Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Nieuwtjes

19 oktober

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen Herringtown

Gorcum even Herringtown

Zondag 29 oktober kunnen de Gorcumse ‘blieken’ even genieten van haring uit Enkhuizen. Dan komt bij de jazzclub JazzHall’72 namelijk de ‘Herringtown Jazzband’ op bezoek. Met 45-jaar Jazz Hall’72 en 40-jaar ‘Herringtown’ wordt dit  koffieconcert een soort dubbel-lustrum feest! Met een topbezetting van jonge en wat oudere musici, zijn zij een van de beste ‘English Trad’ bands in Nederland! In hun sound zijn de invloeden van Kenny Ball, Chris Barber en Max Collie duidelijk waarneembaar. Hun faam bracht hen door heel Europa en in 1987 en ’88 naar Rusland, waar zij succesvol optraden in Moskou, Leningrad en Tiblisi. Hun therapeutische lijfspreuk “Voelt u zich vervelend, akelig of down, kom dan snel naar de Herringtown” laat niets te wensen over en er staat voor elke bezoeker een gratis kopje koffie/thee klaar!
Locatie Theater PoGo – Podium Gorcum, Grote Haarsekade 120, 4205 VL Gorinchem. Gratis parkeren voor de deur of vanaf het station per bus bereikbaar, lijn1. Zaal open 11:00 – aanvang 11:30 tot 13:30. Entrée € 11,=/ JH.donateurs € 8,50 / CJP-pashouders € 5,= / Jeugd tot 12 jaar vrij entree.  Info www.jazzhall72.nl / www.facebook.com/Jazzhall72
 
Rob van Bergen–trompet/vocals: Erwin Schoen–klarinet/saxen: Henk van der Veen–trombone: Ruud Donckaarts–bas/sousafoon: Erwin Sprong–banjo/vocals: Berry Schuuring–slagwerk.

13 oktober

Publiekslezing bij Rivas over prostaatkanker

Rivas Zorggroep houdt donderdag 16 november een publiekslezing over prostaatkanker. De lezing vindt plaats in het Grand Café van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. Het thema prostaatkanker wordt deze avond vanuit verschillende invalshoeken belicht. Uroloog dr. Ingrid Koeter en Annika Adriaanse, diëtiste namens Wereld Kanker Onderzoek Fonds, geven antwoord op vele vragen die rond deze aandoening leven. Theatermaakster Nicolien van der Beek geeft een voorstelling over leven met prostaatkanker. De bijeenkomst begint om 18.55 uur en duurt tot 21.45 uur (zaal open vanaf 18.30 uur). De entree is gratis.

Laagdrempelig
Tijdens de publiekslezing informeren verschillende zorgprofessionals de bezoekers op een laagdrempelige manier over prostaatkanker. Zij vertellen ieder vanuit hun expertise over dit thema. Deze publiekslezing is interessant voor iedereen die meer wil weten over prostaatkanker, dus niet alleen voor patiënten, familie en hun mantelzorgers.

Sprekers
Dr. Ingrid Koeter, uroloog in het Beatrixziekenhuis, bespreekt deze avond prostaatkanker in al haar facetten. Van wat prostaatkanker eigenlijk is, wat de symptomen zijn, de diverse behandelmogelijkheden tot de nieuwe ontwikkelingen. Vervolgens zal Annika Adriaanse, diëtiste namens Wereld Kanker Onderzoek Fonds, ingaan op de  invloed van voeding en bewegen bij prostaatkanker. Theatermaakster Nicolien van der Beek geeft tenslotte een voorstelling over leven met prostaatkanker. Met humor, mededogen en inlevingsvermogen schetst zij de moeizame weg die mensen na het krijgen van de diagnose prostaatkanker moeten afleggen. Een ontroerende en bij tijd en wijle hilarische monoloog.

In gesprek met de zorgprofessionals
Naast de lezingen is er een informatiemarkt waar bezoekers meer informatie kunnen krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld verpleegkundig specialist urologie Anneke Meerkerk en oncologie verpleegkundige Jeannine van Zante te ontmoeten. Ook de continentieverpleegkundigen, de oncologische revalidatie, het informatiecentrum en de prostaatkankerstichting staan op de informatiemarkt. Aan de ‘vraagtafels’ kunnen bezoekers tijdens de pauzes en na afloop in gesprek gaan met de sprekers.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich tot maandag 14 november aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/publiekslezingen of via (0183) 64 48 82. Het is ook mogelijk om via het aanmeldformulier vragen in te dienen. Deze worden vooraf aan de sprekers voorgelegd, zodat zij ze mogelijk kunnen meenemen in hun lezingen.

