Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Website navigatie

Nieuwtjes

19 januari

Afbeeldingsresultaat voor theo maassen

Theo Maassen in Peeriscoop

Voorstelling:    Theo Maassen – SITUATIE GEWIJZIGD (Cabaret)
Datum:    Vrijdag 8 februari 2019
Aanvang:    20:30 uur
Prijs:        € 20,00 inclusief een consumptie

Theo Maassen is een witte, heteroseksuele man van middelbare leeftijd. Dus moet hij sowieso zijn bek houden. Nu zijn andere mensen aan de beurt. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Theo vindt er nou eenmaal het zijne van. Dus doet hij wat hij niet laten kan: hij beklimt het podium en laat zijn gedachten de vrije loop.
Maar is dat wel zo’n goed idee in deze tijd? Is dat niet vragen om moeilijkheden?
In zijn 10de solovoorstelling doet Maassen nog eenmaal zijn kant van het verhaal uit de doeken. Een ongemakkelijke maar hilarische monoloog over de opkomst en ondergang van de witte man.

SITUATIE GEWIJZIGD is een spijtbetuiging, een pleidooi, een ode, een donderspeech, een klaagzang, een smeekbede, een schreeuw om aandacht, maar op de keper beschouwd toch vooral een laatste stuiptrekking...

De voorstelling begint om 20:30 uur, kassa en foyer zijn een uur voor aanvang geopend.

Kaarten voor deze voorstelling zijn vanaf dinsdag 22 januari om 12.00 uur alleen online te bestellen op www.peeriscoop.nl

14 januari

Hoofdpijn

Publiekslezing over leven en werken met migraine

In Nederland leven twee miljoen mensen met migraine. Om aandacht te vragen voor de impact van migraine, houden deskundigen van Rivas Zorggroep en Hoofdpijnnet op dinsdag 5 februari een lezing over dit onderwerp. Naast korte, informatieve presentaties krijgen de bezoekers de kans om al hun vragen aan de sprekers te stellen tijdens een panelgesprek.

‘Wat veel mensen niet weten, is dat migraine een hersenziekte is,’ zegt Madelon Dane, neuroloog in het Beatrixziekenhuis. ‘En één met veel impact. De meeste mensen kunnen tijdens een migraineaanval niet goed functioneren. Als de aanvallen vaak voorkomen, kan dat echt negatieve effecten hebben op werkprestaties en het sociale leven.’

In gesprek over migraine
Tijdens de publiekslezing wordt het thema migraine vanuit verschillende invalshoeken belicht. Dokter Dane gaat in op de diagnose en behandeling van migraine. Jos Sterk-Eikelenboom, gespecialiseerd verpleegkundige, en Corné Baars, fysiotherapeut, vertellen over de mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Alex Schonewille van Hoofdpijnnet gaat in op migraine en werk. Na de presentaties vormen de sprekers een panel. Aan de hand van vragen van bezoekers, gaan de sprekers met elkaar en met bezoekers in gesprek.

Maak van migraine een hoofdzaak
De migraineweek is onderdeel van de landelijke campagne 'Maak van migraine een hoofdzaak'.  Een week lang wordt aandacht geschonken aan de impact van migraine. Dat gebeurt via de indringende tentoonstelling 'Twee gezichten' en door het organiseren van de publiekslezing. De tentoonstelling is te zien in de centrale hal van het Beatrixziekenhuis. Dit voorjaar is er speciaal aandacht voor het thema 'werk & migraine. Op www.migraineiseenhoofdzaak.nl staat hierover meer informatie en worden handige hulpmiddelen aangereikt. De campagne loopt tot 1 mei 2019.

Aanmelden
De lezing vindt plaats op dinsdag 5 februari van 19.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. De entree is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met maandag 4 februari aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/migraine of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

10 januari

Thumbnail original

Klik & Tik binnenkort van start

De Bibliotheek vindt het belangrijk dat mensen zelf hun zaken kunnen regelen. Daarom kunnen mensen die digitaal vaardiger willen worden bij de Bibliotheek terecht voor de cursus Klik & Tik. In zes lessen leren mensen de basisvaardigheden voor het werken met de computer en het internet. Deze gratis cursus bestaat uit drie onderdelen: De basis, Het internet op en Samen op 't web. Klik & Tik is in Gorinchem op donderdag 10, 17, 24 en 31 januari en 7 en 14 februari van 10.00 tot 11.30 uur. aanmelden in e bibliotheek of via tel. 078 6205500'.

