Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Website navigatie

Nieuwtjes

20 januari

Gaitas.jpg

Muziek maken met een hoger doel:
Mondharmonicaclub Ademnoot viert tienjarig bestaan met jubileumoptreden

Iedere week komt een enthousiaste groep vrijwilligers en longpatiënten samen in Het Gasthuis in Gorinchem om muziek te maken. Steevast iedere donderdag, al tien jaar lang. Voor de lol en de gezelligheid, maar in de eerste plaats voor broodnodige therapie. Mondharmonicaclub Ademnoot helpt namelijk mensen met een chronische longaandoening om een betere conditie te krijgen en om beter adem te halen. Het tienjarig bestaan wordt op donderdag 30 januari feestelijk gevierd met een jubileumoptreden in Rivaslocatie De Schutse in Gorinchem.
 
Longziekten en de mondharmonica
Het bespelen van de mondharmonica kan een positief effect hebben bij een longziekte. Daarom is tien jaar geleden binnen Rivas Mondharmonicaclub Ademnoot opgericht. De mondharmonica is het enige blaasinstrument dat zowel in- als uitademend wordt bespeeld. Regelmatig mondharmonica spelen is een beproefde methode om de ademhaling beter te leren reguleren en om conditie op te bouwen.

Ademhalingstechnieken en lotgenotencontact
Jan Pierik (mondharmonica) en Jan de Graaff (accordeon) van mondharmonicavereniging de Hohner Boys uit Spijk zijn sinds dag één de drijvende kracht achter Ademnoot. Samen met een groep vrijwilligers staan zij afwisselend iedere donderdag paraat voor een vrolijk uur mondharmonicablazen. De Graaff: ‘Deelnemers zijn zeer enthousiast over Ademnoot. Ze hebben niet alleen dagelijks baat bij de ademhalingstechnieken die ze oppikken in de lessen, maar ook de gezelligheid van de groep telt mee. Het is een prettige plek om te praten met lotgenoten over waar je tegenaan loopt als longpatiënt.’ Pierik: ‘De meeste deelnemers kunnen geen noot lezen, dus wij zetten noten om in cijfers. Zo kan iedereen meedoen. Inmiddels hebben we ruim 90 nummers op het repertoire.’

Jubileumoptreden
Het jubileumoptreden van Ademnoot vindt plaats op donderdag 30 januari van 14.30 tot 16.00 uur in woonzorgcentrum De Schutse (Mollenburgseweg 14, Gorinchem). In de pauze zijn een hapje en drankje inbegrepen. Tickets kosten € 3,50 en zijn bij de entree verkrijgbaar. Op het programma staan klassiekers zoals Tulpen uit Amsterdam, Twee ogen zo blauw en Droomland.

18 januari

Alzheimer Nederland

Alzheimer Café

Het Alzheimercafé is een informatie- en ontmoetingsavond voor iedereen die meer wil weten over dementie.
        
Donderdag 13 februari 2020

Tijd:         19.30 tot 21.30 uur (zaal open 19.00)
Locatie:        Gemeenschapshuis De Bogerd
Adres:         Willem de Vries Robbéweg 100,
Gorinchem

Thema: Het belang van ergotherapie

Mij partner onderneemt uit zichzelf niets meer. Hoe komt dat? Waarom is ergotherapie  belangrijk voor mensen met dementie? Wat kost deze therapie?
Marlies Bouwman ergotherapeute bij Rivas komt vertellen. Tijdens de avond is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Toegang gratis
Uitgebreide Boeken- en foldertafel aanwezig
Welkom!

Voor informatie:
Alzheimer Nederland Afd. Drechtsteden, Alblasserwaard
Suzanne.visser@meeplus.nl /www.alzheimer-nederland.nl / www.dementie.nl

13 januari

SeniorenFit

SeniorenFit Feest!

