Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Website navigatie

Nieuwtjes

3 september

IFFG presenteert:

Documentaire Mother

Zondag 20 september 2020 - 11.30 uur
Zorgen voor elkaar! Wie zorgt er straks voor jou? Als
je in de war bent, plots ziek wordt of als je hulp nodig
hebt?
21 september is het Wereld Alzheimerdag. IFFG staat stil
bij maatschappelijke thema’s. Daarom staat de volgende
Sunday Special in het teken van zorg. Zorg voor een ander,
zorg voor elkaar.
Programma
11.00 uur Deuren open
11.30 uur Start film
12.50 uur Q&A met regisseur Kristof Bilsen
13.30 uur Einde
Locattie De Nieuwe Doelen
Haarstraat 64, Gorinchem
Prijs € 10 p.p. (regulier) | € 7,50 p.p. (student)
Bestel nu direct je tickets, vol=vol!
Tickets via www.iffg.nl

The Peanut Butter Falcon

Zondag 20 September 2020 - 15.00 uur
‘Een sprookjesachtige survivaltocht van twee
eenzame zielen die elkaar vinden in een geestig
avontuur’ - Trouw
‘Een prachtige, avontuurlijke feelgoodfilm’ &
‘hartverwarmend’ - NRC

Programma
14.30 uur Deuren open
15.00 uur Start film
16.45 uur Einde
Locatie De Nieuwe Doelen
Haarstraat 64, Gorinchem
Prijs € 10 p.p. (regulier) | € 7,50 p.p. (student)
Bestel nu direct je tickets, vol=vol!
Tickets via www.iffg.nl
Tip: Voor of na de film is het IFFG filmcafé geopend. Zin in een
lunch of diner? Steek over naar onze partner Grandcafé ‘t Gelagh.

29 augustus

Activiteit: Alzheimer Café | Dé site voor Boxtel, Liempde, Lennisheuvel &  Esch

 Alzheimercafé

Op donderdag 10 september gaan de deuren van het Alzheimercafé weer open.
We zijn blij, dat we weer belangstellenden kunnen verwelkomen.

Het Alzheimercafé is een informatie- en ontmoetingsavond voor iedereen die meer wil weten over dementie.
Onder leiding van Joke Melenhorst (casemanager dementie) en Suzanne Visser (seniorenconsulent) gaan we met elkaar in gesprek over de vraag “Hoe is het met u? Leven met dementie in coronatijd” Er zal voldoende tijd zijn voor het stellen van vragen.

Waar?

Gemeenschapshuis De Bogerd
Willem de Vries Robbéweg 100 in Gorinchem.

Hoelaat?

Aanvang 19.30 uur tot 21.00 uur. De deuren zijn open vanaf 19.00 uur.

Corona maatregelen
Op de locatie zijn de corona maatregelen in acht genomen.
We kunnen 15 bezoekers ontvangen en de avond is iets ingekort.

Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk maandag 7 september via suzanne.visser@meevivenz.nl of telefonisch 06-50747205.
Parkeren en toegang is gratis.

Voor informatie kunt u contact opnemen 06-50747205

U bent van harte welkom.

28 augustus

Atelier Gorinchem lesblok 4-2020

Atelier Gorinchem start weer in september
Op donderdag 10 september start het vierde lesblok van dit jaar. We mogen gebruik maken van de ruime 2e verdieping van bibliotheek in Gorinchem. Hier kunnen we de richtlijnen van het RIVM volgen en veilige ruime afstand bewaren. In 6 opeenvolgende weken maken de cursisten kennis met een verschillende creatieve technieken, kunststromen en materialen.
Na een introductie van de techniek en voorbeelden van de effecten die kunstenaars maken gaan de deelnemers aan de slag. Ze maken een ontwerp om zelf uit te voeren. Voor velen is het werken met  creatieve technieken een verrassing; het actief bezig zijn met ontwerp, potlood, verf en papier zorgt haast vanzelf voor bijzondere resultaten. Samen met de cursisten bepalen we de inhoud van het lesprogramma. Er is ruimte voor inbreng van eigen ideeën. Wie liever individueel verder wil werken aan een kunstwerk krijgt daarbij natuurlijk begeleiding. Ervaring is niet nodig.
De kosten voor het lesblok van 6 lessen bedragen € 75. Daarbij komt per les een klein bedrag aan materialen (ongeveer € 2,50) dit hangt af van de techniek en het persoonlijk verbruik.
De workshop wordt georganiseerd door Atelier Gorinchem. Docent is beeldend kunstenaar Marleen van Zwienen, die in haar eigen werk glas en textiel combineert met o.a. druktechnieken gebruikt.
Lestijden: donderdag van 10.00 tot 12.00 van 10 september t/m 15 oktober 2020.
Locatie: Bibliotheek Gorinchem, Grote Markt te Gorinchem.
Inschrijven via www.ateliergorinchem.nl
Meer informatie Atelier Gorinchem 06 55962895 of info@ateliergorinchem.nl

