Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Website navigatie

Nieuwtjes

11 november

Bijeenkomst Longpunt: Leren van elkaar

Op dinsdag 19 november vindt een bijeenkomst plaats van Longpunt. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘Leren van elkaar’. De bijeenkomst is relevant en interessant voor longpatiënten, hun naasten en voor zorgverleners. Deelname is gratis. De bijeenkomst vindt plaats in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem.

Het onderwerp van deze bijeenkomst is het delen van ervaringen. Als longpatiënt loop je tegen verschillende obstakels en beperkingen aan, en de kans is groot dat anderen dezelfde problemen ervaren. Tijdens deze ontmoeting is er gelegenheid om in gesprek te gaan en te luisteren naar de oplossingen van lotgenoten. Deze bijeenkomst is ideaal om allerlei tips en trucs uit te wisselen over dagelijkse en praktische situaties, voor en door longpatiënten.

Over Longpunt
In Nederland kampen ruim 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Een longaandoening heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven. Patiënten met een longziekte moeten hun leven vaak aanpassen en kunnen soms niet alles meer wat voorheen mogelijk was. Daarom organiseert het Longfonds samen met partners door het hele land bijeenkomsten onder de titel Longpunt. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar experts informatie geven en waar patiënten ervaringen kunnen uitwisselen.

Aanmelden niet nodig
De bijeenkomst is gratis toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoekers wordt verzocht geen geurtjes te dragen, omdat die benauwdheid kunnen veroorzaken bij een deel van de longpatiënten. Deze bijeenkomst van Longpunt vindt plaats in woonzorgcentrum Bannehof aan de Voermanstraat 169 in Gorinchem van 14.30 uur tot 16.30 uur (zaal geopend: 14.00 uur).

Meer informatie
Meer informatie over Longpunt is te verkrijgen via Gorinchem@longpunt.longfonds.nl of op www.rivas.nl. Meer informatie over de zorg voor longaandoeningen in het Beatrixziekenhuis is te vinden op www.beatrixziekenhuis.nl.

10 november

Gorinchem


Bezoek ook de website
Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

www.gorinchem.groei.nl

onze facebookpagina

Contact: emailinfo@gorinchem.groei.nl

Lees hier Ons Privacy Statement


Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

17-11-2019 Jazzy Rabbits

The Jazzy Rabbits

Het repertoire van The Jazzy Rabbits is de classic jazz, oude stijl, akoestisch. De voorkeur van de band gaat uit naar de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. 
Onze inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.

De songs worden met zorg voor jazz neergezet; naast de melodie van het chorus (de tune) spelen wij veelal ook nog het verse (de vaak in de vergetelheid geraakte melodie van het couplet).

Aanvullend hebben wij ook de meeste dixieland klassiekers paraat. 
En soms zingen wij een Nederlandse tekst.

Bezetting:

Cas Kok :   klarinet, bandleider
Wim v.d. Pouw :   trompet
Tom Stuip :   trombone
Jan van Ooijen :   sousafoon
Herman Nieuwdorp :   wasbord, drums, zang
Hennes de Ridder :   piano
Rob Braat :   banjo

Het concert is van 11:30 tot 13:30. Theater PoGo – Podium Gorcum, Grote Haarsekade 120, 4205 VL Gorinchem. Kaarten v.a. 11:00 aan de zaal, Entrée € 11,=/ JH donateurs € 8,50/CJP-houders € 5,00.

22 oktober

Alzheimer Nederland

Jubilerende afdeling Drechtsteden en Alblasser-waard van Alzheimer Nederland wil regio binnen 3 jaar volledig dementievriendelijk maken.

De afdeling viert haar 25 jarig jubileum met een symposium op 14 november 2019 in De Til in Giessenburg. Met een inspirerend en gevarieerd programma daagt zij alle partijen uit om  de regio in zijn geheel dementie vriendelijk te maken.
Gemeenten, Zorgaanbieders, vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden hebben allemaal een rol te vervullen om dat doel te behalen.

In een achttal deelsessies worden verschillende onderwerpen uitgediept en wordt kennis gedeeld.  Daarnaast is er een masterclass voor politici en ambtenaren.
Dementie professor Robbert Huijsman staat stil bij de laatste stand van zaken in de Landelijke Zorgstandaard Dementie. Wat is de best mogelijk aanpak in 2020?
Er is een heel praktische mini-cursus omgang met dementie, een handige telefoon-app die dat ondersteunt en er is een sessie die laat zien hoe muziek een rol kan spelen om het contact te verbeteren. Voor elk wat wils. Het programma wordt omlijst met een lunch, muziek en volop gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Afdelingsvoorzitter Arie Slob geeft de reden en de urgentie van het werk in de regio  nogmaals aan en zegt in zijn toelichting dat één op de 5 mensen dementie krijgt.   
Op dit moment zijn er 260.000 mensen met dementie in Nederland en het aantal zal de komende jaren bijna verdubbelen! Dementie treft daarom direct of indirect ons allemaal.
Wij moeten als gemeenschap er alles aan doen om te zorgen dat mensen die deze ziekte treft in onze regio alle ondersteuning en hulp krijgen die zij nodig hebben.
En iedereen kan iets doen!

