Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

18 mei

Evenement met thema Leefstijl als medicijn: voorkom diabetes

Diabetes type 2 heet in de volksmond ouderdomssuiker. Het is met ruim 1,2 miljoen Nederlandse patiënten de meest voorkomende vorm van diabetes. Een gezonde leefstijl de kans op diabetes type 2. Rivas Zorggroep houdt op donderdag 7 juni een gratis toegankelijk evenement met het thema Leefstijl als medicijn: voorkom diabetes. Het evenement vindt van 19.30 tot 21.30 uur plaats in het Grand Café van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. Aanmelden kan via de website www.rivas.nl/eventleef&.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd wordt dit steeds minder. Over de risicofactoren, het herkennen van diabetes, de invloed van leefstijl en behandeling van diabetes type 2 houden internist-endocrinoloog Martijn Canoy en diëtist Frans van der Putten een uitgebreide lezing.
 
Informatiemarkt
Na de lezingen kunnen bezoekers de interactieve informatiemarkt bezoeken. Hier kunnen zij onder andere hun risico op diabetes 2 testen, hun bloedsuiker laten meten en bij een beweegcoach persoonlijke beweegadviezen krijgen.
Ook is er een ruim assortiment boeken in relatie tot het thema te koop, die contant of met pinpas kunnen worden aangeschaft. Bij de proeverij kunnen bezoekers koolhydraatarme hapjes proberen. De recepten daarvan liggen klaar, zodat de hapjes ook thuis nog eens kunnen worden gemaakt.

Aanmelden en kosten
Het evenement vindt van 19.30 tot 21.30 uur plaats in het Grand Café van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. Inloop is vanaf 19.15 uur. De toegang is kosteloos. Van tevoren aanmelden is verplicht, omdat maximaal 150 mensen aan het evenement kunnen deelnemen. Aanmelden kan snel en gemakkelijk via de website www.rivas.nl/eventleef&.

10 mei

Studiekring50Plus: van elkaar leren en mét elkaar leren

Bent u nieuwsgierig en nog lang niet uitgeleerd? En wilt u uw kennis en inzichten met anderen delen? Dan is Studiekring50Plus misschien iets voor u.

Een studiekring is een discussiegroep voor ouderen. Het gaat vaak om een vaste groep van tien tot vijftien mensen. U komt bijvoorbeeld één keer per week of om de veertien dagen bij elkaar. Meestal in een buurthuis, bibliotheek of cultureel centrum. Interessant voor wie van discussiëren houdt en het leuk vindt om in groepsverband nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Studiekring50Plus helpt met het opzetten en organiseren van studiekringen door heel Nederland.

Hoe verloopt de bijeenkomst?
Een bijeenkomst duurt meestal zo’n twee uur en start vaak met een ‘rondje actualiteiten’. Daarin vertelt iedere deelnemer wat hem of haar in de afgelopen periode heeft geraakt. Elke bijeenkomst bereidt één deelnemer een presentatie voor. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de robotisering van de maatschappij, Europa, het paleis op de Dam, de werking van onze hersenen, het heelal of over fotografie. Daar bent u helemaal vrij in. Na de presentatie kan iedereen vragen stellen en met elkaar over het onderwerp in discussie gaan.

Inschrijven
In Nederland zijn er meer dan veertig studiekringen actief. Wilt u weten of er bij u in de buurt een studiekring actief is? Op dit moment zijn er verschillende groepen actief in Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel en Zeeland. Op de website van Studiekring50plus vindt u de adressen en gegevens van de al bestaande groepen. U kunt zich via een e-mail naar info@studiekringen50plus.nl aanmelden.

Eigen groep starten
Wilt u graag een eigen studiekring opstarten? Ook dat is mogelijk. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar info@studiekringen50plus.nl. Vanuit Studiekringen50plus krijgt u hulp en begeleiding bij het beginnen van een nieuwe groep.

30 april

Food-Fotografie, Salade, Bladeren

Denk eens na voor je eet.

Michiel Koerthals schreef een book over eten wat net is uitgekomen. Het heet: 'Goed eten, filosofie van voeding en landbouw'.
Hoewel ik het boek nog niet heb gelezen leek mij het goed, door het lezen van een stuk in de krant, om door te geven dat het een belangrijk boek is voor mensen die eten belangrijk vinden. Eten moet je toch dus dan maar goed.

Graag laat ik u de 7 punten lezen die Michiel Korthals belangrijk vindt. Goed eten, maar hoe dan?