10 januari

Internationaal Film Festival Gorinchem

Film Nieuwjaarsspecial IFFG

Graag wijs ik jullie op de bijgaande Nieuwjaarsspecial op 19 januari. Zeker omdat bij de film ‘Wad’ (familiefilm) de cameraman, editor, ecoloog en filmmaker Melchert Meijer zu Schlochtern aanwezig is voor de inleiding enQ&A. ’s Avonds bij de documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ is de regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich aanwezig voor de Q&A.

Het jaar 2019 is gestart en we wensen jullie heel veel moois! Het IFFG bereidt zich voor op het filmfestival in april 2019. Het wordt de 3e editie, op 3 locaties met 21 films, gastsprekers, Q&A’s, muziek en proeverijen vol wereldse thema’s! We kunnen niet wachten want achter de schermen wordt al hard gewerkt en het beloofd weer een indrukwekkend filmweekend te worden.

Staat het festival al in jullie agenda? Noteer 11 t/m 14 april 2019! Maar we laten jullie niet wachten tot april, we trappen het jaar 2019 af met ‘Een ode aan natuur en muziek van eigen bodem!’

IFFG Nieuwjaarspecial 19-01-19  in Theater Peeriscoop

We ontmoeten jullie graag in Theater Peeriscoop om jullie een mooi en sprankelend 2019 te wensen en met elkaar te starten met twee prachtige docu-films op zaterdag 19 januari 2019.
Een ode aan natuur en muziek van eigen bodem! Reserveer nu kaarten voor de film Wad en Klanken van Oorsprong via www.iffg.nl

Wij kijken er naar uit jullie weer te mogen ontvangen bij onze vertoningen!
Hartelijke groet,
Anika van der Kevie

10 januari

Verwenmiddag in de Aanlegsteiger

Op zondag 20 januari houdt buurtvereniging De Watertoren in Gorinchem een verwenmiddag om ouderen in het zonnetje te zetten, in De Aanlegsteiger aan de Vissersdijk 30. Het idee erachter is dat mensen een donkere maand beleven na de feestdagen en dan even gezelligheid ervaren. Want dat is juist zo belangrijk in deze maand, volgens de vereniging. "Even uit de sleur, luisteren naar het Arkels Visserskoor en een borreltje toe krijgen, wie wil dat niet als je alleen bent?"

In principe is iedereen welkom bij de verwenmiddag voor ouderen. De bewoners van de Schutse, De Molenhoek, Steyndeld, de Kromme Akkers, de Lindeborg en de Visser krijgen voor de middag in de Aanlegsteuger een speciale uitnodiging.

Zal open 0m 13.30 uur en de middag is van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden voor 14 januari via mail: info@buurtverenigingdewtertoren.nl. 0f telefonisch 06 83535343.

4 januari

Afvallen na Stoppen met Roken

Stoppen met roken? Huisartsen en longverpleegkundigen bieden begeleiding

Aan iedereen die het goede voornemen heeft om in 2019 te stoppen met roken, bieden de longverpleegkundigen van het Beatrixziekenhuis en huisartsen in de regio Gorinchem ondersteuning. Het aanbod bestaat uit groepsbegeleiding en één-op-één coaching; mensen kunnen kiezen wat het beste bij hen past.

Stoppen in groepsverband
De longverpleegkundigen van het Beatrixziekenhuis bieden groepsbegeleiding aan. De begeleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten. Ook buiten de bijeenkomsten kunnen deelnemers elkaar motiveren. De eerstvolgende groep komt op dinsdag 15 januari bij elkaar. Na de tweede bijeenkomst stoppen alle deelnemers met roken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via stoppenmetroken@rivas.nl of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

Eén-op-één coaching
Voor één-op-één begeleiding bij stoppen met roken kunnen mensen terecht bij hun huisarts en/of de praktijkondersteuner. De individuele begeleiding bestaat uit zeven gesprekken verspreid over één jaar. In het eerste gesprek worden het rookgedrag, de verwachtingen en de mogelijke hulpmiddelen bij het stoppen met roken besproken. Ook wordt een stopdatum afgesproken. Tijdens de vervolggesprekken wordt besproken hoe het gaat.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over de ondersteuning bij stoppen met roken is te vinden op www.beatrixziekenhuis.nl of bel met Rivas Zorglijn 0900-8440.

4 januari

Informatieavond over blaaskanker bij het Beatrixziekenhuis

De vakgroep urologie van het Beatrixziekenhuis houdt op donderdag 24 januari een lezing over blaaskanker. Tijdens de lezing vertellen specialisten en zorgprofessionals over het volledige zorgtraject dat iemand met blaaskanker doorloopt. De lezing vindt plaats van 18.45 tot 21.30 uur in het Grand Café van Het Gasthuis.