Kom op 14 november 2019 en ontmoet medestanders en lotgenoten en leer met wat en hoe we dat samen voor elkaar krijgen.

Het volledige programma is te vinden op: www.
Aanmelden kan via:  drechtsteden@alzheimer-nederland.nl;

09 september

Het geld klotst tegen de plinten, maar kwetsbare ouderen krijgen nog altijd onvoldoende aandacht. En dus spijkeren Wanda de Kanter, Carin Gaemers en Hogo Borst opnieuw een manifest aan de deur:

De Tien Geboden
voor de zorg voor ouderen met dementie in het verpleeghuis.

1
Ieder mens is uniek, ook in een verpleeghuis. Hij/zij wordt gezien. Iedereen die zorgt, verdiept zich in de problemen en de klachten van de verpleeghuisbewoner en geeft zorg op maat.

2
Iedere bewoner die daartoe in staat is, komt dagelijks uit bed en wordt geholpen de dag aangenaam door te brengen. Er is altijd iemand die een oogje in het zeil houdt. Gedurende de dag is er regelmatig persoonlijk contact met een zorgverlener of begeleider. Langer dan twee uur zonder persoonlijk contact is onacceptabel.

3
Een bewoner kan rekenen op veiligheid. De verzorging, de verpleging en het geven van medicijnen gebeurt met de grootste nauwkeurigheid.

4
Er zijn altijd zorgmedewerkers in de buurt die de bewoner goed kennen en weten wat diens levensgeschiedenis is. Zij weten wat de bewoner fijn of vervelend vindt en houden daar rekening mee.

5
Als een bewoner naar de wc wil, is er iemand in de buurt om mee te gaan. Als een bewoner bang of onrustig is, is er iemand die geruststelt of troost. Als er een bewoner iets wil doen, is er  iemand die daarbij helpt.

6
Een verpleeghuisbewoner heeft elke dag recht op een dagbesteding. Dat kunnen gezamenlijke activiteiten zijn, maar ook persoonlijke aandacht of even samen met een zorgmedewerker iets allerdaags doen. 

7
Net als iedereen kan een bewoner van een verpleeghuis worstelen met levensvragen.. Daarom heeft hij/zij recht op steun van geestelijk verzorgers, ook als een bewoners niet in staat is om net als vroeger in heldere taal uit te leggen wat hem/haar precies dwars zit.

8
Van iedere bewoner is bekend wat diens wensen waren met betrekking tot het levenseinde. Die wensen stammen uit de tijd dat de bewoner voor de wet wilsbekwaam is.

9
Zorgmedewerkers zijn er om bewoners te begeleiden met te zorgen, niet om de administratie te doen.

10
Ook iedere bestuurder houdt zich bij alles wat wordt beslist aan voorgaande geboden en luistert altijd naar wat zorgmedewerkers nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen 

18 juli
SeniorenFit:

Het SeniorenAtelier op locatie
https://gorkumsnieuws.nl/wp-content/uploads/2019/10/2019-10-29_190834-1024x682.jpg

Het Seniorenatelier dat deze zomer van start ging, en waarin Gorcumse ouderen hun creatief talent ontdekken, komt nu ook naar de Binnenstad! Zin om creatief bezig te zijn? Het eerste lesblok, dat begint op 7 november, staat speciaal in het teken van de expositie Bedrieglijk Echt in het Gorcums Museum. Tijdens het Seniorenatelier wordt gewerkt met diverse materialen zoals papier, potlood, verf, houtskool, glas, hout, speksteen, kunststof en klei.

Wanneer:                                 Donderdagochtend van 7 november t/m 12                                                 

Locatie:                                     Atelier van de Meester, op de begane grond van het Gorcums Museum

Kosten:                                     €30,- voor 6 lessen

Aanmelden:                             gorcumsmuseum@gorinchem.nl      


Ontmoetingsavond bij de politie

Op donderdag 28 november 2019 organiseert de politie Lek en Merwede een ontmoetingsavond voor ouderen in het werkgebied. Het programma bestaat uit een rondleiding (en meer) en een diner. Locatie Politiebureau W. de Vries Robbeweg. Als mensen zelf geen vervoer hebben, wordt dit geregeld. De dag start tussen 15:00 en 16:00 gaan beginnen. Er zal een rondleiding (en meer) binnen het  bureau plaatsvinden. Daarna is er diner onder het genot van een animatieprogramma. Tussen 19:00 en 20:00 uur zal de avond eindigen en wordt er ook voor vervoer terug gezorgd als men zelf geen vervoer heeft.