22 augustus

Theater Peeriscop in de Nieuwe Doelen

Voorstelling: Viggo Waas – De Meestervoorspeller (CABARET)
Datum:                Dinsdag 8 september 2019        
Aanvang:            20.30 uur in De Nieuwe Doelen
Prijs:                € 19,50 (incl. 2 consumpties)

Op 12 september 2019 speelde Viggo zijn allereerste try-out van zijn solo- voorstelling ‘De Meestervoorspeller’ in Theater Peeriscoop. Nu een jaar later de voorstelling af is en lovende kritieken heeft ontvangen, is hij terug. Hij mag als eerste het podium van De Nieuwe Doelen beklimmen.

Viggo Waas speelt ‘de Meestervoorspeller’. Maar wie is ‘de Meestervoorspeller’, welke gedaanten neemt hij aan, is het de profeet die komt vertellen over de Messias, orakelt hij over een betere wereld of vindt hij juist dat we onze kansen hebben verspeeld?

Is de Meestervoorspeller Charles Aznavour of de joodse lijkensjouwer in de Tweede Wereldoorlog, is hij een nomade reizend door zijn eigen verleden, of een charlatan gebruik makend van de angst van mensen voor de toekomst… is hij alle vier? Kijkt de Meestervoorspeller in de spiegel maar ziet hij iemand anders? Gelooft de Meestervoorspeller vooral in zichzelf? Is de Meestervoorspeller voorspelbaar?

Dertig jaar speelde Viggo Waas samen met zijn vrienden Peter Heerschop, Joep van Deudekom en Eddie B. Wahr, als het succesvolle prijzen winnende cabaretgezelschap NUHR. Toen aan die samenwerking een eind kwam dreigde het zwarte gat. Dat zwarte gat werd opgevuld met structuurloos leven. Het schrijven van een roman, het schrijven van columns voor allerlei blaadjes en de radio, het presenteren van een radioprogramma, een opleiding tot trainer-coach voetbal, het trainerschap bij een amateurvoetbalclub, een voorzitterschap van een VVE, de dood van zijn moeder, de eenzaamheid van zijn vader, stiekeme optredens, een bezoek aan een parenclub, vakanties, het niet meedoen aan Wie is de Mol?, het werken aan zijn relatie, het bijna beëindigen van die relatie. Nu is het weer tijd om het toneel op te stappen. Het mag misschien vreemd klinken, maar dat vindt hij nog steeds het leukste wat er is.

De Meestervoorspeller komt troost en onzekerheid bieden aan alle mensen.
Een cabaret performance van Viggo Waas met voorspellende waarde.

17 augustus

Ebike, E-Bike, Fiets, Station, Wiel
E-bike/fiets informatiedag op 8 september

Dinsdag 8 september organiseert Veilig Verkeer Nederland, samen met de gemeente Gorinchem en de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Alblasserwaard een E-bike/ fiets Informatiedag. De theorie betreffende de belangrijkste verkeersregels en borden voor fietsers wordt besproken. Verder krijgt u informatie waar u op moet letten bij het berijden van  een e-bike en is er ook een praktijkonderdeel. Tijdens alle onderdelen worden de RIVM richtlijnen betreffende COVID19 in acht genomen.

Locatie: Clubgebouw voetbalvereniging S.V.W. , Kleine Schelluinsekade 5c te Gorinchem.

De informatiedag duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur. Deze cursusdag is geheel gratis, dus ook koffie/thee en lunch gedurende de gehele dag.

Theorie en praktijk
Behalve de theorie kunt U desgewenst onder begeleiding van medewerkers van Veilig Verkeer Nederland ( VVN ) op  de parkeerplaats één of meerdere vaardigheidsproeven beoefenen.

Dit al naargelang uw wensen in deze. Tevens kunt u samen met een VVN-medewerker een rit door de wijk maken .Deze volgt u dan op een veilige afstand Soms wordt ter plaatse een verkeerssituatie besproken. Na de rit volgt een gesprek met eventuele adviezen. Ook deze rit is geheel vrijblijvend. Steeds meer mensen maken gebruik van een E-bike. Het kan dan soms problemen opleveren om bepaalde verkeerssituaties op te lossen. De verkeersregels wijzigen regelmatig en ook de verkeersintensiteit wordt steeds groter. De vele ongevallen met E-bike’s bewijzen heel duidelijk dat het rijden met een E-bike andere vaardigheden vereist dan het rijden met een gewone fiets.