1. Eet zo weinig mogelijk Fastfood en bewerkt voedsel.
2. Eet meer planten dan u al deed.
3. Kook zelf
4. Eet op een aangename plek
5. Eet met anderen
6. Eet op vaste tijden en besteed er aandacht aan.
7. Bemoei je met je eten, vraag door bij producenten.

'Goed eten, filosofie van voeding en landbouw'.
Michiek Korthals, uitgeverij Vantilt, 288 blz.
€ 29,95

30 april

Alzheimer café Gorinchem

Elke tweede dinsdag van de maand een ontmoetings- avond in de dagbehandeling van verpleeghuis
Het GASTHUIS aan de Banneweg 57, 4204 AA Gorinchem op het terrein van het Beatrixziekenhuis. Tel. 0183-64 57 00. Parkeergarage is gratis. Zaal open 19.00, aanvang 19.30, einde circa 21.30 uur

8 mei  2018
Muziek en dementie

Muziek heeft een wonderbaarlijke uitwerking op je naaste met dementie. Als je naaste bijvoorbeeld niet goed meer kan praten, kan hij/zij soms feilloos liedteksten meezingen. Het is absoluut de moeite waard om aan de slag te gaan met muziek, zowel thuis als in de woonvoorziening van je naaste.

Wat doet muziek?
Muziek kan je naaste rust geven als hij/zij geïrriteerd is, activeren als hij/zij passief is en vrolijk maken als hij/zij verdrietig is. Het roept herinneringen op waarvan je dacht: die is ze voorgoed kwijt. Als het je lukt om de juiste toon te vinden, voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van haar leven.

Vanavond komt Dhr. Frans Hoogeveen met ons de waarde en de mogelijkheden van muziek op een interactieve manier bespreken. Het vinden van de juiste toon, doet soms wonderen!

U ben van harte uitgenodigd!
--------------------------------
Voor informatie, voorlichting, lezingen, aanmelden als vrijwilliger
Alzheimer Nederland Afd. Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Roos Rijnen  0183 – 666 819  r.rijnen@hetnet.nl
www.alzheimer-nederland.nl, www.dementie.nl

30 april
Expositie Hans van Vrouwerf in het BeatrixziekenhuisIn de centrale hal van het Beatrixziekenhuis is momenteel een intrigerende expositie te zien van kunstenaar en fotograaf Hans van Vrouwerf. Liefhebbers kunnen zijn fotografie tot eind juni bewonderen in deze Rivas-locatie aan de Banneweg 57 in Gorinchem.

Vergane glorie
De Leerdamse kunstenaar en fotograaf Hans van Vrouwerf ontwikkelde al op jonge leeftijd een grote interesse in geschiedenis en kunst. Nog steeds is dit terug te zien in zijn werk. Verlaten huizen, afgebrokkelde muren en kapotte meubels beelden vergane glorie uit. Lichtval speelt daarbij een belangrijke rol. Op indringende wijze toont Hans zo de vergankelijkheid van het leven.

Aandacht voor kunst
In het Beatrixziekenhuis zijn regelmatig exposities te zien. Deze exposities dragen bij aan een prettige sfeer voor patiënten en bezoekers. Dit past binnen het Planetree-concept voor mensgerichte zorg waar Rivas Zorggroep mee werkt. Hierbij staat onder andere aandacht voor kunst en cultuur centraal.

Meer informatie
Meer informatie over het werk van Hans van Vrouwerf is te vinden op www.hansvanvrouwerf.nl. Voor meer informatie over het Beatrixziekenhuis, kijk op www.beatrixziekenhuis.nl of bel met Rivas Zorglijn 0900-8440.

30 april

Verwendagen voor (ex)oncologiepatiënten in het Beatrixziekenhuis
Donderdag 24 en vrijdag 25 mei

Het Beatrixziekenhuis, onderdeel van Rivas Zorggroep, organiseert op donderdag 24 en vrijdag 25 mei verwendagen voor mensen met kanker en voor mensen die kanker hebben gehad. In samenwerking met verschillende professionals worden allerlei verwenactiviteiten aangeboden.

Pure ontspanning
Bianca Duijzer, projectleider verwendagen, vertelt: 'Veel mensen die kanker hebben, komen geregeld naar het ziekenhuis voor controles, onderzoeken en behandelingen. Het is een moeilijke periode voor hen en we willen graag dat hun bezoek aan het ziekenhuis een keer garant staat voor pure ontspanning. Daarom organiseert het Beatrixziekenhuis deze verwendagen. Er worden verschillende behandelingen op het gebied van verzorging en ontspanning gegeven.'

