Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

19 september

Nationale Ouderendag

Op 10 oktober wordt de Nationale Ouderendag ook in Gorinchem gehouden. Dat zal zijn in theater De Vijf Zinnen.Vanaf 13.30 uur wordt u welkom geheten met een kop koffie of thee. Om 14.30 uur zal in de zaal een sketch  over de babbeltruc. Er zullen nog wat workshops worden gehouden en er zal een bingo zijn. de middag wordt met muziek omlijst. aan het eind wordt er een gezamenlijke maaltijd genuttigd.

De dag duurt tot 20 uur en u wordt verzocht om u aan te melden via telefoon 0183 510813

19 september

A15 Wereldrestaurant

Wokken bij het  A 15 restaurant
Zaterdag 10 november 2018
Ieder jaar vindt op 10 november de landelijke Dag van de Mantelzorg plaats. Omdat wij uw inzet als mantelzorger erg waarderen,  nodigen wij u graag uit.
Bij de A15 kan je onbeperkt eten van diverse wereldkeukens! Wokken, sushi, Italiaans, Hollands, alles in buffetvorm en all you can eat.

Datum        :zaterdag 10 november 2018
Tijd            :van 15.30 uur tot 18.00 uur
Plaats        :Franklinweg 5,4207 HX, Gorinchem
Aanmelden:tot uiterlijk 20 oktober 2018, met max. één introducé
 Stuur het antwoordstrookje op naar Gemeente Gorinchem, t.a.v. Lida van Rijn, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. U kunt ook mailen naar  mantelzorg@gorinchem.nl.
Neem uw toegangskaart(en) mee. Zonder deze kaart(en) is er geen toegang mogelijk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wokken bij de A15
De heer/mevrouw         : ………………………………………………………………………………
Adres                : ………………………………………………………………………………
Postcode/woonplaats    : ………………………………………………………………………………
Tel                : ………………………… Introducé  ja / nee ..…………………..
Ik verleen mantelzorg aan    : …………………………………………………..………………
Rolstoel, rollator        : ja/nee

De toegangskaart(en) worden voor 1 november 2018 verstuurd.  

19 september

Mantelzorgwaardering 2018        
 
Beste heer, mevrouw

De gemeente heeft waardering voor de inzet van mantelzorgers die langdurig zorgen voor een ander. Ze vindt het belangrijk om u te bedanken voor deze bijzondere zorg met een cadeau. Dat cadeau bestaat uit een bedrag van €100,--.

Wanneer kom ik in aanmerking?
Wilt u een mantelzorgwaardering aanvragen? Dan is het belangrijk dat u aan de voorwaarden voldoet. Deze zijn:
•    u bent mantelzorger als u langdurig (langer dan  drie maanden), onbetaald, meer dan gebruikelijke zorg verleent aan iemand in uw persoonlijke omgeving die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is of kampt met een verslaving of psychische ziekte;
•    mantelzorgers zijn mensen uit het netwerk van de zorgvrager, zoals familie, buren of vrienden. Professionele zorgverleners of vrijwilligers komen niet in aanmerking voor de waardering;  
•    u bereikt dit jaar een leeftijd van 21 jaar of ouder. Jonge mantelzorgers (tot 21 jaar) worden op een ander manier in het zonnetje gezet;
•    u zorgt voor iemand, woonachtig in Gorinchem. Of u woont in Gorinchem én u zorgt  voor iemand buiten de gemeente én u geen recht op een mantelzorgwaardering van de gemeente waar uw zorgvrager woont;
•    degene voor wie u zorgt kan zelfstandig wonen, maar ook verblijven in een instelling;
•    per huishouden/per jaar kan één waardering worden aangevraagd;

Hoe werkt de aanvraag?
Voor het aanvragen van de mantelzorgwaardring vult u samen met uw zorgvrager het aanvraagformulier volledig in. Zorgt u voor een minderjarige, iemand met een verstandelijke beperking, of voor iemand met dementie, dan begrijpen wij dat de zorgvrager niet kan ondertekenen.

Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? U ontvangt deze niet automatisch opnieuw. Dat geldt ook als u staat ingeschreven als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg gemeente Gorinchem.

Aanvraagformulier
In de bijlage van deze brief, treft u een formulier aan, waarmee u de mantelzorgwaardering kunt aanvragen. Het formulier is ook te vinden op de website van de gemeente Gorinchem: www.gorinchem.nl (kies zorg en ondersteuning/meer/mantelzorg).