Demo fietsen
Er zijn  veel verschillende type E-bike’s  op de markt.                                                                        
Een leverancier zal met verschillende demo fietsen aanwezig zijn. Degene die de aankoop van een E-bike overwegen kunnen dan een proef rondje maken en informatie inwinnen  Maar ook de theoretische

kennis voor het rijden met een gewone fiets is heel belangrijk. Neem naar de cursus uw eigen fiets mee. We gaan ervan uit dat u een WA-verzekering heeft.

Aanmelden
Aanmelden bij mevrouw L. de Jong van Veilig Verkeer Nederland. Uiterlijk 4 september 2020                                    

E-mailadres: werkgroepsenioren@kpnmail.nl. Telefoon 0184 – 68 53 17.

Bij geen gehoor kunt u een boodschap achterlaten. Na de aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief.
 
Lotte Blok
Beweegcoach Senioren

17 juli

Rivas Zorggroep introduceert digitale gezondheidsscreening
 
Rivas Zorggroep gaat vanaf vandaag patiënten en bezoekers voorafgaand aan hun bezoek via een online vragenlijst screenen op gezondheidsklachten. Dit geldt voor patiënten en bezoekers van het Beatrixziekenhuis, de Lingepolikliniek en bezoekers van alle woonlocaties en locaties Revalidatie & Herstel van Rivas. Met deze digitale screening kunnen de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen wanneer een bezoeker of patiënt gezondheidsklachten heeft die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Innovatiemanager Anne Cloostermans: ‘Bij een bezoek aan het Beatrixziekenhuis, de Lingepolikliniek of een van onze woonlocaties vragen we de patiënt of bezoeker tegenwoordig standaard bij de entree naar gezondheidsklachten. Door deze digitale screening niet aan de deur uit te voeren, maar voorafgaand aan een bezoek, bieden we een vriendelijkere manier van screening. Mensen kunnen de screening in alle rust thuis invullen en weten direct waar ze aan toe zijn. Toegang is daardoor simpeler en we voorkomen rijen aan de deur.’

Zo werkt de digitale screening
Iedereen een Rivaslocatie bezoekt, wordt gevraagd online een korte vragenlijst in te vullen via www.rivas.nl/coronavragenlijst. Er wordt onder meer gevraagd naar verkoudheidsklachten. Als alle vragen zijn beantwoord, verschijnt een advies. Een afbeelding op de telefoon, print of printscreen van dit advies moet bij de ingang van het ziekenhuis of op de woonlocatie worden getoond aan medewerkers. De online vragenlijst wordt anoniem ingevuld: Rivas vraagt niet naar persoonsgegevens en registreert niets.

Advies op maat
Hoofd poliklinieken Janneke Tukker-Swijnenburg licht de mogelijke uitkomsten van de screening toe. ‘Wij vinden het heel belangrijk om alle patiënten te zien die een afspraak in het ziekenhuis hebben. Oók als zij gezondheidsklachten hebben die kunnen duiden op een besmetting met corona. Heeft een patiënt dus klachten die kunnen duiden op een besmetting, dan komt dit via de screening naar voren. De patiënt is nog steeds welkom, maar wij nemen voorzorgsmaatregelen. We geven de patiënt dan een mondkapje en hebben een aparte wachtkamer ingericht. Voor bezoekers van het ziekenhuis en van onze woonlocaties is het anders. Hebben zij klachten die kunnen duiden op een besmetting met corona, dan vragen we hen om niet naar onze locatie te komen. Zo houden we onze kwetsbare bewoners, patiënten en onze medewerkers veilig. Maar daarbij wil ik wel zeggen dat er altijd situaties mogelijk zijn waarin we maatwerkafspraken maken.’

Vriendelijk en snel
Anne Cloostermans: ‘Met deze nieuwe manier van digitaal screenen hopen we het screeningsproces voor onze patiënten en bezoekers nog gemakkelijker en vriendelijker in te richten. Dat past precies in de cliëntgerichte zorg waar Rivas voor staat. Men kan de vragen thuis in alle rust invullen. Zo is de doorloop bij de ingang van het ziekenhuis sneller en soepeler. Heb je klachten waardoor je niet op bezoek mag komen op onze locaties, dan weet je dat thuis al, en niet pas als je al voor de ingang staat. De vragenlijst is simpel in te vullen en is anoniem. Wij vragen geen persoonlijke gegevens in en wij registreren niets. Het gaat ons alleen om het resultaat van de screening.’