Blaaskanker is een ingrijpende diagnose. Zowel voor de patiënt als voor zijn of haar naasten. Tijdens de informatieavond vertelt uroloog Ingrid Koeter hoe de diagnose wordt gesteld en welke behandelingen er mogelijk zijn. Internist-oncoloog Maikel van Bokhoven geeft uitleg over chemotherapie en immunotherapie.

Kwaliteit van leven
Verder wordt er stilgestaan bij de kwaliteit van leven tijdens en na blaaskanker. Soms moet als onderdeel van de behandeling de blaas worden verwijderd en een stoma worden aangelegd. Stomaverpleegkundige Airis Fakirmohamed gaat in op het leven met een stoma. Ergocoach Minno Feenstra sluit af met een presentatie over leefstijl. Een behandeling kan  allerlei effecten hebben, zoals vermoeidheid, energieverlies en gevoelens van verslagenheid. In deze presentatie komt aan bod hoe men hiermee om kan gaan.

Aanmelden
De lezing vindt plaats op donderdag 24 januari van 18.45 tot 21.30 uur in het Grand Café van Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. Inloop is vanaf 18.30 en de entree is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot maandag 21 januari aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/lezingblaaskanker of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

24 december

Set van keukengerei op de tafel met ruimte voor tekst, bovenaanzicht Stockfoto - 53931513

Activiteiten in de Kamer van de Tussentijd.

In de Kamer van de Tussentijd (begane grond Gorcums Museum) kun u, gedurende de tentoonstelling De Smaak Te Pakken in het Gorcums Museum, elke vrijdagmiddag om 14.00 uur aanschuiven aan de keukentafel. Informele ontmoetingen, waarin we met elkaar praten en proeven van lekkernijen met een speciale gast, die iets vertelt over zijn/haar passie voor kunst en/of voedsel. De toegang is gratis, aanmelden wordt op prijs gesteld (i.v.m. de hapjes), maar spontaan binnenlopen mag ook.

Op 11 januari zitten we Aan de keukentafel met Marleen Windhorst, bibliotheekmedewerker. Zij weet veel over boeken - en dus ook over kookboeken - en Marleenzal ons iets laten proeven van haar favoriete recepten.

Op 18 januari zitten we Aan de keukentafel met Inie Paulus en Lucia Steur van de Wereldwinkel op de Lange Dijk.Hun verhaal spitst zich toe op de fairtrade voedselproducten sie in de wereldwinkel verkocht worden. Lucia gaat heerlijke fairtrade-bonbons met ons maken. Ook zullen zij de keukentafel dekken, uiteraard met hun eigen non-foodartikelen. U zult versteld staan van de diversiteit van het aanbod van de wereldwinkel.

Op 25 januari drinken we koffie Aan de keukentafel met Murat Aydemir van Gorcums Bakkie. Gorcums Bakkie is ontstaan uit de wens om een stadskoffie te ontwikkelen die niet alleen vers, lekker en eerlijk is, maar vooral ook mensen tot elkaar brengt en beweegt tot dialoog. Goede koffie en een sociale ambitie, daar houdt het HvI van!

Dus we gaan maar wat graag met Gorcums Bakkie aan tafel. U vast ook!

18 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen sport voor senioren

SeniorenFit

Met deze mail willen we je op de hoogte stellen van SeniorenFit.
Deze brief bestaat uit 3 onderdelen: 1) Stand van zaken 2) De vragenlijst en 3) Aanhaken bij SeniorenFit.

1)    Stand van zaken
Gorinchem Beweegt heeft samen met jullie de handen ineen geslagen om SeniorenFit op te zetten. Met als doel om voor senioren een geschikt (beweeg)aanbod te creëren waaraan iedereen
kan meedoen. Gezelligheid staat voorop! We willen vooral wijkgericht een beweging op gang brengen voor deze groter wordende doelgroep en verbindingen leggen tussen partijen die deze doelgroep gezamenlijk kunnen motiveren tot meer bewegen en deelname. De Gildenwijk is de wijk is waar we gaan starten. Na de Gildenwijk wordt SeniorenFit uitgerold over de andere wijken van Gorinchem. In een brief en vragenlijst gaan we vragen waar bewoners behoefte aan hebben. Ons aanbod kunnen we daar dan goed op aan laten sluiten. Dit is het moment voor deze doelgroep om (meer) te gaan bewegen of te gaan ondernemen! Alle 65+ers in de Gildenwijk krijgen half december een brief en een vragenlijst. Naast het aspect bewegen is er ook aandacht voor ontmoeting en creatieve activiteiten. De vragenlijst wordt persoonlijk bij de mensen thuis opgehaald. De 65+ers wordt gevraagd zich op te geven voor een gratis fittest die 5 februari 2019 zal plaatsvinden. Bij de fittest wordt de fitheid van de deelnemers gemeten. De fittest wordt georganiseerd samen met de fysiotherapeuten uit de Gildenwijk (Fysiopraktijk ’t Gilde, FysioPP, Rivas) en studenten van het Da Vinci college. Naar aanleiding van de test kunnen mensen zich inschrijven om deel te nemen aan een beweeggroep op eigen niveau. Deze groepen bewegen 1 keer per week in de wijk. Ook kunnen de deelnemers iedere week proeven bij het bestaande aanbod van de verenigingen.

