Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

24 juni

Event 'Gezond ouder worden' op zaterdag 30 september

Rivas Leef& houdt op zaterdag 30 september een event met als thema ‘Gezond ouder worden’. Een leuke dag met heel veel activiteiten en een informatiemarkt waar u kennis kunt maken met onze diensten en producten. Dit alles voor het werken aan een gezonde leefstijl.

Bijzondere locatie
Het event vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur. De informatiemarkt en de workshops vinden plaats in de Grote Kerk op de Groenmarkt (Groenmarkt 7, 4201 EE Gorinchem), een bijzondere locatie die op zich al een bezoek waard is! De overige activiteiten worden gehouden op en rondom de Groenmarkt in het historische hart van Gorinchem.

Gratis deelname aan activiteiten
Tijdens het event kunt u genieten van een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Er is voor ieder wat wils. U kunt zelf actief bezig zijn, luisteren naar muziek, interessante lezingen bijwonen, nieuwe producten proeven en nog veel meer!
Met uw toegangskaart voor het event kunt u gratis deelnemen aan alle workshops in de Grote Kerk en alle activiteiten die speciaal tijdens dit evenement in de directe omgeving van de Grote Kerk plaatsvinden. Het volledige programma leest u binnenkort op deze website en ontvangt u samen met uw toegangskaart.

Aanbod event 'Gezond ouder worden'
Tijdens het event is van alles te doen, zoals een gezondheidscheck, gratis op de foto, langsgaan bij de pop-up-massagesalon, genieten van de proeverij van Rivas Maaltijdservice en een gevarieerd aanbod van diverse workshops.

Toegangskaart bestellen
Vul het aanmeldformulier in en u ontvangt ongeveer een maand van tevoren per mail uw toegangskaart, waarmee u gratis deel kan nemen aan alle activiteiten.

Vul het aanmeldingsformulier hier in. U kunt dan meteen een Rivas Voordeelpas aanvragen.

Meer informatie
    Datum: zaterdag 30 september
    Locatie: Groenmarkt 7, Gorinchem
    Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
    Kosten: gratis voor pashouders. U kunt u gemakkelijk online aanmelden en betaalt voor de Rivas Voordeelpas € 18,50 per gezin per jaar. U betaalt pas in 2018, maar kunt heel 2017 al gebruikmaken van alle voordelen. Niet-pashouders betalen €5,- voor het event of kunnen zich ter plaatse aanmelden als pashouder en meteen hun gratis toegangskaart voor het event in ontvangst nemen. <>

Aanmelden
Per gezin hoeft u slechts 1 formulier in te vullen, maar wel graag het totaal aantal personen vermelden.

20 juni

Tips over energie besparende verlichting

Onlangs is er een artikel verschenen over energie sparende verlichting. Hierin wordt uitvoerig uitleg en advies gegeven over het verbruik en de lichtopbrengst van verschillende verlichtingsbronnen.
De tips zijn praktisch van aard en gemakkelijk toe te passen voor iedereen die energie wil besparen en wil bijdragen aan een gezond milieu.

De website met de tips staan hier.

15 juni

Gezichten van dementie – 5e druk

Gijs Wanders, Herman van Hoogdalem

 17,95

Gezichten van dementie toont portretten van mensen die dementeren, door kunstenaar Herman van Hoogdalem. Deze portretten waren te zien in Studio Pulchri in Den Haag en het Drents Museum in Assen. Journalist Gijs Wanders interviewde verwanten en geliefden van de geportretteerde mensen met de ziekte van Alzheimer. In deze gesprekken stond de relatie tussen familie en de persoon met dementie centraal. Veranderingen in karakter en gelaatsuitdrukking maken een diepe indruk op de directe omgeving, waardoor de grote portretten soms confronterend kunnen zijn.

Gezichten van dementie is voor deze druk uitgebreid met een hoofdstuk over de vader van Gijs Wanders. In dit hoofdstuk interviewt Gijs zijn zus en moeder over de ziekte van hun vader en echtgenoot. Ook vertelt hij zelf zeer openhartig over hoe hij er zelf mee omgaat.

