Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

8 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen slapen ouderen
Nederland grotendeels voor afschaffing

Over het algemeen zijn Nederlanders erg positief over het afschaffen van de wintertijd.
Bijna de helft van de respondenten (48%) geeft aan dat de wintertijd wat hun betreft mag worden opgeheven.

Goede nachtrust, wel verschil in stemming
Ondanks dat de winter kortere dagen en koud weer met zich meebrengt, lijken de meeste Nederlanders hier niet minder om te slapen. Het merendeel van de respondenten, 44 procent, geeft aan; geen verschil te merken in hun slaapgedrag gedurende de winter. Het tegenovergestelde lijkt waar. 38,5 procent geeft aan juist beter te slapen tijdens de wintermaanden. Slechts 16,5 procent geeft aan minder goed te slapen.
Wel ervaren veel mensen een duidelijk verschil in stemming gedurende de winter. Meer dan de helft (59,1%) van de respondenten ziet een verandering in hun humeur. De meeste mensen voelen zich dan minder actief (35,9%), eerder slaperig dan normaal (16,7%) of en sneller geïrriteerd (16,7).

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op:
https://www.bedden.nl/blog/helft-van-de-nederlanders-klaar-met-de-wintertijd/

8 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen reflector hesjes

Zien en gezien worden

Veiligheid fietsers en wandelaars

Voor de veiligheid van fietsers werden fietsbanden al jaren geleden voorzien van reflecterende randen. Deze maatregel is met de komst van veel rotondes niet zo effectief meer omdat naar mijn mening de gevaarlijkste situaties voor fietsers zich voordoen op (te hoog begroeide) rotondes. Het reflecterend materiaal zit te laag om daar zichtbaar te zijn.
Ook een fietser die van rechts uit een zijstraat komt en voorrang heeft wordt door een automobilist moeilijk opgemerkt.
Effectiever is dat fietsers een reflecterend hesje dragen. Datzelfde geldt trouwens voor wandelaars. In je gewone (vaak donkere) kleding ben je in het donker vrijwel onzichtbaar voor de overige verkeersdeelnemers; ook een fietser ziet een voetganger erg moeilijk, andersom is er altijd nog de verplichte fietsverlichting (indien aanwezig).
Voor de kou trek je in de winter warmere kleren aan. Niemand verplicht je dat, maar dat doe je echt wel!
Doe dan als fietser en wandelaar in de winter in het donker een reflecterend hesje aan; zorgen voor je veiligheid is net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan bescherming tegen de kou.
Voor de kosten hoef je het niet te laten € 1,39 bij Action.
Adriaan Romijn
Gorinchem

7 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren pop-up restaurant
Kerstdiner Pop-Up Restaurant voor senioren

Op donderdag 21 december zijn senioren uit Gorinchem welkom in het Pop-up restaurant. Vindt u het leuk om aan te schuiven aan een sfeervol gedekte tafel? En wilt u ouderen ontmoeten uit uw eigen stad? Meldt u aan via 0183-623912. Aanvang 12.00 tot 14.00 uur. Adres: Grote Haarsekade 120 in Gorinchem. Eigen bijdrage 7,50- per persoon. Het Pop-up restaurant is een burgerinitiatief en wordt ondersteund door Gorinchem Beweegt, MEE enPoGo.

Heeft u een idee om de stad nog aantrekkelijker te maken? Neem dan contact op met Gorinchem Beweegt om te kijken naar de mogelijkheden. Dit team biedt waarmogelijk ondersteuning om uw idee/burgerinitiatief tot uitvoering te brengen.

7 december     
                                  
Sluiting Rivas Leef&-winkels Sliedrecht, Dordrecht en Beatrixziekenhuis

De Rivas Leef&-winkels in Sliedrecht (locatie Waerthove) en Dordrecht (locatie Zorgboulevard Dordrecht) zijn voor het laatst geopend op vrijdag 22 december aanstaande. De winkel in het Beatrixziekenhuis sluit met ingang van maandag 1 januari 2018 en wordt overgenomen door Vegro, tot die elders in Gorinchem een winkel opent.

