Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

10 november

Seniorenmiddag wegens groot succes herhaald

Op 20 november organiseren wij weer een seniorenmiddag. Na het succes van Fred Delfgaauw eind oktober is er in november gekozen voor een voorstelling door de talenten van Productiehuis Peeriscoop Eva van den Bosch en Deborah van der Velde.
 
Op het leven geschreven
De voorstelling “Op het leven geschreven” is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee mensen die terugkijken op een gezamenlijk levenspad van 65 jaar. Een verhaal over een liefde die begon, toen de oorlog eindigde. Over vallen en dwalen en het uiteindelijk vertroebelen van de herinnering. Deze meeslepende voorstelling zit boordevol eigen liedjes, ontroerende verhalen en humoristische anekdotes.  
 
Het concept van de seniorenmiddagen is:
13.45 uur       Foyer open en welkom met koffie, thee en een gebakje.
14.30 uur       Voorstelling
Na de voorstelling is er advocaat met slagroom, een Meet & Greet met de optredende artiesten en er zijn weer volop hapjes en drankjes. Dit alles voor de all-in prijs van € 25,00 per persoon.
 
Aanmelden kan via www.peeriscoop.nl maar u mag natuurlijk ook altijd bellen om te reserveren naar 0183 690022.
 
Ook als u geen senior bent of u zich geen senior voelt, bent u van harte welkom.
 
2 november

Gadget

Gadget – Theaterconcert (Muziek)
Zondag 11 november 2018
Aanvang:    16.00 uur
Prijs:        € 12,50 inclusief een gratis consumptie

Zondagmiddag 11 november 2018 komt er bijzonder regionaal muzikaal talent naar Theater Peeriscoop in Gorinchem. Vier enthousiaste meiden met roots in... Nieuwendijk! Twee zussen en twee nichtjes, maar vooral: vier vriendinnen. Met liefde voor muziek en avontuur.
De twee zussen Renate en Stefanie Snijders en de twee nichtjes José van der Wal en Marlous van Vugt vormen samen Gadget.

Samen met hun (bas)gitaar, cello en piano kunnen ze “als ware Gadget” overal terecht. In Paradiso, Antwerpen en Parijs, op 3FM, Texel, een tour langs de Franse kust… Noem maar op. Gadget is het liefst onderweg. En met hun vierstemmige popliedjes wisten de meiden al heel wat (mannen)harten te veroveren.

Dit theaterseizoen speelde Gadget in De Lievekamp in Oss. In de zaal van het theater waren er na afloop louter tevreden gezichten. Zowel bij het publiek als bij meiden van Gadget.
Het succes van toen krijgt zondagmiddag 11 november een vervolg in Theater Periscoop.
`Succes verzekerd!’ Aldus De Lievekamp.

De voorstelling begint om 16:00 uur, kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend. Na afloop van de voorstelling staat er een tafel met heerlijke hapjes klaar voor onze bezoekers.

Kaarten zijn te bestellen op www.peeriscoop.nl of telefonisch 0183-690022

20 oktober

Afbeeldingsresultaat voor kerst bloemstuk


Workshop kerstarrangement

Donderdagmiddag 13 december organiseert Groei & Bloei afdeling Gorinchem in samenwerking met Judy Keijzer van het Omnia College een workshop kerstarrangement (krans of kerstplateau).

De workshop begint om 15.30 uur en duurt ± 1,50 uur, locatie is het Omnia College, W. De vries Robbéweg 27 te Gorinchem. Voor materiaal wordt gezorgd, ook mesjes en scharen zijn aanwezig. De kosten bedragen € 13,50 voor leden, niet leden/introducees betalen € 17,50 p.p. Maximum aantal deelnemers is 20.

Diner Teach-inn
Dinsdags en donderdag is het restaurant van het Omnia College, Teach-inn geopend. Vanaf 16.00 uur is de bar open. Omstreeks 17.00 uur wordt gestart met het drie gangen diner. De kosten voor een lekkere en gezellige avond zijn nog niet bekend omdat het kerstmenu nog niet bekend is. De kosten worden in de nieuwsflits van november bekend gemaakt.

Aanmelden
Je kunt je opgeven voor alleen de workshop, alleen het diner of de workshop en het diner. Aanmelden en betalen uiterlijk 1 december, bij Marja Pierhagen-Boer,

email marja@pierhagen.nl.