12 oktober

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen oude jazz

Tijdloze live jazz bij Gorcums Jazzclub

De Gorcumse Jazzclub Jazz Hall '72 organiseert maandelijks een concert in Podium Gorcum Groet Haarsekade 120. Gratis parkeren en rolstoelvriendelijk. Rookvrij en horeca aanwezig. Gratis koffie/thee op entreekaart. Bereikbaar met O.V. Lijn 1.

Entree is € 11,00 en donateurs € 8,50 CJP € 5,00 Jeugd tot 12 jaar gratis. Kaartverkoop aan de zaal. Zaal open een half uur voor aanvang.

Info: www.jazzhall72.nl - www.facebook.com/jazzhall72

29 oktober       11.30 - 13.30 uur   Herringtown Jazzband
19 november    14.30 - 16.30 uur  Greetje Kauffeld trio
10 december    11.30 - 13.30 uur  Never Mind Jazzband

11 oktober


Voor de Theaterbezoeker

Als liefhebber van Toneel hebben wij voor u de komende weken twee hele bijzondere voorstellingen in petto.

Op dinsdag 24 oktober hebben wij Laura van Dolron weer op bezoek. Vorig jaar speelde ze bij ons haar voorstelling Liefhebben.
Dit jaar brengt zij haar stuk WIJ op de planken. Nederlands 1e stand-up filosofe gaat op humoristische wijze op zoek naar het wij gevoel.
Na afloop verkoopt ze ook weer het bijbehorende boek, net als vorig jaar zal het nog lang onrustig blijven in de foyer en in uw hoofd.
Deze voorstelling wordt om 14.30 en 20.30 gespeeld. De matinee voorstelling is een verwen concept, entree €25 euro inclusief hapjes en drankjes.
De avondvoorstelling begint om 20.30 uur en entree bedraagt € 17,50 inclusief een consumptie.

Wij hopen u met deze tips van dienst te zijn geweest en zien u graag terug in ons theater.

11 oktoberAfbeeldingsresultaat voor afbeeldingen seniorvriendelijk ziekenhuisBeatrixziekenhuis krijgt Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft wederom het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Dit betekent dat de professionals van het ziekenhuis, onderdeel van Rivas Zorggroep, de kennis en kunde hebben voor optimale zorg voor patiënten ouder dan 70 jaar.

Om het keurmerk te behalen wordt gekeken naar vijftien kwaliteitsaspecten. Ook de cliëntenraad beoordeelt daarin mee. Een greep uit de aspecten laat zien dat het gaat om onder andere: screening op geriatrische problemen, beschikbaarheid en inzet van het geriatrieteam en afgestemde onderzoeken. ‘We stemmen de zorg die we bieden aan ouderen af op hun specifieke behoeften. Daarom hebben we het keurmerk in ontvangst mogen nemen’, zegt Marijke Oskam, gespecialiseerd verpleegkundige geriatrie in het Beatrixziekenhuis.

Expertise
De aanwezigheid van een vast team met geriatrische expertise is een belangrijke eis voor het keurmerk. ‘Het verblijf van mensen boven de 70 jaar in een ziekenhuis kan risicovol zijn’, zegt Joanneke Manten, geriater in het Beatrixziekenhuis. ‘Daarom screenen we hen vóór opname en operatie op kwetsbaarheid. De kunst daarbij is de mensen eruit te halen die echt kwetsbaar zijn, zodat we voor hen interventies in kunnen zetten en vermijdbare risico’s kunnen voorkomen. Daarvoor werken we ook samen met bijvoorbeeld de specialisten ouderengeneeskunde, thuiszorg, verpleeghuiszorg, de huisarts en de dementieconsulent van het Geriatrisch Onderzoek en Advies Centrum van Rivas’, verduidelijkt Manten. ‘Rivas is een ketenorganisatie, waardoor we de juiste zorg op de juiste plek kunnen leveren.’

Preventie
In het Beatrixziekenhuis is ook oog voor preventie. ‘We hebben aandacht voor het voorkomen van vallen, verwardheid tijdens een opname (delier), terugslag in de zelfredzaamheid door functieverlies en ondervoeding’, zegt Oskam. ‘Dat doen we onder andere door verpleegkundigen extra te scholen. Daarnaast laten we patiënten meer bewegen en willen we familie meer betrekken bij het herstel van patiënten. Dat kan bijvoorbeeld door hen te vragen tijdens het bezoek niet naast het bed plaats te nemen, maar samen met de patiënt een stukje te wandelen.’