De webwinkel www.rivasgezondheidswinkel.nl is vanaf zondag 31 december 2017 niet meer in gebruik. Mensen kunnen vanaf dat moment gebruikmaken van de webwinkel www.vegro.nl.

Continuïteit dienstverlening
Rivas zorgt ervoor dat de continuïteit van de dienstverlening aan de klanten blijft gewaarborgd. Klanten kunnen terecht in de winkels van Rivas’ samenwerkingspartner Vegro in de regio. De dichtstbijzijnde Vegro-winkels in de regio vinden klanten aan Admiraalsplein 14 in Dordrecht, Passage 4-6 in Zwijndrecht en De Markt 52 in Culemborg.
Douwe Brik, manager Rivas Leef&-winkels: ‘Onze klanten krijgen in de winkels van Vegro en in de webwinkel www.vegro.nl nog altijd korting op hun aankopen. Ook kunnen zij er profiteren van de regeling om voor een periode van 13 weken gratis loophulpmiddelen te lenen.’

Aanleiding voor sluiting van de winkels is dat het in het huidige tijdsgewricht voor Rivas Zorggroep niet langer rendabel is om de winkels open te houden. Om die reden sloten de winkels in Papendrecht en Leerdam eerder dit jaar al de deuren. De winkel in Nieuwegein is vrij recent overgenomen door een andere aanbieder van zorghulpmiddelen.

3 december

Nieuwe mantelzorgorganisatie in Gorinchem en omgeving

Recent ben ik in de Gemeente Gorinchem gestart met een professionele en particuliere mantelzorgorganisatie, genaamd 'Merwe Care, zorg(t) voor ouderen - maatwerk in mantelzorg'.
Merwe Care biedt professionele en persoonlijke particuliere thuishulp aan ouderen en hun naasten. Onze lokale zorgorganisatie doet er alles aan om de kwaliteit van leven en het welzijn van ouderen zo optimaal mogelijk te houden, ook wanneer fysieke en mentale uitdagingen parten gaan spelen. Door onze dienstverlening kunnen we met elkaar de kwetsbaarheid, het isolement en de vereenzaming onder de ouderenverminderen.                                                                            
Merwe Care biedt aanvullende zorg aan de reguliere thuiszorg en verleent geen medische verzorging.
Onze dienstverlening is gericht op het geven van persoonlijke aandacht en verzorging, het bieden van gezelschap en het verrichten van licht huishoudelijke taken.

Janet Starink, eigenaar Merwe Care, zorg(t) voor ouderen - maatwerk in mantelzorg
tel: 06-12343164                                        
e-mail: info@merwecare.nl
www.merwecare.nl

1 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen alzheimer café

Alzheimer Café Gorinchem

Elke tweede dinsdag van de maand een ontmoetings- avond in de dagbehandeling van verpleeghuis
Het GASTHUIS aan de Banneweg 57, 4204 AA Gorinchem op het terrein van het Beatrixziekenhuis. Tel. 0183-64 57 00. Parkeergarage is gratis. Zaal open 19.00, aanvang 19.30, einde circa 21.30 uur

Dinsdagavond 12 december 2017

Feestdagen en dementie

Over familietraditeis én… muziek!

In de december periode wensen we elkaar menigmaal ”fijne feestdagen” toe. Als je te maken hebt met dementie denk je dan misschien wel eens: nou dat is nog niet zo makkelijk.
De feestdagen gaan vaak gepaard met familietradities. Deze tradities kunnen onrust en angst veroorzaken bij de persoon met dementie.
Vanavond staan we stil bij die veranderingen. Wat verandert er? Hoe kunnen we er voor zorgen dat de feestdagen toch prettig verlopen.? Door ervaringen en tips te delen helpen we elkaar om deze dagen toch bijzonder te maken.

Deze avond wordt in ieder geval een bijzondere avond: Wij worden getrakteerd op een optreden van twee muzikale heren die ons alvast in de feestdagensfeer brengen.