2)    De vragenlijst
De vragenlijsten worden opgehaald bij de mensen thuis. Er is gebleken dat dit persoonlijke contact zorgt voor een hoge respons en dat vragen meteen beantwoord kunnen worden. Omdat het om veel huishoudens gaat, gaan we deze vragenlijsten met zo veel mogelijk mensen ophalen. Medewerkers van de gemeente, de wethouder, bewoners van de Intervam flat, scholieren van het Gymnasium ect.
Ben jij of ken je iemand binnen jouw vereniging of organisatie die ook wil helpen? Laat het dan weten, want vele handen maken licht werk! Van maandag 7 januari tot vrijdag 11 januari 2019, van 10.00-12.30, 12.30-15.00 of van 15.00-17.00 gaan we de vragenlijsten ophalen. Laat mij weten op welke dag en tijd je kan (meerdere tijdstippen mogelijk). Uiteraard volgt er nog een briefing.

3)    Aanhaken bij SeniorenFit
Bent u nog niet actief betrokken bij SeniorenFit maar wilt u dat wel graag? Laat het ons dan weten. Te denken valt bijvoorbeeld aan het verzorgen van een (proef)les, locatie beschikbaar stellen, lesgevers voor beweeggroepen.

Sportieve groet,
Lotte Blok
Beweegcoach Senioren.
T (0183) 659 438 | M 06 50 03 97 48 | l.blok@gorinchem.nl |

20 november

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen warme lunch

Seniorenlunch in het Natuurcentum

De mensen van het Natuurcentrum organiseren iedere dinsdag (m.u.v. 24 en 31 december) een senioren lunch. Een warme maaltijd van 3 gangen voor 5 euro. Voor de bewoners van de wijken rondom het natuurcentrum is taxivervoer gratis beschikbaar.

Natuurcentrum Gorinchem
Gijsbert van Andelpark 1
4204 HZ GORINCHEM

0183 630 911

06 53 653 953

1 december

Restaurant voor senioren

Vindt u het leuk om mensen te ontmoeten en gezellig samen te eten? Kom dan naar het Pop-up restaurant voor senioren. Het restaurant vindt plaats iedere laatste dinsdag van de maand. Tijdens de zomermaanden kunt u voor slechts 5 euro genieten van een hoofdmaaltijd, een toetje en 1 drankje. Dinsdag 29 januari gaan de deuren van het restaurant weer open van 12.00 tot 14.00 uur in het grandcafé van PoGo, Grote Haarsekade 120 in Gorinchem. Aanmelden kan bij PoGo via telefoonnummer 0183-623 912

De volgende data zijn: 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni

De werkgroep van het Pop-up restaurant heeft de ambitie om het bedrijfsleven en de horeca te koppelen aan dit mooie initiatief, zodat het op eigen kracht uit de stad nog jaren kan voortbestaan. Heeft u interesse, als organisatie of bedrijf om op een bepaalde manier een bijdrage te leveren aan het Pop-Up Restaurant? Neem dan contact op met Dirk den Hertog: dirk@skylite.nl / 06 53781381

Heeft u een idee om de stad nog aantrekkelijker te maken? Neem dan contact op met Gorinchem Beweegt om te kijken naar de mogelijkheden. Dit team biedt waar mogelijk ondersteuning om uw idee/burgerinitiatief tot uitvoering te brengen.                                     

1 december

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

16 januari    tempexballen versieren

23 januari    tasjes bestempelen

30 januari    spellen

06 februari   vrije inloop en gym

13 februari   popjes maken met gastendoekjes

20 februari   dienblaadjes versieren met mozaïk

27 februari   naar een kaasboerderij

06 maart      vrije inloop en gym

13 maart      koken zonder vuur

20 maart      eten met de buurt ????