15 juni

Aanbod van trainingen, cursussen en workshops voor vrijwilligers.

Gemeente Gorinchem organiseert speciaal voor vrijwilligers cursussen en trainingen. U kunt deze inzien op de cursuskalender te vinden op http://www.vrijwilligersgorinchem.nl/styleit/10595/
Omdat veel senioren heel veel vrijwilligerswerk doen is het goed om goed te kijken of u wellicht een cursus of workshop kunt gebruiken. Deze cursussen dienen dus ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk.

De cursuskalender bevat o.a. :

·         een training Ondernemend werken voor vrijwilligersorganisaties

·         een cursus Praktijkvaardigheden EHBO

·         een workshop Grenzen stellen en assertiviteit

·         een cursus Crowdfunding, en

·         een informatieavond Verzekeringen voor vrijwilligers

Aanmelden
Onze cursussen en trainingen zijn gratis. Aanmelden doet u door de site van de gemeente te bezoeken en daar de aanmeldlinks te volgen.
Wacht niet te lang met aanmelden, want vol = vol.

15 juni

https://www.meeplus.nl/wp-content/uploads/2015/06/dscf4591_ouderen_NIET-gebruiken-voor-PGB.jpg

In gesprek met seniorenadviseur van MEE

Op woensdag 14 juni hadden de deelnemers van de Seniorensoos West een informatief gesprek met Chaymaa Arroudi, seniorenadviseur van MEE.

Tegenwoordig zijn er 2 senioradviseurs bij MEE, Ghaymaa Arroundi en Suzanne Visser. Zij werken in opdracht van de gemeente voor alle thuiswonende mensen van 55 jaar en ouder die woonachtig zijn in Gorinchem. Zij zijn er voor vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, arbeid en financiën/administratie. Er komen vragen zoals over huishoudelijke hulp, administratieve ondersteuning, financiële vergoedingen, personenalarmering, vervoer, eenzaamheid, etc. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen bij hen terecht.
Deze dienstverlening is gratis en een verwijzing is niet nodig.

De werkwijze is dat ze huisbezoeken houden, inloopspreekuren hebben, signalerend huisbezoek begeleiden, aanzitten bij wijkoverleg, maar ook activiteiten worden door hen georganiseerd zoals de ontmoetingskamer in de welzijnsruimte van de Van Rappardhal en het Pop-up restaurant in POGO aan de Grote Haagsekade 124 en de begeleiding van studenten van het project Student4Buurt.

De huisbezoeken zijn volgens afspraak naar aanleiding van vragen via het Klant Contact Punt of SB, het spreekuur of via vragen vanuit het signaleren huisbezoek.
Op dit moment is er nog een inloopspreekuur in de Suleyman Celebi moskee aan de Hoefslag op vrijdag van 13.00 tot 14.30 uur.
Het signalerend huisbezoek is voor ouderen boven de 75 jaar en wordt gehouden door opgeleide vrijwilligers onder supervisie van de ouderenadviseurs.

De ouderen adviseurs zijn te bereiken via telefoon 0183 691600 of seniorenconsulent@meeav.nl.
Via deze seniorengids is ook veel informatie te vinden.

