Om gezond te eten is het belangrijk gevarieerd te kiezen. In de vakken van de zogenaamde ‘schijf van vijf’ staan de groepen voedingsmiddelen die samen de basis vormen voor gezonde voeding.
Door gevarieerd te kiezen uit de vijf schijven ontstaat een gezond dagmenu. De schijven zijn als volgt:
1 Groeten en fruit
2 Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta
en peulvruchten
3 Zuivel, vlees(waren), vis, ei , en vleesvervangers
4 Vetten en olie
5 Dranken
Hoeveelheden per dag.
Het voedingscentrum heeft aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Onderstaande lijst geeft de hoeveelheid basisvoeding aan die wordt aanbevolen voor personen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar.
Product Hoeveelheid
Brood 4 – 6 sneetjes
Aardappelen 3-4 aardappels
(of rijst, pasta, peulvruchten) of 2 opscheplepels rijst / pasta/
peulvruchten
Groente 200 gram (4 groentelepels)
Fruit 2 vruchten
Zuivel 500 ml melk (producten) en
20 gram kaas (1 plak)
Vlees (waren), vis, kip, ei 100 – 200 gram
of vleesvervangers (gewicht in grammen van gare
producten)
Halvarine, margarine, bak-
en braadproducten 20 – 35 gram
Dranken, inclusief water 1,5 liter
De aanbevolen hoeveelheden gelden als globale aanduiding van hoeveel gebruikt zou moeten worden om te voorzien in de aanbevelingen voor eiwitten, vitamines en mineralen. De aanbevelingen kunnen worden gezien als het fundament voor gezonde voeding. Daarbij is uiteraard de nodige speelruimte.
Belangrijks is uw eten zo wisselend mogelijk te maken.
Meer informatie
Voor uw vragen over gezond en lekker eten kunt u contact opnemen met het voedingscentrum.
Het voedingscentrum is telefonisch bereikbaar via 070 – 3068888 of via de website: www.voedingscentrum.nl