Meer informatie en aanmelden
Tijdens de verwendagen kan men onder andere genieten van een ontspanningsmassage, een schoonheidsbehandeling, een voetreflexmassage of een manicure. Meer informatie over het programma staat op www.beatrixziekenhuis.nl. Aanmelden kan tot en met donderdag 17 mei via Rivas Zorglijn, 0900-8440. Men kan zich voor maximaal twee behandelingen per persoon inschrijven. Let op: vol is vol dus wees er snel bij.

20 april

Maand van de Amateurkunst

Gorinchem roept alle amateurkunstenaars op zich in de maand juni, de maand van de amateurkunst, te tonen. Alles kan en mag.

Toon Café

Kom naar het ik toon café. Hier ontstaat interesse, prikkelende, verrijkende en verrassende ontmoetingen.
Tijdens deze avond wordt er een prachtig digitaal instrument gelanceerd over het programma en er is een optrede van popkoor 0183

Datum       : maandag 7 mei
tijdstip      :  19.30 uur tot 21.30 uur
locatie       : Cultureel café De Vijf Zinnen, Haarstraat 64 Gorinchem

14 april

Toneelvoorstelling Pradijsvogels in top 3 van Theaters in Nederland

Eind januari van dit jaar ging de nieuwe voorstelling van Fred Delfgaauw, Paradijsvogels,  in première en nu al is deze bijzondere voorstelling terug te vinden in de Top 3 van de toonaangevende website www.theatersinnederland.nl in de categorie Toneel.

Op nummer 1 staat de meest veelbelovende voorstelling voor het nieuwe seizoen: Judas. Dit stuk gaan in september van dit jaar in première.
Op nummer 2 staat de meest bijzondere productie: La Superba. Een muzikale en theatrale reis door Genua, naar een boek van Ilja Pfeijffers
Op nummer 3 vinden we Fred Delfgaauw met de hoogst gewaardeerde voorstelling. Paradijsvogels scoort maar liefst 4,8 sterren van de maximaal te behalen 5.

Paradijsvogels is dit seizoen nog maar op een paar plaatsen te zien:
2-5-2018 Kantine Walhalla Rotterdam
17-5-2018 Theater De Lampegiet Veenendaal
18-5-2018 Agnietenhof Tiel

Voor het nieuwe seizoen zijn data vastgelegd waarop Paradijsvogels ook in Gorinchem te zien zal zijn en daar kunnen binnenkort  kaarten voor worden besteld. Op 27, 28 en 29 september staat Delfgaauw met Paradijsvogels op zijn eigen planken van Theater Peeriscoop.

“In ieder geval overheerst een zeer tevreden gevoel over de 1e speelronde van de nieuwe voorstelling en deze top 3 notering is een mooie kroon op het werk”, aldus Fred Delfgaauw in een interview met het AD.

13 april

Publiekslezing en informatiemarkt over beroerte bij Rivas

Rivas Zorggroep houdt in mei twee evenementen voor iedereen die meer wil weten over beroerte. Tijdens de Europese Dag van de Beroerte op dinsdag 8 mei vindt van 9.30 uur tot 15.30 uur een uitgebreide informatiemarkt in de centrale hal van het Beatrixziekenhuis plaats. Donderdag 17 mei geven specialisten en deskundigen een publiekslezing over beroerte.  

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt worden bezoekers op een laagdrempelige manier geïnformeerd over beroerte en de preventie daarvan. Alle zorg die rondom een beroerte wordt geregeld komt aan bod: van de ambulance naar het ziekenhuis en van de revalidatie naar huis. Zo zijn er informatiekramen van nazorg- en revalidatieverpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, thuiszorgmedewerkers en meer. Ook kunnen bezoekers hun bloeddruk en cholesterol laten meten; twee risicofactoren van beroerte. Bij de hoofdingang van het Beatrixziekenhuis geeft ambulancepersoneel een kijkje in een ambulance.