U ben van harte uitgenodigd!
--------------------------------

Voor informatie, voorlichting, lezingen, aanmelden als vrijwilliger Alzheimer Nederland Afd. Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Roos Rijnen  0183 – 666 819  r.rijnen@hetnet.nl
Ina Kits      0183 – 640 440  ina@kroesekits.nl
www.alzheimer-nederland.nl, www.dementie.nl

30 november


RSME Workshops 60+

De Rhythm , Sound & Motion workshop werd in 2003 opgericht door internationaal gerenommeerd professioneel muzikant en entertainer Joseph Bowie . Het workshop-concept werd in eerste instantie ontworpen voor muzikanten, maar  al snel ook ontwikkeld tot een programma voor kinderen en volwassenen.  

In 2018 beginnen we met workshops voor mensen van 60+.  Deze workshops omvatten Thai-Chi oefeningen, stemoefeningen en het leren een djembe te bespelen.  De workshops zullen 1 X per maand gehouden worden op een doordeweekse dag.  Iedereen is van harte welkom om mee te doen.  We moedigen verpleeg-en verzorgingshuizen aan om geinteresseerde bewoners als groep aan te melden.  
Voor groepen:  Bel of mail ons om een afspraak te maken.  We kunnen groepen tot 40 personen accommoderen.  Onze workshop zal er zeker aan bijdragen, dat U zich GOED voelt!
Dinsdag 19 December is ons OPEN HUIS GRATIS!  Doe mee en SMILE!

Meer Informatie:    www.rsme.eu
Contact:        Anja Wind Project assistant:  0652737366  anjawind56@hotmail.com  of
Hennie Bowie   0620537709  henniebowie@gmail.com

29 november

http://www.nevermindjazzband.com/nmjb/wp-content/uploads/2013/08/NMJB-2014-klein.jpg

Afsluiting lustrumjaar Jazz Hall '72

Zondag 10 december sluit de Gorcumse jazzclub met de ‘Never Mind Jazzband’ haar 9e lustrum af. Dit koffieconcert wordt een dubbel-lustrum feest: 40-jaar NeverMind en 45-jaar Jazz Hall’72! NeverMind verrast met een serieuze aanpak van de traditionele jazz met het accent op de gloriejaren 1925-1929. Het repertoire omvat stukken van de kleinere bands van Louis Armstrong – King Oliver – Jelly Roll Morton, tot ‘terug gearrangeerde’ nummers van big bands als Fletcher Henderson – Paul Whiteman – Duke Ellington e.a. De NMJB is een graag geziene gast in jazzclubs en bij festivals in Nederland, België en Duitsland. Hoogtepunten waren een optreden op het North Sea Jazzfestival (1988, toen er nog echte jazz werd geprogrammeerd) en optredens in Hongarije, Denemarken, Frankrijk en op het prachtige Isola del Garda in Italië. Naast de muzikale prestaties is entertainment ook een sterk punt, dus kan een feestelijke afsluiting van 2017 tegemoet worden gezien!
Locatie Theater PoGo – Podium Gorcum, Grote Haarsekade 120, 4205 VL Gorinchem. Gratis parkeren voor de deur of vanaf het station per bus bereikbaar, lijn1. Zaal open 11:00 – aanvang 11:30 tot 13:30. Entrée € 11,=/ JH.donateurs € 8,50 / CJP-pashouders € 5,= / Jeugd tot 12 jaar vrij entree.  Info www.jazzhall72.nl / www.facebook.com/Jazzhall72
 
Henk Velema–cornet/voicewhistle/zang/arrangementen: Peter Biemans–trombone/klarinet/ zang: Ad van Erp–klarinet/alt-sopraansax/sopranino/fluit/zang: Nol van Iersel–banjo/zang:  Joris Nieuwendijk–bastuba: Christ Vingerhoets–drums.

23 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen veilig internetten

Veilig internetten voor senioren

Internet beveiliging wordt steeds belangrijker. Tijd voor een paar handige tips:

Wachtwoord 123456
Met een slecht wachtwoord lopen je accounts risico. Toch wordt dat vaak vergeten en gebruiken nog velen wachtwoorden als "123456" en "wachtwoord". Je kunt beter voor ieder account iets unieks bedenken.

