Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Persoonlijke gezondheid en veiligheid

Brand discrimineert

Brand discrimineert: 65 plusser heeft 2,5 keer meer kans op overlijden door brand dan mensen die jonger zijn dan 65 jaar zegt de brandweer van Zuid-Holland-Zuid. In de periode 2008 - 2013 overleden gemiddeld 14 ouderen per jaar door woningbrand. De verwachting is dat dit aantal in 2030 met 64% zal toenemen. Voorkom dat u, of uw ouder(s) het volgende dodelijke slachtoffer bij brand zijn!

Zorg in elk geval voor werkende rookmelders. Wist u dat bepaalde type rookmelders te koppelen zijn met de rookmelder in de woning van de buren? Of met een mobiele telefoon? Controleer elektrische apparatuur en verwijder defecte en haperende apparaten onmiddellijk.                                      

Rook niet in bed, neem maatregelen om het koken veilig te houden en monteer eventueel tijdschakelaars op bepaalde apparaten om te voorkomen dat deze te lang aanstaan en oververhitting veroorzaken. Plaats elektrische kacheltjes zodanig dat zij net hun warmtestraling geen meubels, gordijn of ander voorwerp in brand kunnen steken. Doe kaarsen uit als u de ruimte verlaat. Houd de vluchtweg vrij zonder schoenen, tassen of dozen.

Kijk voor meer tips op www.brandweerzhz.nl.

Brandveiligheid begint bij uzelf

Woon veiliger en doe de digitale training

(Gratis- vijf onderwerpen van 10 minuten. Deze kunnen per blok gedaan worden)

Van jong tot oud: iedereen wil graag een veilig thuis. Toch kunt u slachtoffer worden van een inbraak, babbeltruc, overval of brand. Leer in deze makkelijke, eenvoudige training wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen. Gewoon thuis, achter uw eigen computer.

>>> Klik hier om naar de training te gaan

Veilig wonen

Veel ongelukken vinden plaats binnen de woning. Consument en Veiligheid heeft een checklist opgesteld, waardoor u een globaal beeld krijgt hoe het met de veiligheid van uw woning is gesteld.
Deze checklist is als volgt samengesteld:

    *   Alle ramen en schakelaars in huis zijn te bedienen zonder
         te bukken of op een trapje of stoel te moeten staan.
    *   stevige leuning.
    *   In de badkamer is op de vloer, in de douche en in het bad
         antislip aangebracht.
    *   In het huis zijn geen drempels of de kanten van de drem-
         pels zijn afgeschuind. Ook bij de voordeur en de balkon-
         deur.
    *   De gasapparaten (kachels, cv, keukengeiser, etc.) en
         afvoerkanalen (schoorsteen, ventilatiekanaal) worden
         jaarlijks gecontroleerd en schoongemaakt.
    *   Het gasvlammetje van uw geiser brandt blauw, zodat er
         geen gevaar is op koolmonoxide vergiftiging.
    *   Het huis is goed geventileerd, ook tijdens koude winters.
    *   Alle snoeren in huis zijn netjes langs de plinten wegge-
         werkt (en niet onder het tapijt).
    *   Er zijn één of meer rookmelders geïnstalleerd en deze
         worden maandelijks getest.
    *   U heeft een aardlekschakelaar in uw huis en deze wordt
         jaarlijks getest
    *   Er staat geen vaas met bloemen op de TV.
    *   De trap is niet glad, er liggen geen spullen op en er is
         minimaal één leuning.

Als u niet alles heeft kunnen aanvinken is het van belang dat u de veiligheid van uw woning verbetert!

Dit kan op de volgende manieren:
    *   U kunt een zogenaamde APK van uw woning laten uit-
         voeren door een erkend installatiebedrijf. Meer informatie
         hierover vindt u op www.apk-w.nl.
    *   Bij de ouderenbonden kunt u de Thuistest bestellen.
         Hiermee kunt u uw huis testen op veiligheid en comfort,
         zodat u zolang mogelijk in uw eigen huis kunt blijven
         wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen
         met de ANBO (tel.: 030–2330070), de PCOB
         (tel.: 038–4225588) of de Unie KBO (tel.: 073–6123475)

Let op!