We starten het nieuwe jaar met een spetterend feest! Dans, klets en zing lekker mee tijdens de verrassende Jukeboxshow! Hét moment om de old time classics aan te vragen en te genieten. Het eerste drankje krijgt u van ons! Feest u ook mee?
U moet zich wel even aanmelden!
Wanneer:        Donderdag 23 januari
Tijd            13.30-16.30 uur
Locatie:            PoGo
Kosten:            Gratis entree
Dresscode:        Feestelijk

Fotografie met de Smartphone

Wilt u ook het perfecte plaatje schieten? Doe dan nu mee met de cursus fotografie voor de smartphone! Tijdens deze cursus van 6 weken, waarbij de nadruk ligt op het fotograferen met een smartphone, leert u hoe u een goed belichte foto kunt maken, overbelichting en bewogen foto’s kunt voorkomen en hoe u de foto kunt bewerken.  
De komende cursus zit vol. Heeft u ook interesse? Laat dit dan vooral weten!

SeniorenKoor

Het SeniorenKoor is een gezellige groep met dames en heren. U wordt uitgedaagd om aan te sluiten bij deze gezellige groep! Een gouden stem of zangervaring is absoluut geen vereiste, goede zin des te meer. Maakt u het koor verder compleet? Geef u snel op!
Wanneer:                           Iedere donderdag, 10.00 - 11.30 uur
Locatie:                               Gasthuis Gorinchem
Kennismakingsaanbod:   Januari €10,-, daarna voor €23,50 per maand
Dirigent:                             Michel de Valk

Handwerken in de Rozenobel

Vindt u het ook gezellig om samen met anderen te handwerken? Kom dan naar de Rozenobel en neem uw eigen project mee. Natuurlijk is er ook tijd voor koffie of thee!
Wanneer:         De oneven maandagen, start op maandag 10 februari
Tijd:             10.00-12.00 uur
Locatie:         De Rozenobel    
Kosten:     De eerste 3 keer zijn gratis (10, 24 februari & 9 maart) Daarna €3,50 per keer.

Wandel-je-Fit, 5 km

Iedere donderdagochtend om 10.00 uur is er een gezellig wandelgroepje. De route wordt uitgestippeld door Marijke en is ongeveer 5 km. De startlocatie verschilt per week, maar is wel altijd in Gorinchem. Wilt u ook gezellig mee wandelen? Dat kan! Meldt u zich dan nu aan.

Wandel-je-Fit, rondje in de Haarwijk

Iedere maandagochtend om 10.30 uur start bij de Schutse een nieuw wandelgroepje. Dit groepje wandelt een rondje in de wijk, van ongeveer 15-20 minuten. Jose zorgt voor de route. Daarna wordt een bakje koffie of thee gedronken in de Schutse. Dit is voor eigen rekening. Gaat u ook gezellig mee? Meldt u zicht dan nu aan.

SeniorDance gaat van start!

Houdt u ook zo van dansen? Maar kunt u niks vinden voor 65+?! Kom dan gezellig mee doen in de proefperiode van 29 januari t/m 19 februari. In deze les komen verschillende dans/sport stijlen naar voren, en dit allemaal op heerlijke muziek! Ik heb er zin in! U ook? Geef u snel op!
Wanneer:     Iedere woensdag, vanaf 29 januari
Tijd:        10.00-11.00 uur
Locatie:        Van Rappardhal, Wijnkoperstraat 5
Kosten:     Proefperiode voor €12,50, daarna €25,- per maand

RGM "Zet je brein in beweging" Gevorderden

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die de introductiecursus gedaan hebben. De opbouw zal rustig zijn maar wel met nieuwe symbolen en nieuwe uitdagingen. Aansluiten voor nieuwe mensen is, in overleg en met eventueel een paar extra lessen, mogelijk.
Bij voldoende belangstelling kan er ook nog een beginnerscursus starten.
Data:         Dinsdagochtend vanaf 21 januari, 12 weken
Tijd:           10.30-11.30 uur
Locatie:     Van Rappardhal, Wijnkoperstraat 5
Kosten:     85 euro, 10 lessen
Aanmelden:     Constance Vrijhof-Dekkers, rgmleerdam@gmail.com of 06 26 040013

Mochten er vragen zijn of wilt u zich aanmelden voor een activiteit. Neem dan contact op.
Lotte Blok
0183 659 438 I  06-50039748
I.blok@gorinchem.nl

6 januari

Seniorenatelier gaat door in 2020

Het Seniorenatelier Gorinchem gaat in januari een nieuw jaar in met nieuwe lessen, op twee locaties. Tijdens het Seniorenatelier werkt u met diverse materialen zoals potlood, verf, houtskool, glas, hout, speksteen, kunststof en klei. Op maandag 6 januari 2020 begint er een nieuw blok op de leslocatie aan de Wijnkoperstraat en in de Binnenstad op donderdag 9 januari, in het Gorcums Museum.