Insturen aanvraag
Aanvragen kunnen worden ingediend uiterlijk op 1 november 2018. Aanvragen die na 1 november binnenkomen worden niet meer in behandeling genomen. U zendt het formulier naar (postzegel niet nodig):
 
Steunpunt Mantelzorg Gemeente Gorinchem
o.v.v. mantelzorgwaardering 2018
Antwoordnummer 8
4200 VB Gorinchem

Om de uitvoering betaalbaar te houden, krijgt u geen apart bericht of uw aanvraag is goedgekeurd. Als uw aanvraag wordt toegekend, maken wij het geld over in december 2018 naar de rekening van de mantelzorger. Alleen volledig ingevulde  en ondertekende formulieren worden in behandeling genomen!

Waar kan ik terecht met vragen?
Heeft u nog vragen, over de mantelzorgwaardering of wilt u in vertrouwen over uw persoonlijke situatie spreken of meer weten over het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers? Dan kunt u terecht bij mantelzorgconsulente  Lida van Rijn- van Essen, telefoonnummer: 0183 – 659 549 of per E-mail: mantelzorg@gorinchem.nl

Hoogachtend,
namens het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem

Mw. J. Scholten
Teamleider team Samenleving

19 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen high tea

 

 

High Tea voor mantelzorgers

Vrijdag 5 oktober 2018 organiseren De Vegro winkel en het mantelzorgsteunpunt een gezellige High Tea!
Van 27 september t/m zaterdag 6 oktober vindt weer de landelijke week tegen de Eenzaamheid plaats. Het mantelzorgsteunpunt en de Vegrowinkel willen graag hier een bijdrage aan leveren.  Daarom nodigen wij mantelzorgers en hun zorgvrager graag uit voor een gezellige middag. U kunt natuurlijk gelijk een kijkje nemen in de winkel.

Datum        : vrijdag 5 oktober 2018
Tijd             : van 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur                      
Plaats        : Vegro thuiszorgwinkel, Marinus Spronklaan, 4205 CG, Gorinchem

Aanmelden  Voor deze High Tea kunt u zich, met max. één introducé, tot uiterlijk 20 september 2018 aanmelden. Stuur het antwoordstrookje op naar Gemeente Gorinchem, t.a.v. Lida van Rijn, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. U kunt ook mailen naar  mantelzorg@gorinchem.nl.
*Neem uw bevestiging mee naar de Vegro winkel, ivm een beperkt aantal plaatsen zal er zonder deze kaart(en) geen toegang mogelijk zijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
High Tea op vrijdag 5 oktober in de Vegro Winkel

De heer/mevrouw     : ………………………………………………………………………………
Straat            : ………………………………………………………………………………
Postcode         : ………………………………………………………………………………
Tel            : ………………………… Introducé…………………………………..
Ik verleen mantelzorg aan                : ………………………………………………………………………………

U ontvangt voor 28 september 2018  schriftelijk uw toegangskaart(en)      
 
Thuiszorgwinkels en uitleenpunten

Het Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen heeft meer dan 60 thuiszorgwinkels door het hele land. Deze winkels beschikken over uitgebreide expertise en kunnen u uitgebreid adviseren over alle hulpmiddelen die wij verkopen, uitlenen en verhuren. Alle winkels beschikken over showrooms en zijn bereikbaar voor mensen met een beperking. Indien wij producten moeten aanmeten of persoonlijk afstemmen, gebeurt dit aan huis. Er zijn geen toiletten voor mensen met een beperking aanwezig. 

17 september

Start Jazzconcerten bij Jazz Hall'72

Ingaand 30 september starten de maandelijkse jazzconcerten ’18-’19 met de New Orleans Saints. In Amerika denkt men hierbij aan de succesvolle American Football club,  maar bij ons staat de naam voor pure New Orleans Jazz. Opgericht te Haarlem (1995) hebben zij al jaren de harten van de echte traditionele jazz-fans gevonden. De New Orleans Saints zitten niet in een muzikaal keurslijf, hetgeen resulteert in ‘vrije’ muziek met veel improvisatie die zo kenmerkend is voor de originele classic-jazz. Eens te meer maakt de Gorcumse jazzclub zich zondag 30 september op voor de opening van het jazzseizoen 2018-’19 met een  (h)eerlijk classicjazz concert, waarbij een gratis kopje koffie/thee voor de bezoekers niet zal ontbreken!