Complimenten
Verder krijgt het Beatrixziekenhuis complimenten voor de aanwezigheid van eenpersoonskamers op elke afdeling en de mogelijkheid voor familie om te overnachten. ‘Dat kan voor een patiënt belangrijk zijn, wanneer de patiënt angstig en onrustig is’, verduidelijkt Oskam. Daarnaast is er voor elke oudere patiënt en zijn naasten één aanspreekpunt tijdens het verblijf in het ziekenhuis. ‘Op die manier weten ze bij wie zij terecht kunnen met vragen.’

Keurmerk
Het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is een initiatief van samenwerkende ouderenorganisaties, Unie van de Katholieke Bonden, Protestants Christelijke Ouderen Bond, Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten en Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Met dit keurmerk beogen deze organisaties dat de zorg voor ouderen overal goed is geregeld. De organisaties hebben samen met ouderen de vijftien kwaliteitsaspecten van het keurmerk ontwikkeld.

Meer informatie
Meer informatie over het Beatrixziekenhuis is te vinden op www.rivas.nl of bel Rivas Zorglijn 0900-8440. Meer informatie over het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis staat op www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl.

9 oktober

Theaterverwenmiddag voor senioren

Ook dit seizoen worden er in Theater Peeriscoop weer verwenmiddagen gehouden voor senioren.
Algemeen: Entree € 25,00, foyer open 13.30 uur, aanvang voorstelling 14.30 uur. De entreeprijs is wat hoger dan u van ons gewend bent, maar daar krijgt u dan ook een volledig verzorgde middag voor terug. Voor de voorstelling krijgt u een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Na de voorstelling kunt u een drankje gebruiken en ook daarbij presenteren wij weer heerlijke hapjes. Bovendien is er na de voorstelling de gelegenheid om Fred Delfgaauw / Laura van Dolron  te ontmoeten en met hem / haar  een praatje te maken, de zogenaamde "meet and greet”.

24 oktoberLaura van Dolron
WIJ

Ik ga zeggen wie wij zijn, en dat is bijna onmogelijk, omdat bij alles wat ik zeg iemand denkt, “zo ben ik niet”. En dat zegt heel veel over wie wij zijn…
Laura van Dolron vraagt zich in WIJ af wat we bedoelen als we ‘wij’ zeggen. Wie zijn ‘wij’ en hoe bepalen we wie daar bij hoort en wie niet? WIJ gaat over nee-stemmers en ja-knikkers, over Kant en je kleiner maken dan je bent, over Beethoven en emoticons, over vluchtelingen en vluchters, over in het donker met je kind op een bootje stappen op de Middellandse zee, of je neus begraven in de krullen van je dochter…

De pers over WIJ: ‘Intens, krachtig, lief, integer en vol overtuiging’, ‘Ik ben in tijden niet zó klaarwakker uit een voorstelling gekomen’ en ‘Een must’. De tekst van WIJ bezit op zichzelf zoveel kracht dat deze in 2017 in boekvorm is verschenen.

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre: stand-up filosofie. In haar voorstellingen wisselen humor en diepgang elkaar in razend tempo af. Ze doet op het podium wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. De pers noemde haar de vrouwelijke Woody Allen.

Reseveren: telefoon 0183 - 690022 of info@peeriscoop.nl vragen naar Monique Masolijn.

9 oktober

Week van de Dialoog.

Dit keer over het thema: 'Hier loop ik warm voor'.

Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 november zijn er weer dialoogtafels op meerdere plekken in de stad. Een aantal tafels zijn al rond, waaronder weer twee huiskamerdialogen.

Voor we starten met de Week van de Dialoog is de aftrap op zondag 22 oktober 2017. Tijdens de kick-off laten we samen met de nieuwe burgemeester zien hoe inspirerend een dialoog kan zijn.

Programma Kick-off zondag 22 oktober

14.00 uur Ontvangst met kopje koffie/thee namens Gorinchem in Dialoog

14.30 uur Gesprek over de dialoog en het thema met burgemeester Reini Melissant

15.15 uur Nababbel

Plaats: De Nieuwe Doelen/Vijfzinnen

We hopen u op 22 oktober te ontmoeten en neem zoveel mogelijk mensen mee..................

U kunt zich aanmelden voor een dialoogtafel via: Jacqueline Bot: jacqueline@gorinchemindialoog.nl

8 oktober

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding honingbij

Lezing Bijenteelt

Maandag 23 oktober 2017
Lezing door Koos Tromp

De lezing over de bijen behelst het leven van de honingbij gedurende het gehele jaar, de producten die ze verzamelen en het nut dat ze voor de mensheid hebben.

