Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Persoonlijke gezondheid en veiligheid

Algemeen

Op verschillende manieren kunt u rekening houden met uw persoonlijke gezondheid en veiligheid. Dit hoofdstuk geeft tips om uw persoonlijke gezondheid en veiligheid op een juiste wijze in de gaten te houden. Voeding, bewegen, medicijngebruik, veiligheid in huis en op straat en brandveiligheid. Het is van belang op de hoogte te zijn van deze aandachtspunten.
De politie is uw beste vriend! Ook de politie Zuid-Holland-Zuid geeft tips om uw veiligheid te verhogen.

Maak het de hulpdiensten makkelijk!

De medewerkers van ambulancediensten maken steeds vaker mee dat de patiënt wel een mobieltje bij zich heeft, maar dat de hele gsm moet worden doorgespit om het telefoonnummer te vinden van partner/familie.

Dit is landelijk besproken en er is een slimme oplossing gevonden.

De zgn ICE code.

Het zou dus een goed idee zijn, mocht er een standaardnaam zijn die overeenstemt met de te contacteren persoon.

Er wordt voorgesteld dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam "ICE" (=In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die  gecontacteerd moet worden in geval van nood. "ICE" IS ONDERTUSSEN AL INTERNATIONAAL ERKEND ALS AFKORTING.

Vanaf dan weten de politie, de ambulanciers, de dokter, enz... steeds wie ze moeten contacteren.

Indien u verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3, etc. 't Is gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan.

Creëer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM

Ik had een herseninfarct

Ik wil graag iedereen enkele punten mee te geven die ik als ervaringsdeskundige heb ervaren:

Hoe kan je een herseninfarct herkennen:    

Een scheve mond
Een verlamde arm of been
Spraak is niet goed

Probeer meteen vast te stellen hoe laat het is begonnen. Hoe langer de behandeling uitblijft hoe meer de kans bestaat voor blijvende gevolgen. De behandeling moet maximaal binnen 4,5 uur plaats vinden.

Bel bij één of meer verschijnselen meteen 112: Tijdverlies is hersenverlies!

Voor uitvoerige informatie kijk op www.hartstichting.nl. De hartstichting geeft ook heel goede brochures uit zoals:
-    ‘Heb hart voor je hoofd’ met informatie over de oorzaken en gevolgen van een beroerte.
-    ‘Tia: een voorbijgaande beroerte’ over de verschijnselen van een Tia, een waarschuwing.
-    ‘Beroerte, en dan?’ voor familieleden en vrienden van iemand die een beroerte heeft gehad.
-    Bewaarkaartje: ’Herken een beroerte, bel direct!’ met de belangrijkste tekenen van een beroerte en wat u moet doen als iemand een beroerte krijgt.

Mobiele alarmering: veilig thuis en onderweg

Maakt u zich ook wel eens zorgen over wat u moet doen als u ten val komt en net niet bij de telefoon kunt komen? Of als u onderweg iets overkomt en niemand weet waar u bent? 24 Uur per dag hulp in kunnen schakelen - thuis of onderweg - is dan een gerust gevoel. Voor uzelf én voor de mensen uit uw omgeving.

De juiste hulp op de juiste plaats
Als u onderweg bent en hulp nodig heeft, dan is het prettig dat u of een van de omstanders met één druk op de knop hulp kan inschakelen. Met een mobiel alarmtoestel van Rivas kan dat. En dankzij het signaal dat het toestel uitzendt, weet de alarmcentrale of uw familie altijd waar u zich bevindt. De hulp komt dan rechtstreeks naar u toe. U bent dus 24 uur per dag verzekerd van de juiste hulp op de juiste plaats.

Te ver? Alarm
Merkt u dat u, uw partner of een van uw ouders wel eens moeite heeft de weg naar huis te vinden? Of onbedoeld verder van huis raakt? In dat geval wilt u graag weten waar iemand zich bevindt. Via het signaal dat het mobiel alarmtoestel uitzendt, heeft u daar inzicht in.  

Het is echter ook mogelijk om in zo'n geval een alarmsignaal te ontvangen. Dit gebeurt bij de zogenaamde zone-instelling. Zolang het mobiele alarmtoestel binnen de ingestelde zone blijft, is er niets aan de hand. Zodra het toestel de zone (onbedoeld) verlaat, maakt de mobiele alarmering automatisch contact met de alarmcentrale. Een medewerker neemt dan direct contact op.

Actie: nu aanvragen, eerste maand gratis abonnement
Bij Rivas kunt u kiezen uit diverse alarmtoestellen. Een overzicht van alle mogelijkheden vindt u op onze website. Als u vóór 1 april 2013 mobiele alarmering aanvraagt, dan krijgt u de eerste maand uw abonnement t.w.v. € 44,- gratis.  

Wilt u meer informatie of een afspraak maken voor een persoonlijk advies over welk toestel voor u het beste is? Neem dan contact op met Rivas Zorglijn 0900-8440 (lokaal tarief).

Inloophuis De Blauwe Anemoon

In het inloophuis de Blauwe Anemoon is voor mensen met kanker en hun naasten. Er wordt psyco-sociale ondersteuning geboden voor mensen die te maken hebben met kanker. Het is niet exclusief voor senioren, maar veel senioren krijgen wel te maken met kanker. Meer informatie vindt u op de website:  www.deblauweanemoon.nl