7 juni


Workshop, Verborgen Verlies
Vrijdag 30 juni 2017

Ziekten Wie met verlies van gezondheid te maken heeft, weet welke impact ziekte en onzekerheid hebben op je dagelijkse bestaan. Het eindeloze wachten, de wisselende toekomstperspectieven, de spanning en onrust, de onmacht en teleurstelling als de gevreesde uitslag werkelijkheid wordt.
Verlies van vertrouwen in je eigen lichaam of dat van je geliefde Naast de ziekte zelf speelt ook het verlies van vertrouwen in het lijf een grote rol. Wat zo vertrouwd en betrouwbaar was, laat je nu in de steek. Normale activiteiten zijn onmogelijk of alleen met hulp te verrichten. En hoe zal dat morgen gaan? En volgende maand of volgend jaar als er al een volgend jaar zal zijn? Alleen wie leeft met constante pijn weet hoe zorgeloos het pijnvrije verleden was.
Invloed van ziekten op de omgeving Naast lichamelijke ziekten is geestelijke aftakeling voor patiënt en omgeving een ingrijpende ervaring. Je kind terugvinden in de kille separeercel waar een psychose huishoudt, roept naast de onzekerheid vooral veel verdriet op. Daar waar bijvoorbeeld Alzheimer en Korsakov hun intrek nemen, vliegen illusies en toekomstbeelden het raam uit. Naast het verlies van geestelijk contact verdwijnen meestal ook momenten van intimiteit en seksualiteit. Pijnlijk, verdrietig en frustrerend. En meestal weggestopt, want hoe kun je stilstaan bij dit verlies als de dagelijkse (on)regelmaat alle aandacht vraagt?
Een ervaren trainer verzorgt de interactieve workshop waarbij veel ruimte is voor eigen ervaring en leren van elkaar. De insteek is laagdrempelig, ondersteunend en ontspannend

We sluiten de workshop af met een gezamenlijke lunch.
Programma    :Vrijdag 30 juni 2017
Locatie        :De Bank van Noppes, Zusterstraat 19, 4201 EK Gorinchem
Inloop        :09.30 uur
Aanvang     :10.00 uur
Eindtijd    :13,30 uur

Aanmelden    :U  kunt zich tot uiterlijk 15 juni 2017 aanmelden.
Per mail: mantelzorg@Gorinchem.nl of stuur onderstaande strook naar Lida van Rijn, Gemeente Gorinchem, Stadhuisplein 1, 4205 AZ, Gorinchem.
Voor 20 juni 2017 ontvangt u bericht van deelname.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Aanmelden  Workshop Verlies op 30 juni 

Naam        :                        
Dieet         :                                                        
Adres         :                                                                         
Postcode    :                  
Tel. nr.        :                                                                     
Emailadres   :                                                                     
Ik zorg voor :     

30 mei

De Rabobank introduceert IkWoonLeefZorg.nl

Vanaf vandaag kunt u met al uw vragen over mantelzorg en langer zelfstandig wonen terecht op één platform: IkWoonLeefZorg.nl. Wij vinden het namelijk belangrijk dat zo veel mogelijk mensen in Nederland zorgeloos kunnen wonen. Met ons platform helpen wij hen aan informatie om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen in hun eigen huis. Ook willen we mantelzorgers ondersteunen bij de invulling van hun onmisbare rol.

Voor alle gegevens ga naar: klantinfo@mail.rabobank.nl

Als u zich aanmeld voor de nieuwsbrief krijgt u gratis een 100 pagina's tellende gratis een Beter Wonen gids. Aanmelden bij Redactie info@ikwoonleefzorgmail.nl

29 mei

Gorcumse beelden in Amsterdam

U zult het al wel hebben gezien of wellicht ook gelezen maar er zijn enkele Gorcumse beelden uit het straatbeeld verdwenen. Ze zijn tijdelijk verhuisd naar Amsterdam. Het is heel bijzonder om onze, zo vertrouwde, beelden op een vreemde plaats te zien staan. Ze staan in Amsterdam in het kader van de grote kunstmanifestatie ‘ArtZuid’. De curator Rudi Fucks, wereldwijd bekend kunstkenner, heeft de beelden geselecteerd. In de catalogus staan ze beschreven en in de routefolder aangegeven waar ze staan. Er zijn echter enkele vervelende fouten in de folder geslopen. Zo is het beeld van Ad Dekkers van de Kalkhaven niet naar Amsterdam gegaan maar staat wel met 2 foto’s in de catalogus en vermeld in de route. Op de plaats waar staat aangeven dat Ad Dekkers staat is nu een beeld van Klaas Gubbels geplaatst. Wel zijn de beelden van Sjoerd Buisman (2), Ewerdt Helgerman (2) en de geometrische figuren van Ryszard Winiarski heel zichtbaar aanwezig. Tegenover het Hilton hotel aan de Apollolaan staat het informatiecentrum waar de routekaart voor € 2,00 te koop is. De beelden staan voornamelijk op de Appololaan en de Minervalaan en dan zijn er verspreid over de stad nog enigen te bewonderen. Ik ben op de fiets de beelden gaan bekijken. Alleen als je heel goed ter been bent is het lopend ook te doen. Vermeldenswaard is nog dat in de catalogus een stuk gewijd is aan wat er in 1974 in Gorinchem is gebeurd bij het eerste Symposion. Daarin staat dat het heel bijzonder was dat veel beelden door de plaatselijke industrie tot stand is gekomen. Gorinchem mag trots zijn op deze aandacht voor de Gorcumse beelden
Als u van beelden in de openbare ruimte houdt en vooral onze Gorcumse beelden op een andere plek wilt zien dan in een bezoek aan ArtZuid sterk aan te bevelen. Nog te bezoeken tot 17 september.