Kaartverkoop 30 september v.a. 10:30 aan de zaal, 
Stadspodium POGO – Grote Haarsekade 120, 4205 VL Gorinchem.
Entrée € 11,=/JH.donateurs € 8,50/CJP-houders € 5,=.
Aanvang concert 11:30.
Info via www.jazzhall72.nl en  www.facebook.com/jazzhall72

14 september

Nieuwe locaties voor het Magic Cabaret Theater Diner

Onderweg Rob en Emiel (Cabaret)

Vrijdag 21 september 2018    Aanvang:    20.30 uur
Prijs:        € 17,50 inclusief een gratis consumptie

De opening van het theaterseizoen in Theater Peeriscoop wordt verzorgd door 2 vaste bespelers van het gezelligste theater van Nederland: Rob en Emiel.

Nadat zij op zaterdag 8 september al een spetterend optreden hebben verzorgd voor de vrijwilligers van Peeriscoop, zullen zij de komende week kamp opzetten in hun favoriete theater. De hele week zullen zij de show daar repeteren en schaven en schrappen en toevoegen en wijzigen en perfectioneren.

Op vrijdag 21 september spelen zij dan hun allereerste try-out van de nieuwe show Onderweg. Als Rob en Emiel het podium oprijden begint de reis waarvan niemand weet waar die eindigt. En u reist mee. Is het podium in úw theater het einddoel of slechts het begin? Het antwoord zult u zelf moeten ontdekken.
 
Onderweg van Rob en Emiel is theater-cabaret met een twist!
Verwacht magie-strale acts, een bijzonder originele voorstelling en een absoluut onvergetelijke avond! De tijd vliegt voorbij en u verveelt zich geen moment omdat u gegarandeerd van de ene in de andere verbazing valt.
 
Onderweg is een show voor volwassenen, waarbij jeugd (12+) meer dan welkom is.
Laat u verbazen door dit weergaloze duo en laat de verwondering toe in uw hart.
 
Met hun vorige theatershow gooide dit duo hoge ogen en kregen ze lovende recensies. Voor AVRO/TROS maakten ze meer dan 100 eigen tv shows en dus zag u ze wellicht al op TV…. Nu kunt u ze live komen bezoeken!

De voorstelling begint om 20.30 uur,  kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend.

Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022

6 september

WELKOM bij Verbeterkracht

Verbeterkracht helpt, ontstresst, ruimt op, organiseert en brengt structuur, maar bovenal zorgt Verbeterkracht er voor dat jouw leven en je werk weer overzichtelijk worden. En je daardoor tijd en ruimte overhoudt voor écht belangrijke zaken en de leuke dingen in het leven. Dat doet Verbeterkracht niet alleen, maar samen met jou! Want…

Iedereen heeft verbeterkracht.

Daarom ben jij zelf de schakel in het succes. Verbeterkracht helpt jou (en je medewerkers) deze kracht in te zetten en daarmee je eigen wensen en doelen te realiseren. We vinden samen de juiste aanpak, waarbij we onder andere gebruik maken van Lean Six Sigma, de methode die zijn succes wereldwijd bewezen heeft. 

Wat kan Verbeterkracht voor jouw als particulier betekenen?

Verbeterkracht

Heidi Verschoor

Voermanstraat 354

4204 RP Gorinchem

06-42238286 

heidi@iedereenheeftverbeterkracht.nnis

6 september

Wilt u uw huis energiezuiniger en comfortabeler maken? Dan is Het Nieuwe Wonen interessant voor u. Wat houdt Het Nieuwe Wonen in, wat zijn de voordelen voor u en hoe kunt u simpel starten? 

 • Energieverbruik en kosten omlaag
 • Meer gemak en gebruikerscomfort
 • Levensloop- bestendig wonen
 • Mogelijkheden van domo ca /techniek​

Ga voor winst

Bij Het Nieuwe Wonen krijgt u uitleg over de nieuwe mogelijkheden om duurzamer in uw huis te wonen. Techniek speelt hierbij een belangrijke rol. Dat levert winst op voor uw portemonnee en winst voor het milieu.