Internet beveiligen: WiFi-beveiliging!
Het is belangrijk dat je dat netwerk beveiligt. Zorg er in ieder geval voor dat je de verbinding beveiligt met een wachtwoord; een zelfgekozen, sterk wachtwoord.

Slim downloaden
Een bestand genaamd n0Viru$-sUperSaf€.exe kun je beter overslaan als je iets wilt downloaden.Nog een essentieel onderdeel van je internet beveiligen is het hebben van een firewall en antivirus-software. Deze kun je eenvoudig en gratis downloaden.

Gebruik een VPN
Wil je écht geen risico lopen, dan moet je een VPN gebruiken. Internet beveiligen via een goede VPN kost wat geld, maar is wel super veilig! Meer tips vind je op de blog van Tele2! Kijk ook op https://www.tele2.nl/blog/veilig-online-internet-beveiligen/

23 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen mantelzorgers
Mantelzorgers laten miljoenen aan waardering liggen.

Mantelzorgers laten een groot bedrag aan mantelzorgwaardering liggen. Dit blijkt uit onderzoek naar de mantelzorgwaardering onder 39 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. In de meeste gemeenten is een beloning beschikbaar voor iedere mantelzorger, maar veel van hen doen hier geen beroep op.

Mantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze vergoeding wordt mantelzorgwaardering genoemd. Deze mantelzorgwaardering kan bestaan uit een geldbedrag, een dagje uit of een tegoedbon.

Gemeenten gaan uit van niet-geclaimd budget
De mantelzorgwaardering wordt door gemeenten vergoed vanuit het jaarlijkse mantelzorgbudget. De hoogte van de lokale mantelzorgbudgetten laat zien dat mantelzorgers in veel gemeenten geen beroep doen op de mantelzorgwaardering waar zij wél recht op hebben. De beschikbare vergoeding kan oplopen tot een bedrag van 200 euro. Echter wordt deze in veel gevallen in natura uitbetaald, zoals hulp bij huishouden, een mantelzorgmakelaar en mantelzorgdagen.

Grote verschillen in mantelzorgwaardering
De verschillen in Nederland omtrent de wettelijk bepaalde mantelzorgwaardering zijn zeer groot. Waar de ene gemeente een waardering van 200 euro per mantelzorger ter beschikking stelt, kan men bij de andere gemeente een waardebon van 20 euro of een OV-tegoed ontvangen. Ongeacht de grootte van de mantelzorgwaardering lijken veel mantelzorgers niet goed geïnformeerd te zijn over hun rechten als mantelzorger.

Voor een uitgebreid overzicht van gemeenten waar mantelzorgers de meeste waardering laten liggen kunt u kijken op de volgende pagina: https://www.zusterjansen.nl/blog/mantelzorgers-laten-miljoenen-aan-waardering-liggen

14 november

Groei en Bloei, Gorinchem

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen kerstworkshop
Kerstworkshop 7 december 2017

Op donderdag 7december gaan wij wederom weer een kerstworkshop organiseren. Deze keer gaan we bloemschikken in Hardinxveld-Giessendam in het gebouw De Ducdalf aan de Scheldestraat 1. Onze vaste locatie is bezet die avond vandaar dat wij uitwijken naar een ander onderkomen.
We gaan weer met sterke materialen werken zodat het stuk er met de Kerst ook nog mooi bij zal staan.
Natuurlijk gaat de avond alleen  door bij voldoende deelname maar dat is in het verleden nooit een probleem geweest.
De kosten  hieraan verbonden zijn voor leden € 25 en voor niet leden € 30. Het juiste bedrag kunt U overmaken op rekeningnummer NL50RABO0107175037 tnv KMTP afd. Alblasserwaard o.v.v. Kerstworkshop. De avond begint om 20.00 uur.
Opgeven kan tot en met 26 november bij Alie Stout. Graag per mail: aliestout@kpnplanet.nl of telefonisch 0184-612224 of op een van de clubavonden.

14 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

13 december kerstballen en Kerstklokken maken