Publiekslezing
Tijdens de publiekslezing op donderdag 17 mei wordt het thema beroerte vanuit verschillende invalshoeken belicht. Neuroloog Roeland van Eijkelenburg bespreekt wat een beroerte is en welke nieuwe behandelmogelijkheden in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Zorgregisseur Bianca van Gameren neemt bezoekers mee in het revalidatietraject na een beroerte. Het doel van revalidatie is altijd: weer naar huis gaan. Tenslotte vertelt nazorgverpleegkundige Jos Sterk welke nazorg er op de polikliniek van het ziekenhuis wordt geboden en wat de risicofactoren zijn die de kans op een beroerte kunnen vergroten. Na afloop van de lezing is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Aanmelden voor de publiekslezing
De lezing vindt plaats op donderdag 17 mei van 19.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. De entree is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot maandag 14 mei aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/publiekslezingberoerte of via Rivas Zorglijn 0900-8440.

21 maart
Mantelzorg, zorg voor ouder, gezondheid, zorg en kwaliteit

Nieuwe werkwijze Wmo.

De gemeente Gorinchem ondersteunt haar inwoners om zo lang mogelijk tuis te blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Als dit door ouderdom, ziekte of beperkingen lastig wordt, kan de inwoner gebruik maken van Wmo-ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning). De gemeente voert een nieuwe werkwijze in zodat de ondersteuning beter past bij de hulpvraag van de inwoner.

Voor huishoudelijke ondersteuning, individuele begeleiding en dagbesteding gaat de gemeente werken met zogenaamde arrangementen. Op deze manier kan de gemeente afspraken maken met de zorgaanbieder voor ondersteuning die beter bij de inwoner past. Ook is er meer ruimte voor nieuwe en andere vormen van ondersteuning. Het gaat hierbij vooal om wat er bereikt moet worden en niet meer zozeer om aantallen uren of dagdelen.

Het bepalen van de ondersteuning gaat in overleg. Zorgadviseurs van de gemeente gaan hierover in gesprek met de inwoner. Vervolgens is de zorgaanbieder aan zet.

Inwoners die nu al gebruik maken van huishoudelijke ondersteuning of begeleiding behouden deze ondersteuning.
Voor informatie: Wmo Zorgloket 0183 - 659535

21 maart

Samen doen.............

Regelmatig is van verschillende kanten te horen dat, vooral ouderen graag eens naar de film of het theater zouden willen. Omdat ze alleen zijn komt dat er niet van. We hebben in Gorinchem enkele maatjesprojecten gehad. Misschien bestaan die nog wel. Dat zijn projecten waar mensen zich bij aan kunnen sluiten en dan af en toe met iemand weggaan. Naar de bioscoop of naar een lezing van bijvoorbeeld de Histrische Vereniging.

Als er mensen zijn die dat graag zouden willen oppakken en wellicht weer een maatjesproject willen opstarten dan is het misschien goed om via deze site een start te maken. Via gerard.broekman@planet.nl zou u het kenbaar kunnen maken en dan kan er weer een ebgind worden gemaakt.

Als er nog maatjesprojecten aan de gang zijn, laat dat ook weten dan kunnen we er bij aansluiten.

12 maart
Aangepaste openingstijden Beatrixziekenhuis rond de feestdagen

Ook dit jaar gelden rond de feestdagen aangepaste openingstijden voor het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam.

Tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag
Op tweede paasdag (maandag 2 april), Koningsdag (vrijdag 27 april), Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) en tweede pinksterdag (maandag 21 mei) zijn de volgende afdelingen en poliklinieken gesloten: de poliklinieken, functieafdeling en bloedafname van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam. Ook de afdeling radiologie van de Lingepolikliniek in Leerdam is gesloten. De afdelingen fysiotherapie en radiologie van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem werken op bovenvermelde data volgens de weekenddienstregeling. Ten slotte zijn de regionale prikposten ook gesloten.

Goede vrijdag en dag na Hemelvaart
Op vrijdag 30 maart (Goede Vrijdag) en vrijdag 11 mei (dag na Hemelvaart) gelden de reguliere openingstijden.

Bezoekers van harte welkom
Tijdens de feestdagen zijn bezoekers uiteraard van harte welkom om hun familie of vrienden in het Beatrixziekenhuis te bezoeken.

Meer informatie
Bel voor meer informatie over de aangepaste openingstijden met Rivas Zorglijn 0900-8440 en kijk op www.rivas.nl.

4 april

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

02 mei     gym

09 mei     bingo

16 mei     bezoek aan een boerderij (de Groene Geer?)

30 mei     taal speciaal

06 juni     gym

13 juni     theepotje maken en versieren

20 juni     cadeauspel

27 juni     koffie met vlaai

Vakantie

05 september   gym