Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Vragen en klachten over de gezondheidszorg?

juni 2017

Waarover belde u?

Met vragen over de zorg kunt u terecht bij het Adviespunt van Zorgbelang Zuid-Holland. Onze cliëntondersteuners kunnen u ondersteunen bij al uw vragen over de zorg. Iedere maand staat hier een geanonimiseerd voorbeeld van een vraag of klacht.

Kan ik naar een verpleeghuis?
Meneer Janson is 83 jaar. Hij is al jaren reumatisch en heeft daardoor hulp nodig bij het zware huishoudelijke werk. Ook maakt hij gebruik van maaltijdendienst en boodschappendienst. Verder kan hij gelukkig nog alles zelf. Wel voelt hij zich eenzaam sinds zijn vrouw is overleden. Zijn vraag: ‘Ik zou graag in een verpleeghuis willen wonen. Is dat mogelijk?’

Zorgbelang antwoordt
Tegenwoordig kun je niet meer - zoals vroeger – zelf kiezen of je in een verpleeghuis gaat wonen. Je moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die zijn dat je levenslang 24 uur per dag zorg of toezicht in de nabijheid nodig hebt. Of dit zo is, wordt vastgesteld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Meneer Janson voldoet niet aan deze voorwaarden. Hij kan daarom het beste aankloppen bij zijn gemeente. Hij zal in aanmerking kunnen komen voor begeleiding, huishoudelijke hulp en dagbesteding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) .

Het is voor veel mensen lastig om te weten waar ze voor welke zorg moeten zijn. Daarom kunt u beroep doen op een cliëntondersteuner. Gemeentes zijn verplicht om te regelen dat hun inwoners beroep kunnen doen op onafhankelijke cliëntondersteuning. Ook voor de Wet langdurige zorg kunnen mensen kosteloos een beroep doen op cliëntondersteuning via Zorgbelang, MEE of het zorgkantoor.

Voor cliëntondersteuning kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland, op werkdagen bereikbaar op (088) 929 40 40. E-mail: clientondersteuning@zorgbelang-zuidholland.nl.  Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.