Praktische informatie
De digitale screening is te vinden op www.rivas.nl/coronavragenlijst. De lijst dient binnen 24 uur voor bezoek aan een Rivaslocatie ingevuld te worden. Is het niet mogelijk om de vragenlijst thuis in te vullen, dan is invullen aan de deur met hulp van een medewerker altijd mogelijk.

8 juli

Veilig op de fiets tips: Blijf uit de dode hoek

- De chauffeur van een vrachtwagen heeft een flinke dode hoek waardoor hij of zij de fietser niet altijd ziet. Blijf bij kruisingen minstens drie meter achter een vrachtwagen als er geen fietsstrook is. En als er wel een fietsstrook is, probeer dan zo ver mogelijk naar voren te staan.

Driewieler voor meer balans
- Vind je het lastiger om goed balans te houden en vertrouw je soms niet op je fiets met twee wielen? Wordt een overstapper! Probeer eens een driewieler met twee wielen voor, of achter.

Fiets opnieuw afgesteld
- Mijn fietsenmaker heeft mij enorm geholpen door mijn fiets opnieuw af te stellen. Mijn zadel is nu lager zodat ik goed met mijn voeten bij de grond kan als ik op mijn fiets zit. Ik voel mij nu veel zekerder en kan sneller reageren bij lastige situaties in het verkeer. Zo kan ik weer jaren vooruit!

Lage instap
- Een lage instap zorgt ervoor dat je makkelijk op en af kunt stappen. Dit is geldt zeker niet alleen voor damesfietsen: steeds meer heren zijn overgestapt op een sportieve fiets met lage instap. Een uitkomst!

Linksaf slaan
- Heb je moeite met kijken over je schouder bij het linksaf slaan? Kies dan voor de veiligste optie: stop, stap af, kijk rustig naar beide kanten en steek dan over. Lopend of per fiets. Een spiegeltje helpt ook om veilig linksaf te slaan.

Pedalen met antislip
- Wist je dat er pedalen bestaan met antislip? Zo glijd je minder snel weg bij het afzetten op de pedalen. En kies voor schoenen met rubberen zolen, met leren zolen glijd je ook makkelijk weg.

Veilig oversteken
- Steek het liefst over bij een stoplicht of vluchtheuvel. Rechtsaf slaan is makkelijker dan linksaf. Kies de meest makkelijke en veilige route. Deze kan langer zijn. Ga eventueel op een moeilijker punt/ onoverzichtelijke situatie een stukje lopen met de fiets aan de hand.

Tandenpoetsen op een been
- In balans blijven is een belangrijke voorwaarde om veilig te blijven fietsen. Hoe oefen je dit? Probeer elke keer als je je tanden poetst, op één been te blijven staan. Afwisselend links en rechts. Zo train je ongemerkt je evenwicht een paar keer per dag

Pas je tijd en fietsroute aan
- Weet je dat de school in de buurt net uitgaat en dat het dan druk is op de weg? Of is het spitsuur rond het station? Neem, als het even kan, een rustiger route

Beter niet met varifocus-bril
- Als we wat ouder worden hebben vele een bril nodig: een leesbril, of een bril voor computer- of tv kijken. Ik heb een varifocus-bril en hoorde laatst dat deze niet altijd geschikt is voor op de fiets. Mijn opticien heeft mij toen goed geadviseerd voor de juiste bril voor tijdens het fietsen.

Bron: MFra Verkeersveiligheid         

6 juni

Gedicht over de corona crisis

Fred Delfgaauw heeft het volgende gedicht gemaakt over de coronacrisis:

Hallo mensheid... eindelijk wakker?
Nu omhelzen en een kus wapens geworden zijn.
Afstand een daad van liefde.
We werden wakker met het besef dt nacht, uiterlijk en geld geen waarde meer hadden.
En het happen naar zuurstof begon.
Maar de aarde heelde weer adem.
in al haar pracht en kracht.
Zette de mens waar hij hoorde.
Stopte onverschilligheid en last.
De mens boog diep
omdat hij waker was geworden.
Niet als heerser maar als gast

03 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

Op woensdag 09 september gaat de deur weer open voor de seniorensoos. Er wordt gestart met een gezamenlijke lekker lunch.

 

 
What do you want to do ?
New mail