In de zomer van 2019 startte Marleen van Zwienen met het Seniorenatelier, waarin Gorcumse ouderen hun creatief talent ontdekken. Van Zwienen is veelzijdig beeldend kunstenaar en kunstdocent. Naast het atelier voor senioren geeft zij al vele jaren gevarieerde kunstlessen aan kinderen met het Jeugdatelier. Ook het basisscholen en voortgezet onderwijs weten haar via de Culturele Menukaart te vinden.
De ateliers waren aanvankelijk in het gebouw van Yulius aan de Wijnkoperstraat 2. Deze groep start weer op maandagochtend 6 januari en het eerste blok loopt t/m 17 februari 2020.

Sinds november is het Seniorenatelier  ook actief in de Binnenstad. Daar maakt de donderdagochtendgroep gebruik van het Atelier van de Meester in het Gorcums Museum. Een creatieve en kunstzinnige omgeving die zeer inspirerend werkt. De cursisten krijgen regelmatig een rondleiding langs de kunstwerken om daarna geïnspireerd zelf werk te maken. Het eerste lesblok van 2020 gaat daar van start op donderdag 9 januari en duurt t/m 13 februari.
Op beide locaties is nog plaats voor nieuwe deelnemers! Ook zin om creatief bezig te zijn? In totaal zijn er in het jaar zes blokken van vijf lessen. Het eerste blok staat in het teken van de expositie Het Geheim van de Meester in het Gorcums Museum. Beide groepen zullen in 2020 het museum bezoeken en via een beeldenroute de stad bekijken. Daarnaast doen we mee aan uitdagende exposities in de stad. Samen met de cursisten bepalen we de rest van het programma.
De kosten bedragen € 75,- voor 6 lessen. Aanmelden en meer informatie over de lessen via 06 55962895 of Info@ateliergorinchem.nl Kijk voor voorbeelden van eerder gemaakt werk op  www.ateliergorinchem.nl of www.facebook.com/atelierGor .

4 januari

Lezing de tuinen van de afgelopen 100 jaar

Maandag 27 januari 2020
Door Emiel van den Berg

De strekking van de lezing is hoe de tuin zich heeft ontwikkeld na de periode van de Franse formele en de Engelse landschappelijke tuinen. Het begint bij de bloemrijke cottage tuin van Gertrude Jekyll en de ‘impressionistische’ tuin van Claude Monet. Vervolgens is er de komst van Sissinghurst en Great Dixter. Halverwege vorige eeuw traden Beth Chatto en Mien Ruys naar de voorgrond en begin jaren ’80 was er de invloed van de Groep Traditionele Kwekers waartoe ook Piet Oudolf behoorde. Inmiddels staat in de tuin – dankzij Oudolf  en na jaren van m²-tegels en grind – de  plant weer  centraal.
Biodiversiteit en natuurlijk zijn de sleutelwoorden, veel kwekers en tuinarchitecten zijn inmiddels ook die weg ingeslagen. De lezing eindigt met verschillende voorbeelden van hen. De lezing vertelt zeker niet het complete verhaal, het is eerder een reis door de tijd. Een reis die laat zien wat er allemaal met de tuin mogelijk is. Aan veel van de genoemde voorbeelden koppelt hij hedendaagse tuinen om te laten zien dat ze nog steeds van invloed zijn.

Emiel van den Berg is tuinontwerper en freelance journalist voor groene (vak)bladen en mede uitgever van het magazine De Tuin in vier seizoenen. Voor Garden Tours was hij 15 jaar lang reisbegeleider.   

