op de knop hulp inschakelen. Met personenalarmering van Rivas roept u snel hulp in van buitenaf. Dat geeft een veilig gevoel. Voor uzelf, maar ook voor de mensen uit uw omgeving.
24 uur per dag verzekerd van hulp
Uw personenalarmering bestaat uit een alarmeringskastje en een zender met een alarmknop. Deze zender draagt u aan uw pols, om uw hals of aan de rand van uw rok of broek. Met één druk op de alarmknop schakelt u direct hulp in en kunt u spreken met een medewerker van Rivas. Onze medewerkers zorgen er 24 uur per dag, 7 dagen per week voor dat uw oproep wordt beantwoord en hulp wordt ingeschakeld.

Hulp is onderweg
Met personenalarmering bent u ervan verzekerd dat hulp snel onderweg is. Hierbij heeft u de keuze uit twee mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen dat u in het geval van een alarmering geholpen wordt door:
•    iemand uit uw omgeving: bijvoorbeeld uw kinderen, mantelzorger of buren;
•    een Rivas-medewerker: deze is 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar en heeft ervaring met dergelijke situaties. De medewerker verleent eerst de hulp die u nodig heeft en schakelt indien nodig de huisarts en/of ambulance in. Uiteraard informeert hij of zij ook uw familieleden als dat nodig is.

Alarmeringskastje
Het alarmeringskastje sluit u aan op uw vaste telefoonlijn. Uw alarmeringskastje heeft dan een vaste plek binnen uw huis. Mocht de medewerker u niet horen, omdat u niet kunt spreken of omdat u niet in de buurt van het kastje bent, dan stuurt hij of zij direct hulp naar u toe.

Tarieven personenalarmering
U betaalt vaste maandelijkse abonnementskosten, los van het feit of u in die maand wel of geen gebruik heeft gemaakt van het systeem.
Abonnementskosten
De abonnementskosten (incl. btw) bedragen:
•    € 19,50 per maand bij hulp door mensen uit uw omgeving;
•    € 21,50 per maand bij hulp door professionele Rivas-medewerkers.

Aansluitkosten
Voor de aansluiting van personenalarmering betaalt u eenmalig € 95,- aansluitkosten. Hierbij wordt in uw woning een alarmeringskastje geplaatst dat het contact tussen uw zender en Rivas Zorglijn regelt. Daarnaast krijgt u een zender die u om uw hals, pols of aan uw broek- of rokband kunt dragen. Rivas streeft ernaar de personenalarmering binnen tien dagen bij u aan te sluiten. Een spoedinstallatie is mogelijk, maar hiervoor betaalt u dan € 190,-. Aansluiting vindt dan plaats binnen twee werkdagen na ontvangst van een compleet ingevuld aanmeldformulier. Als u Rivas-pashouder bent of wordt, krijgt u € 20,- korting op de aansluitkosten.

Meer informatie
Het abonnement is inclusief een regelmatige controle van de apparatuur en gratis vervanging van de batterij. In bepaalde gevallen worden de kosten van de aansluiting en het abonnement geheel of gedeeltelijk vergoed door de gemeente, de zorgverzekeraar of de woningbouwvereniging. Voor meer informatie over en het aanvragen van personenalarmering neemt u contact op met Rivas Zorglijn 0900-8440. 
What do you want to do ?
New mail