Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Website navigatie

Nieuwtjes

1 september

Bibliotheek aan zet

Breng op zaterdag 25 september 2021 een bezoek aan ons festival Een Wereld vol Verhalen, kleurrijke verhalen uit Gorinchem in de bibliotheek. En neem familie en vrienden mee, want we hebben ontzettend leuke activiteiten en boeiende workshops voor jong en oud.

Het festival wordt samen met heel veel verschillende partners, schrijvers en vrijwilligers uit Gorinchem gerealiseerd. Alles draait om het delen en maken van verhalen: voor, door én uit Gorinchem.

Het delen van verhalen kent verschillende vormen en is ontzettend belangrijk. Een kleine greep: maak je eigen video- of kijkverhaal, storytelling, ontregelen, toen het oorlog was, schrijversplein, het verhaal van de (kinder)burgemeester, film & educatie, fake news en nog heel veel meer! Kijk voor het volledige programma op: https://www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten/festival-een-wereld-vol-verhalen?waar=gorinchem.

24 augsutsu

Een gevarieerd aanbod aan activiteiten van Rivas.

U kunt bijvoorbeeld interessante lezingen bijwonen van artsen uit het Beatrixziekenhuis. De eerste lezing gaat over ongewild urineverlies en verzakking. Tijdens de tweede lezing wordt het onderwerp gewrichtsslijtage behandeld.

Ook fijn om te melden is dat de cursus ‘Dementie, en nu?’ voor mantelzorgers in diverse plaatsen in de regio van start gaat. De zorg voor iemand met dementie is zowel praktisch als emotioneel zwaar. Tijdens deze cursus leert u om de zorg voor uw naaste beter vol te houden en tóch ook te zorgen voor uzelf.

Weet u wat u allemaal moet regelen en waar u op moet letten als een dierbare overlijdt of wilsonbekwaam wordt? Tijdens twee verschillende webinars komt u hier alles over te weten.

Helaas worden nog steeds veel mensen slachtoffer van een babbeltruc. U kunt deelnemen aan een webinar waarin u leert hoe u dit kunt voorkomen.

En u kunt weer aanmelden voor de jaarlijkse gratis gezondheidscheck voor leden van Rivas.

Open de bijlage voor meer informatie.

Nog geen lid van Rivas?

Voor slechts € 18,50 per gezin per jaar kunt u ook gebruikmaken van de aantrekkelijke aanbiedingen exclusief voor leden. Neem daarvoor contact op met Rivas ledenorganisatie via:

Telefoon: Rivas Zorglijn 0900-8440

E-mail: ledenorganisatie@rivas.nl

Website: www.rivas-ledenorganisatie.nl

Volg ons op Facebook: Rivas ledenpas

Hartelijke groet,

Team Rivas ledenorganisatie

12 augustus

Atelier Gorinchem

Atelier Gorinchem start 19 augustus in de binnenstad van Gorinchem
Na het speciale zomer lesblok van afgelopen weken gaat het Senioren Atelier Gorinchem door op de donderdagochtenden. We hebben met diverse inkt soorten gewerkt, met klei en Raku stook techniek en achter glas schilderen. Bij deze gevarieerde kunstlessen wordt de lesinhoud door de cursisten bepaald. De lessen zijn op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 in de ULO op de eerste verdieping. Goed toegankelijk met de lift. Het nieuwe lesblok start op 19 augustus.

De lesblokken bestaan steeds uit zes opeenvolgende lessen. Er is een beperkt aantal plekken per les beschikbaar zodat we ruime afstand en met goede ventilatie veilig kunnen werken in het tekenlokaal. In een lesblok van zes opeenvolgende weken maken de cursisten kennis met een verschillende creatieve technieken, kunststromen en materialen.
Na een introductie van de techniek en voorbeelden van de kunstwerken die diverse kunstenaars maken gaan de deelnemers aan de slag. Ze maken een ontwerp om zelf uit te voeren. Voor velen is het werken met creatieve technieken een verrassing; het actief bezig zijn met ontwerp, potlood, verf en papier zorgt haast vanzelf voor bijzondere resultaten. Samen met de cursisten bepalen we de inhoud van het lesprogramma. Er is ruimte voor inbreng van eigen ideeën. Wie liever individueel verder wil werken aan een kunstwerk krijgt daarbij natuurlijk begeleiding. Ervaring is niet nodig.


De kosten voor het lesblok van 6 lessen bedragen € 75. Daarbij komt per les een klein bedrag aan materialen (ongeveer € 2,50) dit hangt af van de techniek en het persoonlijk verbruik.
De workshop wordt georganiseerd door Atelier Gorinchem. Docent is beeldend kunstenaar Marleen van Zwienen, die in haar eigen werk glas en textiel combineert met o.a. druktechnieken gebruikt.
Lestijden: donderdag van 10.00 tot 12.00. U kunt elke week instappen in een lesblok en betaalt dan de resterende weken. U hoeft dus niet te wachten tot er een nieuw lesblok start. De lesblokken bestaan uit zes lessen. Deelname is per lesblok.