Lijkt het u leuk om hierbij aanwezig te zijn? Meldt u dan snel aan bij mij, want er zijn niet zo veel plekken.

Wandel-je-Fit

De Wandel-je-Fit groepen zijn nog fanatiek aan het wandelen. Ook in de herfst is het heerlijk om een rondje buiten te wandelen. Op dinsdag is het een klein rondje Gildenwijk en op donderdag wordt er ongeveer 5 km gewandeld. Wilt u ook gezellig meedoen? Of wilt u graag verder dan 5 km wandelen? Of stapt u liever op de fiets? Dat kan natuurlijk ook! Neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden.

Koffie-inloop Gildenplein

Iedereen is welkom voor een (gratis) kopje koffie of thee en voor wie dat wil: een goed gesprek en een spelletje. Leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en nieuwe dingen te ontdekken! Regelmatig schuiven er speciale gasten aan om leuke workshops, etc. te geven.
Komt u ook eens gezellig een kijkje nemen?

Wanneer:                                 Iedere dinsdagochtend, 10.00-11.30 uur

Locatie:                                     Welzijnsruimte in de Rappardhal, Wijnkoperstraat 5

2 juli

Afbeeldingsresultaat voor verjaardag jongen 10 jaar

Seniorengids 10 jaar

Het is juli 2019. Tien jaar geleden ben ik begonnen met de digitale seniorengids nadat bij een bevolkingsonderzoek voor senioren werd gevraagd om een speciale gids voor senioren werd er vanuit het college van B&W gezegd dat dat niet nodig was. Nu 10 jaar later bezoeken rond de 140 personen per dag deze gids waar veel informatie kan worden gevonden specifiek voor ouderen.

Ik ben blij dat het zo'n succes is en ik hoop dat de gids nog lang mag blijven bestaan hoewel ik ook al wat ouder wordt en het wellicht goed zou zijn wanneer ik assistentie kreeg. Wanneer mij iets overkomt dan zou de site nu gewoon op zwart gaan. Dat zou erg jammer zijn. U kunt altijd contact opnemen via deze site wanneer u kans ziet wat te kunnen betekenen.

11 juni

Retirement Senior Couple Lifestyle Living Concept

Eet mee met senioren.......

Op de laatste dinsdag van de maand is er in POGO een de Grote Haarsekade 120 een Pop-Up restaurant speciaal voor senioren. Aanvang 12.00 uur tpt 14.00 uur. Kosten zijn € 5,00. elke maand aan ander menu. Aanmelden kan op telfoonnrl 0183 899411. U moet dan wel duidelijk aangeven dat het voor het Pop-Up restaurant is.

De volgende datum voor het restaurant is: 24 september.

Daarna op 26 november.

9 mei

Kenniscafé voor ouderen.

Wij zijn onlangs gestart met een kenniscafé voor ouderen. Dit kenniscafé is onderdeel van de stichting leergang voor ouderen Gorinchem (www.lvog.nl).
Beoogd wordt om de 14 dagen een lezing te verzorgen over onderwerpen die ouderen interesseren. Na de lezing is er een gezamenlijke lunch om de sociale contacten op te bouwen dan wel te verstevigen.
De data ,tijden en plaats worden vermeld op onze website: www.lvog.nl

  • 22 november 2019: Fred Nusselder (neuroloog): beroerte, herseninfarct, huidige behandelingen
  • 13 december 2019: Toon de Graaf (dirigent)

20 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen warme lunch

Seniorenlunch in het Natuurcentum

De mensen van het Natuurcentrum organiseren iedere dinsdag een senioren lunch. Een warme maaltijd van 3 gangen voor 5 euro. Voor de bewoners van de wijken rondom het natuurcentrum is taxivervoer gratis beschikbaar.

Natuurcentrum Gorinchem
Gijsbert van Andelpark 1
4204 HZ GORINCHEM

0183 630 911

06 53 653 953

21 mei

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

13 november     bussen tas maken

20 november     kerstkaarten maken

27 november     bloemen en bloembakje maken

4 december       dobbelspel

11 december     boetseren

18 december     harten versieren

25 december     Kerstmis (geen soos)