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141
4205 BC Gorinchem
Aanvang : 20:00 uur
Niet leden : € 3,-

Mini-excursie Kwekerij Esveld

Zaterdagochtend 1 februari 2020: Kwekerij Esveld in Boskoop

We starten in 2020 met een mini-excursie naar Kwekerij Esveld, waar in de winter de Hamamelissen (toverhazelaars) in volle bloei te zien zijn in diverse kleurschakeringen: van geel tot rood. Een bezoek is dan zeker de moeite waard.
We worden ontvangen met koffie/thee en krijgen daarna een rondleiding (€ 6,00 p.p.).

Als je mee wilt, kan je je opgeven: henny.fuit@solcon.nl of 06-51047436. Vermeld dan ook of je vervoer hebt en of er eventueel mensen kunnen meerijden.


Lezing bijzondere bol, knolgewassen en wortelstokken voor de rotstuin.

Maandag 24 februari  2020
Door Harry Jans

Naast de overbekende bollen zoals de tulp, hyacint, krokus en narcis zijn er vele onbekende maar mooie bollen en knollen voor de tuin. Vaak kent men deze soorten niet of nauwelijks maar de keuze is enorm. Naast het tonen van niet alle daagse soorten van o.a. Corydalis, Fritillaria, Colchicum, Muscari, Allium, Narcissus, Lilium, Arisaema, Crocus, Iris, Trillium etc. zal ook de cultuur in de tuin, trog of pot aan de orde komen. U zult zien dat er nog heel wat leuk z.g.n. bijgoed is om uw tuin mee op te fleuren.

Harry Jans is een wereldwijd erkende specialist van de bergflora en heeft deelgenomen aan verschillende expedities georganiseerd door vooraanstaande buitenlandse botanische tuinen. Zijn specialisme is de bergflora van China/Tibet. Naast het geven van lezingen, met  verschillende plantaardige invalshoeken, organiseert hij ook zelf reizen naar bijzondere berggebieden, verspreid over de hele wereld. Kijk eens op zijn uitgebreide website voor meer informatie en foto’s. (www.jansalpines.com)

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141
4205 BC  Gorinchem
Aanvang 20.00 uur

Workshop en diner 3 maart Omnia College

In de afgelopen seizoenen heeft Judy Keijzer bij het Omnia College workshops georganiseerd. Dit krijgt in 2020 een vervolg. Dinsdagmiddag 3 maart kun je deelnemen aan een workshop met de mogelijkheid om na afloop deel te nemen aan een drie gangen diner in het restaurant van het Omnia College, Teach-inn.

Je kunt alleen deelnemen aan de workshop, alleen het diner of de workshop en het diner. Uitgebreidere informatie zal worden vermeld in de nieuwsbrief van februari.

11 juni

Retirement Senior Couple Lifestyle Living Concept

Eet mee met senioren.......

Op de laatste dinsdag van de maand is er in POGO een de Grote Haarsekade 120 een Pop-Up restaurant speciaal voor senioren. Aanvang 12.00 uur tpt 14.00 uur. Kosten zijn € 5,00. elke maand aan ander menu. Aanmelden kan op telfoonnrl 0183 899411. U moet dan wel duidelijk aangeven dat het voor het Pop-Up restaurant is.

De volgende datum voor het restaurant is: 28 januari

20 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen warme lunch

Seniorenlunch in het Natuurcentum

De mensen van het Natuurcentrum organiseren iedere dinsdag een senioren lunch. Een warme maaltijd van 3 gangen voor 5 euro. Voor de bewoners van de wijken rondom het natuurcentrum is taxivervoer gratis beschikbaar.

Natuurcentrum Gorinchem
Gijsbert van Andelpark 1
4204 HZ GORINCHEM

0183 630 911

06 53 653 953

16 januari

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

29 januari  Spellen

05 februari  Vrije inloop met gym

12 februari  Combinatie van mogelijkheden

19 februari  Taalkaartenspel

26 februari  Kranzen maken/versieren

04 maart    Vrije inloop met gym

11 maart   cup cake versieren

18 maart   dobbelspel

25 maart   servetten vouwen

01 april  Vrije inloop met gym

08 april  Paasbrunch