Locatie: ULO, hoek Boerenstraat/Zusterstraat te Gorinchem.
Inschrijven via www.ateliergorinchem.nl
Meer informatie Atelier Gorinchem 06 55962895 of info@ateliergorinchem.nl

23 maart

Project Netwerkversterking 65+

Ben jij 65 jaar en ouder en voel jij je wel eens eenzaam of zou je iets willen betekenen voor een ouderen die zich eenzaam voelt? Dit is je kans!   

Het belang van sociale contacten is in deze tijd van Corona nog duidelijker geworden. Onder de Gorcumse ouderen voelt meer dan de helft zich eenzaam. Dit is meer dan het gemiddelde in Nederland. Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn we aangewezen op de mensen om ons heen. Wie een klein of geen netwerk heeft, kan zich sneller eenzaam of buitengesloten voelen. Er kunnen meerdere factoren spelen waardoor het u niet meer lukt om uw sociale kring uit te breiden. In het project Netwerkversterking senioren 65+ bieden opgeleide netwerkcoaches op vrijwillige basis ondersteuning aan thuiswonende ouderen, die hun netwerk willen versterken.

Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden? Dan kan dat via seniorennetwerk@stgorinchem.nl of u belt met het sociaal team 088-8928961, contactpersoon Süreyya Çardak.

 
Wandelgroep SeniorenFit is weer van start!

De wandelgroep is weer van start gegaan. We wandelen in groepjes van maximaal 4 personen.

Wanneer: Elke donderdagochtend om 10.00 uur  

Afstand: Ongeveer 5 km

Locatie: Wisselend

Aanmelden kan door contact op te nemen met Sanne van Driel van Gorinchem Beweegt. Haar emailadres is:  s.v.driel@gorinchem.nl of bel naar 06-51 02 80 19.


Alles is beweegwinst!

Yes, vandaag neem ik de trap! Wist je dat je met dagelijkse activiteiten ook veel calorieën kunt verbranden? Je hoeft dus niet meteen naar de sportschool om voldoende te bewegen. Je kunt ook tijdens het dagelijks leven zorgen voor extra beweging

Activiteit                                            Aantal calorieën per uur

Traplopen                                           420 kcal

Actief spelen met (klein)kinderen         300 kcal

Tuinieren                                            280 kcal

Boodschappen doen                            260 kcal
 
Staand werk                                       220 kcal

Kinderen verzorgen                             180 kcal

Licht huishoudelijk werk                       180 kcal

Koken                                                 135 kcal


Uitdaging: plan in je dag een van bovenstaande activiteiten in. Kijk wat er bij je past en voer het in je dagritme in.

Wil je beter worden in Nederlands?

Wil je beter worden in Nederlands? Dan is het Taalpunt jouw ideale startpunt. Je krijgt uitleg over het aanbod. We geven advies welke cursus het beste bij je past. Samen kijken we waar je verder kan leren. Zo kun je oefenen in een groep, op school, of met een vrijwilliger. Iedereen is welkom. Je hoeft geen lid te zijn. Aanmelden niet nodig.

Wanneer: Elke woensdag tussen 10:00 en 12:00

Wie: de Bibliotheek AanZet Gorinchem, Groenmarkt 1, Gorinchem

Meer info: gorinchem@debibliotheekaanzet.nl en vraag naar het (online) aanbod


TE KOOP: Mussenvilla

Wordt iemand nu lid van Groei & Bloei dan ontvangt hij of zij als welkomst geschenk een mussenvilla.
Omdat we ook veel waarde hechten aan onze bestaande leden wil de afdeling de bestaande leden laten profiteren!

In plaats van voor de normale verkoopprijs van € 32,50 kunt u de leuke mussenvilla's kopen voor €17 per stuk. Voorwaarde is dat de bestelling in één keer gedaan wordt door de afdeling en naar een centraal adres wordt gestuurd.

De mussenvilla is te bestellen tot uiterlijk 20-12-2020 door een mailtje te sturen aan onze penningmeester Dirk Naber. Schrijf in de mail hoeveel mussenflats u wilt bestellen en uw naam.

Wij regelen dan de bestelling en zullen u t.z.t. verder informeren over betaling en aflevering.

Bezoek ook onze website en facebook pagina
Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website www.gorinchem.groei.nl en lees de andere interessante mededelingen.

Kijk eens op onze facebookpagina Groei & Bloei. Regio Gorinchem en deel daar jouw tuinervaringen.

03 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd.  Deze zijn in overleg met de bezoekers bedacht. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

29 september  : verschillende spellen

06 oktober      : strijkkaarten maken

13 oktober      : boetseren.

20 oktober      : dobbelspel

27 oktober      : kerstkaarten maken

03 november   : werken met formklei

10 november   : werken met kraaltjes

17 november   : bingo

24 november   : van alles wat

01 december   : verrassing

08 december   : kerstversiering maken

15 december   : servetringen

22 december   :  brunche

05 januari       : gym