1. We komen bij u langs

Wij nemen contact met u op om te vragen of u geïnteresseerd bent. Wilt u zelf een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar info@hetnieuwewonen.org of bel: 0345 - 254 030. Namens de deelnemende gemeenten komt een wooncoach van Het Nieuwe Wonen GRATIS bij u langs. De wooncoach informeert u vrijblijvend en beantwoordt al uw vragen. Het advies is volledig onafhankelijk.

 • Wat is Het Nieuwe Wonen?
 • Welke bespaarmogelijkheden zijn er?
 • Hoe moeilijk of makkelijk is het om te starten?
 • Wat zijn de financiële voordelen?

2. We helpen u graag!

Misschien denkt u: “Wat moet ik doen voor een beter energielabel of lagere energiekosten?” Of: “Kan ik iets doen dat weinig geld kost?” Misschien wilt u graag weten welke investering het meest oplevert.

De deelnemende gemeenten ondersteunen u hier graag bij.
In een onafhankelijk advies wijzen we u op de mogelijkheden voor uw huis en uw situatie.

 • Met welke acties kunt u starten en wat heeft uw voorkeur?
 • Waarover wilt u meer informatie en uitleg?
 • Wat is nodig aan materialen en aanpassingen?
 • Welke subsidiemogelijkheden, leveranciers en initiatieven zijn er? 

3. Voordelen nu en in de toekomst

Na Het Nieuwe Rijden en Het Nieuwe Werken is het nu tijd voor Het Nieuwe Wonen. De gemeenten Leerdam, Gorinchem, Zederik, Giessenlanden en Molenwaard gebruiken ook www.regionaalenergieloket.nl. Het Nieuwe Wonen behandelt vragen over isolatie van dak, vloer of muren, het verwarmen en ventileren van kamers en de werking van huishoudelijke apparaten.

T: 0345-254 030 E: info@hetnieuwewonen.org 

28 augustus

Hoofd, Begrip, Communicatie, Sleutel

Onvergetelijk Ontmoeten

Op wereld Alzheimerdag, vrijdag 21 september, staat het Huis van Inspiratie graag even stil bij u.Wij nodigen u graag uit voor een speciaal ochtendprogramma waarin uw persoonlijke beleving centraal staat. Herinneringen en ontmoetingen in kunst en cultuur.
Deze ochtend wordt u in alle rust ontvangen in de Kamer van de Tussentijd ,et koffie en wat lekkers. Onze regisseur programmering Ineke Hagen en conservator van het Gorcums Museum Rob Kreszner heten u van harte welkom. Vervolgens verzorgen de gidsen voor een onvergetelijke rondleiding.

Voor wie?
Mensen met dementie en hun dierbaren zijn van harte welkom deze ochtend. U kunt zich aanmelden via de mail: Ihagen@debibliotheekaanzet.nl. Vermeld u dan ook even met hoeveel personen u aanwezig zult zijn.

Het programma:
10.00 uur ontvangst met koffie, thee en iets lekkers.
10.30 uur onvergetelijke rondleiding o.l.v. de gidsen.
12.00 uur aan tafel voor een kakelverse boerenlunch.
13.15 afsluiting door Ineke Hagen.

Praktische informatie
Datum: vrijdag 21 september 2018
Tijd: 10.00 uur tot 13.15 uur
Lokatie: Kamer van de Tussentijd, Gorcums Museum, Grote Markt 17 in Gorinchem.
Deelname is kostenloos maar uitsluitend mogelijk op basis van aanmelding.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie neem dan contact op met Ineke Hagen, regisseur programmering: mail: Ihagen@debibliotheekaanzet.nl telefoon: 06 - 81082591. 

28 augustus

Restaurant voor senioren

Vindt u het leuk om mensen te ontmoeten en gezellig samen te eten? Kom dan naar het Pop-up restaurant voor senioren. Het restaurant vindt plaats iedere laatste dinsdag van de maand. Tijdens de zomermaanden kunt u voor slechts 7 1/2  euro genieten van een hoofdmaaltijd, een toetje en twee drankjes. Dinsdag 25 september gaan de deuren van het restaurant weer open van 12.00 tot 14.00 uur in het grandcafé van PoGo, Grote Haarsekade 120 in Gorinchem. Aanmelden kan bij PoGo via telefoonnummer 0183-623 912

De werkgroep van het Pop-up restaurant heeft de ambitie om het bedrijfsleven en de horeca te koppelen aan dit mooie initiatief, zodat het op eigen kracht uit de stad nog jaren kan voortbestaan. Heeft u interesse, als organisatie of bedrijf om op een bepaalde manier een bijdrage te leveren aan het Pop-Up Restaurant? Neem dan contact op met Dirk den Hertog: dirk@skylite.nl / 06 53781381

Heeft u een idee om de stad nog aantrekkelijker te maken? Neem dan contact op met Gorinchem Beweegt om te kijken naar de mogelijkheden. Dit team biedt waar mogelijk ondersteuning om uw idee/burgerinitiatief tot uitvoering te brengen.                                     