Aan bod komen o.a. hoe het er binnen een bijenvolk aan toe gaat, hoe ziet de koningin eruit, wie bouwt de raten en wat doen de werksters, wat is zwermen en wat doe ik als ik gestoken wordt, welk imker gereedschap wordt gebruikt, wat zijn specifieke  drachtplanten en welke afzonderlijke bijen producten worden er geproduceerd. Uitgelegd wordt hoe de imker de door de bijen verzamelde honing ontfutselt.

Kortom een beknopt overzicht van de gang van zaken in en om de korf. Een en ander wordt uitgelegd aan de hand van een power point presentatie. Tijdens de lezing wordt u getrakteerd op een echte honing bonbon en na afloop kan er nog een potje echt Hollandse honing of een mooie waskaars worden aangeschaft

Koos Tromp is eigenaar van De Heerlijkheid Trompenburg in Poederoijen. Hij maakt zelf jams, mosterd, honing kruidkoek, chutney’s uit eigen moestuin, kaarsen van bijenwas en advocaat van eigen eieren.

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141
4205 BC Gorinchem
Aanvang : 20.00 uur

30 september

Informatieavond bij Rivas over late gevolgen borstkanker

Borstkanker is de derde meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een kleine 15.000 mensen per jaar krijgt ermee te maken. In oktober, de landelijke borstkankermaand, besteedt Rivas graag weer extra aandacht  aan dit onderwerp. Op donderdagavond 26 oktober organiseren de mammacareverpleegkundigen een informatieavond over de late gevolgen van- en vermoeidheid na de behandeling van borstkanker. (Ex)patiënten, hun partners en overige belangstellenden zijn van harte welkom tussen 19:00 en 21:00 uur in de Maaszaal in Management Centrum 1. Het Management Centrum is te bereiken via de ingang van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 57 in Gorinchem.   

Lotgenotencontact
‘Tijdens deze bijeenkomst bieden wij de bezoekers de gelegenheid om in een ontspannen sfeer lotgenoten te ontmoeten en van gedachten te wisselen over borstkanker. Er is volop ruimte om onderwerpen zoals bijvoorbeeld werk, vakantie, bewegen of voeding ter sprake te brengen’, zegt gespecialiseerd verpleegkundige mammacare Mathilde van Zijtveld.  

Late gevolgen van en vermoeidheid na behandeling van borstkanker
Verpleegkundig specialist mammacare Marry Boes vertelt tijdens de bijeenkomst een en ander over de late gevolgen na de behandeling van borstkanker. Na de pauze komt oncologisch fysiotherapeut Jan van Poortvliet aan het woord over het omgaan met vermoeidheid na de behandeling. Verder is een huidtherapeute van de Colvenier aanwezig. Zij kan desgevraagd advies geven over huidbehandelingen.

Aanmelden
De informatieavond vindt plaats op donderdag 26 oktober van 19:00 tot 21:00 uur in de Maaszaal van het Management Centrum. Het managementcentrum is te bereiken via de ingang van verpleeghuis Het Gasthuis aan de Banneweg 57 in Gorinchem, tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis. De bijeenkomst is gratis en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via mammab1@rivas.nl of telefoonnummer (0183) 64 48 18. Vol is vol.

Meer informatie
Bezoek voor meer informatie onze website www.beatrixziekenhuis.nl.

14 september

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen senioren


Seniorensoos bij Speeltuin- en Buurtvereniging West
Elke woensdagochtend wordt bij BSVW aan de Henri Knapstraat 44 van 9.30 tot 11.30 uur een seniorensoos gehouden waarbij iedereen van 55 jaar en ouder welkom is. De eerste woensdag van de maand is er een inloop met een kop koffie of thee. Tijdens de andere woensdagen van de maand worden er op de soos activiteiten georganiseerd. Men is niet verplicht om met de activiteit mee te doen alleen gezellig koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.
Kom gerust eens vrijblijvend kijken. Wanneer u het leuk vindt om lid te worden van de soos, dan betaald u 25 euro per jaar voor het lidmaatschap en 1 euro inleg per keer voor de onkosten. Een kopje koffie en/of thee kost 0.85 cent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Weterings 0183-625809. U bent van harte welkom.

Activiteiten voor de komende tijd zijn:

woensdag 25 oktober : vormen met gastendoekjes

woensdag 01 november : vrije inloopochtend

woensdag 08 november : bingo

woensdag 15 november : cadeauspel

woensdag 22 november : chipsbus bewerken

woensdag 29 november : bloemen maken