Betalen op bankrekening NL13 ABNA 0509 8185 52 t.n.v. Kon.Mij.Tuinb. en Plantk. Afd Gorinchem onder vermelding van naam deelnemer en of je alleen aan de workshop, alleen het diner of workshop en diner deelneemt.

20 oktober

Lezing: Symboliek van planten in de kunst
Lezing door Krzysztof Dobrowolski-Onclin op maandag 26 november 2018

Wat in uw tuin, pot of perk groeit heeft dikwijls een tweede leven in de kunst. De tulp, een populaire exoot die eind XVIe eeuw werd ingevoerd, was na 1637 een symbool van onder meer ijdelheid. Dit kwam doordat de tulpenmanie in februari van dat jaar een abrupt einde maakte aan de windhandel in tulpenbollen. Hoe populair de tulp was, bewijst onder meer Rembrandt in de schilderijen van dr. Nicolaas Tulp, die zich naar de bloem vernoemde.  

De tulp is slechts een uit de vele voorbeelden die in deze boeiende lezing aan de orde komen. De appel, het viooltje, de lelie, de hyacint, de klimop, het bosaardbeitje, de roos, het lelietje-van-dalen en veel andere bloemen en planten zullen de revue passeren verpakt in symboliek van vergankelijkheid, heiligenlevens, Bijbelse verhalen, mythologie en zeventiende-eeuws moralistisme.  

In een overzichtelijk opgebouwde lezing hoort u welke oude bekenden uit de natuur een symbolische waarde in de kunst hebben. U leert vooral wanneer er van een diepere lading sprake is, want niet elk bloemstilleven heeft automatisch een dubbele bodem.

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141
4205 BC  Gorinchem
Aanvang : 20.00 uur
Niet leden van Groei & Bloei afdeling Gorinchem € 3,-

3 oktober

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen gamen

Testen van Game voor senioren

Professor senioren communicatie, Eugiene Loos, heeft mij gevraagd senioren te zoeken die mee willen doe aan een onderzoek naar het gebruik van een nieuwe game voor senioren. 

Game
Dit is een samenwerkingsgame en deelnemers hebben elkaar nodig om uit een doolhof te komen. De game is gebaseerd op Alice in Wonderland. De game is al getest in Canada maar ons doel is om te kijken of de game bevalt en goed werkt onder Nederlandse deelnemers.

* De deelnemers testen de game, er wordt dus niet gekeken hoe goed of fout deelnemers spelen, het gaat om de game.
* Na afloop zal ik wat vragen stellen over hoe de game ging en of deze goed te spelen was etc.
* Per twee zullen we gaan testen dus bijvoorbeeld niet in een grote zaal. Bij voorkeur testen we de game bij mensen thuis omdat dit een vertrouwde omgeving is. Mocht dit problemen opleveren dan kunnen we altijd kijken naar alternatieven. We zouden kunnen kijken of we een alternatieve ruimte kunnen vinden (bijvoorbeeld de Universiteit).
* Het testen gaan we doen op tablets die de Canadese onderzoeker zelf al helemaal ingericht en ingesteld heeft.
* De game zal in november getest worden (waarschijnlijk week van 12 november) en ik zal dan de planning maken. Ik heb zelf de game nog niet gespeeld en weet het fijne er nog niet van omdat de Canadese onderzoeker ook nog niet in Nederland is. Zodra ik meer weet kan ik altijd meer informatie geven.
* Het testen zal maximaal 2 uur duren.

Wanneer u interesse heeft om deze game te testen kunt u zich via de beheerder van deze site opgeven via e-mail Gerard.broekman@planet.nl

19 september

Mantelzorgwaardering 2018        
 
Beste heer, mevrouw

De gemeente heeft waardering voor de inzet van mantelzorgers die langdurig zorgen voor een ander. Ze vindt het belangrijk om u te bedanken voor deze bijzondere zorg met een cadeau. Dat cadeau bestaat uit een bedrag van €100,--.