12 juli

Wol Groene Breien Kat Van Cradle Patroon W

Praten en breien (houd u daar ook zo van?).

In de week van 27 september t/m 6 oktober wordt in Nederland de week tegen eenzaamheid gehouden. Ook in Gorinchem worden diverse activiteiten georganiseerd om daar aandacht aan te geven. Zo zal op 27 september op de grote markt plekken worden ingericht waar mensen in groepjes van 2 personen met elkaar kunnen praten en meteen breien. Er zullen z.g. sosjaals worden gebreid. Daarmee kan je met 2 personen, verbonden aan elkaar bijvoorbeeld een stukje gaan wandelen. Je kunt hiervoor een tasje met benodigdheden aanvragen, dus met breinaalden en wol. In elk geval zal ook op zaterdag 29 september van 11.00 tot 16.00 kunnen worden gebreid. Zo mogelijk kan dan ook les worden gegeven om te leren breien.

Mocht u kunnen breien en het een leuk idee vindt dan kunt u zich aanmelden bij Jack van Mildert telefoon 565024 of e-mail jack@jackvanmildert.nl 

7 mei

Seniormiddagen bij theater Peeriscooop

In het najaar zullen weer enkele seniormiddagen worden gehouden in Theater Peeriscoop. De eerste is op donderdag 25 oktober, dan treed Fred Delfgaauw hier op met zijn nieuwste programma 'Paradijsvogels'. Vervolgens komt op 20 november Eva van den Bosch met haar voorstelling 'Op het leven geschreven'.

Voor elke voorstelling geldt:
Zaal open 13.45 uur
Aanvang 14.30 uur
Na de voorstelling krijgen de senioren een advocaatje met slagroom en is er nog 1 uur gelegenheid voor een hapje en een drankje.
Prijs ia € 25,00 p.p.

Over de Paradijsvogels:
U kent ze wel. Ze zijn bijzonder. Volgens velen vreemd, lachwekkend. Fred Delfgaauw is geïntrigeerd door de mensen die worden gezien als vreemde eend in de bijt, maar die in werkelijkheid paradijsvogels zijn. De manier waarop ze naar de wereld kijke, gaat vaak gepaard met humor. Misschien hebben ze wel gelijk? Wie is heir nu gek?
Fred Delfgaauw neemt u mee in zijn nieuwe solovoorstelling naar de straat in Den Haag waar hij geboren is. Daar woonden zij paradijsvogels. Zijn motto: er is niets tegen geloof, zolang je het maar niet zeker weet.
Na het grote succes van 'In de wachtkamer van de liefde' kunnen we ook nu weer rekenen op humor en ontroering, die zo dicht bij elkaar liggen dat het schuurt. De meesterverteller en maker van een unieke vorm van totaaltheater weet zijn publiek opnieuw te boeien.

Over 'Op het leven geschreven':
Op het leven geschreven is een voorstelling boordevol eigen liedjes en ontroerende en humoristische anekdotes. Het gaat voornamelijk over de eigen familiegeschiedenis van Eva: Het waargebeurde verhaal van 2 mensen die terugkijken op een gezamenlijk levenspad van 65 jaar. Een verhaal over liefde die begon toen de oorlog eindigde. 

6 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

26 september houten figuren versieren

03 oktober vrije inloop en gym

10 oktober taartje maken en versieren (zelf schaaltje meenemen)

17 oktober servetring versieren

24 oktober koffie drinken in het nieuwe winkelcentrum

31 oktober werken met glittersteentjes

07 november vrije inloop en gym

14 november tekenen door elkaar aan te vullen.

21 november dobbelsteenspel (3 eenvoudige cadeautjes meenemen)

28 november tasje maken met zeepjes en lootjes trekken voor Sinterklaas

05 december vrije inloop en Sinterklaasfeest

12 december spellen

19 december Kerstbrunche

Kerstvakantie