Wanneer u zelfstandig woont, moet u zich ervan bewust zijn dat u ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.
Als u van mening bent dat u bij een calamiteit uzelf niet zelfstandig kunt helpen/redden, moet u dit kenbaar maken aan b.v. buren. huismeester of wijkbeheerder.

Communicatie voor senioren

Voor de mensen die niet op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op technisch gebied heb ik wellicht enkele nieuwtjes.
Er zijn speciaal voor senioren mobiele telefoons te koop met grote letters en vooral grote toetsen. Ik was bij een vriend die een ernstige spierziekte heeft en hij had een Emporia telefoon waar hij nog goed mee overweg kon. Erg aan te bevelen voor mensen die bijvoorbeeld wat slechter kunnen zien of moeite hebben met die kleine toetsen op een gewone mobiele telefoon.

Ook had hij een mobiele bel. Bij ‘Doe het Zelfzaken’ als Praxis kan je losse druktoetsen kopen die je naast je bed kunt leggen en ergens anders in huis kan dan de bel liggen of opgehangen worden. Er zit een klein zendertje in en in het belkastje zit een ontvangertje. Zonder gebruik van snoeren kan dus elders in huis een signaal gegeven worden. Mijn vriend had er veel plezier van en had het gekregen van een soort RIVAS in Amsterdam. De druktoets kan je desnoods ook ergens opschroeven. Heel praktisch voor mensen die graag altijd zekerheid willen dat ze gehoord worden als er iets aan de hand is. Er werd gezegd dat er ook gebruik van kan worden gemaakt als je de druktoets meeneemt de tuin in. Dan kan het signaal in huis worden gehoord.

Gerard Broekman

Moiele alarmering: veilig thuis en onderweg                     

Maakt u zich ook wel eens zorgen over wat u moet doen als u ten val komt en net niet bij de telefoon kunt komen? Of als u onderweg iets overkomt en niemand weet waar u bent? 24 uur per dag hulp in kunnen schakelen - thuis of onderweg - is dan een gerust gevoel. Voor uzelf en voor de mensen uit uw omgeving.
De juiste hulp op de juiste plaats Als u onderweg bent en hulp nodig heeft, dan is het prettig dat u of een van de omstanders met één druk op de knop hulp kan inschakelen. Met een mobiel alarmtoestel kan dat. En dankzij het signaal dat het toestel uitzendt, weet de alarmcentrale of uw familie altijd waar u zich bevindt. De hulp komt dan rechtstreeks naar u toe. U bent dus 24 uur per dag verzekerd van de juiste hulp op de juiste plaats.
Te ver? Alarm! Merkt u dat u, uw partner of een van uw ouders wel eens moeite heeft de weg naar huis te vinden? Of onbedoeld verder van huis raakt? In dat geval wilt u graag weten waar iemand zich bevindt. Via het signaal dat het mobiel alarmtoestel uitzendt, heeft u daar inzicht in. 
Het is echter ook mogelijk om in zo'n geval een alarmsignaal te ontvangen. Dit gebeurt bij de zogenaamde zone-instelling. Zolang het mobiele alarmtoestel binnen de ingestelde zone blijft, is er niets aan de hand. Zodra het toestel de zone (onbedoeld) verlaat, maakt de mobiele alarmering automatisch contact met de alarmcentrale. Een medewerker neemt dan direct contact op.
Meer informatie; www.rivas.nl/thuis-met-rivas/mobiele-alarmering.html Wilt u meer informatie of een afspraak maken voor een persoonlijk advies over welk toestel voor u het beste is? Neem dan contact op met Rivas Zorglijn 0900-8440