Wanneer kom ik in aanmerking?
Wilt u een mantelzorgwaardering aanvragen? Dan is het belangrijk dat u aan de voorwaarden voldoet. Deze zijn:
•    u bent mantelzorger als u langdurig (langer dan  drie maanden), onbetaald, meer dan gebruikelijke zorg verleent aan iemand in uw persoonlijke omgeving die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is of kampt met een verslaving of psychische ziekte;
•    mantelzorgers zijn mensen uit het netwerk van de zorgvrager, zoals familie, buren of vrienden. Professionele zorgverleners of vrijwilligers komen niet in aanmerking voor de waardering;  
•    u bereikt dit jaar een leeftijd van 21 jaar of ouder. Jonge mantelzorgers (tot 21 jaar) worden op een ander manier in het zonnetje gezet;
•    u zorgt voor iemand, woonachtig in Gorinchem. Of u woont in Gorinchem én u zorgt  voor iemand buiten de gemeente én u geen recht op een mantelzorgwaardering van de gemeente waar uw zorgvrager woont;
•    degene voor wie u zorgt kan zelfstandig wonen, maar ook verblijven in een instelling;
•    per huishouden/per jaar kan één waardering worden aangevraagd;

Hoe werkt de aanvraag?
Voor het aanvragen van de mantelzorgwaardring vult u samen met uw zorgvrager het aanvraagformulier volledig in. Zorgt u voor een minderjarige, iemand met een verstandelijke beperking, of voor iemand met dementie, dan begrijpen wij dat de zorgvrager niet kan ondertekenen.

Heeft u vorig jaar de mantelzorgwaardering gekregen? U ontvangt deze niet automatisch opnieuw. Dat geldt ook als u staat ingeschreven als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg gemeente Gorinchem.

Aanvraagformulier
In de bijlage van deze brief, treft u een formulier aan, waarmee u de mantelzorgwaardering kunt aanvragen. Het formulier is ook te vinden op de website van de gemeente Gorinchem: www.gorinchem.nl (kies zorg en ondersteuning/meer/mantelzorg).

Insturen aanvraag
Aanvragen kunnen worden ingediend uiterlijk op 1 november 2018. Aanvragen die na 1 november binnenkomen worden niet meer in behandeling genomen. U zendt het formulier naar (postzegel niet nodig):
 
Steunpunt Mantelzorg Gemeente Gorinchem
o.v.v. mantelzorgwaardering 2018
Antwoordnummer 8
4200 VB Gorinchem

Om de uitvoering betaalbaar te houden, krijgt u geen apart bericht of uw aanvraag is goedgekeurd. Als uw aanvraag wordt toegekend, maken wij het geld over in december 2018 naar de rekening van de mantelzorger. Alleen volledig ingevulde  en ondertekende formulieren worden in behandeling genomen!

Waar kan ik terecht met vragen?
Heeft u nog vragen, over de mantelzorgwaardering of wilt u in vertrouwen over uw persoonlijke situatie spreken of meer weten over het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers? Dan kunt u terecht bij mantelzorgconsulente  Lida van Rijn- van Essen, telefoonnummer: 0183 – 659 549 of per E-mail: mantelzorg@gorinchem.nl

Hoogachtend,
namens het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem

Mw. J. Scholten
Teamleider team Samenleving

1 november

Restaurant voor senioren

Vindt u het leuk om mensen te ontmoeten en gezellig samen te eten? Kom dan naar het Pop-up restaurant voor senioren. Het restaurant vindt plaats iedere laatste dinsdag van de maand. Tijdens de zomermaanden kunt u voor slechts 7 1/2  euro genieten van een hoofdmaaltijd, een toetje en twee drankjes. Dinsdag 27 november gaan de deuren van het restaurant weer open van 12.00 tot 14.00 uur in het grandcafé van PoGo, Grote Haarsekade 120 in Gorinchem. Aanmelden kan bij PoGo via telefoonnummer 0183-623 912

De werkgroep van het Pop-up restaurant heeft de ambitie om het bedrijfsleven en de horeca te koppelen aan dit mooie initiatief, zodat het op eigen kracht uit de stad nog jaren kan voortbestaan. Heeft u interesse, als organisatie of bedrijf om op een bepaalde manier een bijdrage te leveren aan het Pop-Up Restaurant? Neem dan contact op met Dirk den Hertog: dirk@skylite.nl / 06 53781381

Heeft u een idee om de stad nog aantrekkelijker te maken? Neem dan contact op met Gorinchem Beweegt om te kijken naar de mogelijkheden. Dit team biedt waar mogelijk ondersteuning om uw idee/burgerinitiatief tot uitvoering te brengen.                                     

1 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

14 november tekenen door elkaar aan te vullen.

21 november dobbelsteenspel (3 eenvoudige cadeautjes meenemen)

28 november tasje maken met zeepjes

05 december vrije inloop en Sinterklaasfeest

12 december spellen

19 december Kerstbrunche

Kerstvakantie