22 mei

Waarop letten als je als senior een hypotheek wilt

Nu jouw pensioen om de hoek staat, denk je erover na om te verhuizen. Als je straks voor werk niet meer aan je huidige woonplaats gebonden bent, zou iets dichter bij de kleinkinderen wonen namelijk wel fijn zijn. Je vraagt je alleen af hoe het zit met de financiering van de woning. Kan dat nog wel op latere leeftijd?

Gelukkig kun je ook als senior een nieuwe hypotheek afsluiten. In dit artikel legt hypotheekadviseur eyeOpen.nl uit waar je hierbij moet letten.

Tot welke leeftijd kun je een hypotheek afsluiten?
Bij het afsluiten van een hypotheek wil een bank natuurlijk graag terugverdienen, met daarop een beetje rente. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans dat je binnen 30 jaar overlijdt. Aan de hypotheek zelf is geen leeftijd gebonden, maar de bank wil wel graag zekerheid dat zij het hele bedrag terugkrijgt.

Daarom is het in sommige gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht je binnen de looptijd van de hypotheek overlijden, ontvangt de bank via de verzekering het bedrag. Of deze verzekering verplicht is, hangt onder andere af van de hoogte van de hypotheek. Verzekeraars hanteren een maximum leeftijd voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Dit ligt op ongeveer 72 jaar.

Deze leeftijdsgrens kan dus het verschil maken of je op oudere leeftijd nog een hypotheek kunt afsluiten of niet. Ga je voor een hypotheek met NHG? Dan is een ORV verplicht voor het deel van de hypotheek dat boven de 80% van de marktwaarde uitkomt. Bij enkele verstrekkers is een hypotheek zonder NHG zelfs mogelijk zonder ORV.

Slim om zo snel mogelijk de stap te wagen
Als je nog een keer wilt verhuizen, is het raadzaam om daar niet te lang mee te wachten. Ook hierbij komt de overlijdensrisicoverzekering om de hoek kijken. Want hoe jonger je bent, des te minder premie je betaalt. Met de jaren die gaan tellen, loopt de premie steeds verder op. Dit heeft effect op je maximale hypotheek, omdat je zo minder geld overhoudt voor je hypotheeklasten. Wil je een woning kopen met een nieuwe hypotheek? Dan kun je dus het best zo snel mogelijk de stap wagen.

Maximale hypotheek ook afhankelijk van je pensioeninkomen
Voor het berekenen van de maximale hoogte van de hypotheek wordt gekeken naar je inkomsten. Tijdens het werkzame deel van je leven is dat je salaris. Wanneer de looptijd van de hypotheek ook doorloopt in je pensioen, zal er ook worden gekeken naar je pensioeninkomsten. En dit ligt vaak iets lager. Omdat je ook later zal moeten voldoen aan de hypotheeklasten, wordt je maximale hypotheek omlaag gecorrigeerd. Klinkt vervelend, maar anderzijds zijn de regels juist verscherpt om te voorkomen dat je in financiële problemen kunt komen.

Voor meer informatie: https://www.eyeopen.nl/hypotheekadvies/belafspraak , voorzien van advies https://www.eyeopen.nl/hypotheekadvies. Ook op ons blog staat heel veel informatie, die op elk moment gelezen kan worden https://blog.eyeopen.nl/.

08 mei

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

28 juni               :    brunch voor de vakantie

geen soos tot begin september