Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Dienstverlening

60Plus relatie

Hét moment om op een serieuze manier een partner te zoeken! Je bent jong van geest, 60 jaar of ouder, en op zoek naar een "nieuwe" partner.
De juiste partner tegen komen is niet altijd even gemakkelijk, zeker als we wat ouder zijn.

De meeste mensen, die op deze leeftijd alleenstaand zijn, hebben er over het algemeen niet zelf voor gekozen. Of je nu weduwe of weduwnaar, gescheiden, of op een andere manier alleenstaand bent, iedereen wil weer een maatje in zijn leven en die arm om zich heen.

Laat het zoeken naar de juiste partner over aan dé specialist op dit gebied: 60PlusRelatie. Bij ons weet je zeker dat je met ongebonden singles te maken hebt, die ook op zoek zijn naar een maatje. Wij bieden een grote slagingskans door de professionele en persoonlijke werkwijze van onze consulenten. Wij werken vooral regionaal maar zitten in het hele land!

Jantine van Rosmalen: 0347 = 843432

Jantine@60plusrelatie.nl

Notarissen

ArkelStad notarissen

Kleine Landtong 17

4201 HL Gorinchem

Telefoon: 0183-216600

Email: info@arkel-stad.nl

Internet: www.arkel-stad.nl

Hulp in het huishouden

Het is niet altijd eenvoudig om de huishoudelijke klusjes dag in dag uit zelf te verrichten. Taken als stofzuigen en de was doen kunnen veel van uw energie vragen, waartoe u niet meer in staat bent om bezig te zijn met uw favoriete hobby’s. Veel huishoudelijke taken kunnen in Gorinchem worden overgenomen door een hulp in de huishouding. Hulp.nl biedt een platform waar u de passende persoon eenvoudig een huishoudelijke hulp kunt vinden? Binnen enkele stappen kiest u op de site een geschikte hulp om de taken in het huishouden over te nemen.

Wat kan een huishoudelijke hulp in Gorinchem voor u betekenen?

De keuze voor welke taken u overdraagt aan een hulp in de huishouding ligt volledig in uw handen. Zowel de standaard taken als stofzuigen en boodschappen doen als de wat meer tijdrovende klusjes zoals het schoonmaken van de badkamer en het opknappen van de tuin kunnen worden verricht. De volgende werkzaamheden kunnen onder andere worden uitgevoerd:

•    Schoonmaken van de badkamer, slaapkamers en hal
•    Afstoffen van meubels
•    Opknappen van de tuin
•    Boodschappen doen en opruimen
•    Stof van lastige plaatsen verwijderen, zoals op of achter kasten en onder een bureau
•    Wassen, ophangen, strijken en opbergen van kleding

De kwaliteit en hoeveelheid werk kunt u in overleg met de hulp opstellen. Ook de kosten per uur kunt u in overleg met de huishoudhulp zelf afspreken. Gemiddeld ligt het uurloon in Gorinchem op 11 euro. Op www.Hulp.nl kunt u direct zien welke huishoudelijke hulp er in Gorinchem te vinden is.

Afbeeldingsresultaat voor afbeeldingen van TabletCafé

Tablet Café voor vragen over tablet en smartphone

Met vragen over hun tablet of smartphone kunnen inwoners van de regio vanaf de eerste week van maart heel goed terecht in de Rivas Leef&-gezondheidswinkels in Gorinchem, Sliedrecht en Leerdam. Een deskundige medewerker van SeniorWeb is wekelijks op een vaste middag aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Locaties en tijden
•    Leef&-winkel Beatrixziekenhuis Gorinchem: vanaf dinsdag 7 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Gratis toegang
Belangstellenden hoeven zich vooraf niet aan te melden voor het Tablet Café. De toegang is gratis.

Mentorschap Midden Nederland

Sommige mensen zijn door een ziekte of beperking niet volledig in staat om zelf beslissingen te nemen en voor zichzelf op te komen. Maar wat als hij/ zij niemand om zich heen heeft om dat voor hem/ haar te doen? Mentorschap Midden Nederland zet voor deze mensen mentoren in.
Mentoren zijn vrijwilligers die door de rechtbank worden benoemd en wettelijk vertegenwoordiger, vertrouwenspersoon, belangenbehartiger en adviseur zijn voor hun cliënt. Op deze website vindt u informatie over mentor worden, aanmelden voor een mentor en over onze organisatie. Als u meer wilt weten neemt u dan gerust contact met op.

Diverse Organisaties voor dienstverlening:

HCC!SeniorenAcademie

Computerclub HCC!SeniorenAcademie van start in Gorinchem.

Onze moderne wereld is sneltrein vaart aan het digitaliseren en steeds meer senioren ondervinden er problemen mee. Dit is ondertussen een wekelijks terugkerend nieuwsonderwerp en een dagelijks gespreksonderwerp onder de senioren waar in deze maatschappij zomaar aan voorbij wordt gegaan.

De SeniorenAcademie is een interessegroep binnen de HCC (Hobby Club Computers) en richt zich op de oudere computergebruiker, die behoefte heeft aan voorlichting en ondersteuning in de digitale wereld. De vereniging doet dit al op 30 plaatsen in Nederland en vanaf april dus ook in Gorinchem.

Maandelijks wordt er door een team van vrijwilligers, een presentatie gegeven met steeds wisselende thema's en voor hulp en ondersteuning met het gebruik van uw notebook, tablet of smartphone. Het thema in april gaat over Windows 10 instellingen. Bent u al overgestapt? Heeft u alle instellingen al onder controle? Onze vrijwilligers vertellen u er alles over.
Ook wordt er maandelijks een Inloop Digitale Hulp gehouden waar bezoekers met hun draagbare digitale apparaten langs kunnen komen met hulpvragen aan de aanwezige HCC-vrijwilligers en gasten. Apparaten zoals een tablet, iPad, smartphone, iPhone en ook laptop of macbook.

Vanaf de komende maand ook in Gorinchem.
Datum: 14 april 2016, Bijeenkomst met thema Windows 10 instellingen
             28 april 2016, Inloop Digitale Hulp Gorcum
Aanvang: 13.30 - 15:30 uur
Plaats: De Rozenobel, Dukatenplein 2, Gorinchem.
Leden van de computerclub HCC hebben gratis toegang. Niet leden hebben 2 x de gratis mogelijkheid om een bijeenkomst bij te wonen. De inloop Digitale Hulp is gratis.
Onze webpagina:
https://seniorenacademie.hcc.nl/locaties-a-g/locations.html

Hondenoppas

Bent u gek op honden en zoekt u een maatje waarmee u heerlijk kunt knuffelen en wandelen? Dan biedt www.hondenoppas.nl u de geweldige kans om hondenoppas te worden. U kunt gemakkelijk en gratis uw eigen profiel aanmaken op www.hondenoppas.nl/werk. Zo kunnen hondeneigenaren bij u in de buurt contact met u opnemen op het moment dat ze zelf even niet voor de hond kunnen zorgen. Uiteraard bent u vrij om hiervoor een vergoeding te vragen.

Hondenoppas.nl
Altijd een baasje in de buurt!

www.hondenoppas.nl
info@hondenoppas.nl

Repair Café

Het Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook is er deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman en een fietsenmaker. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf aan de slag. Eventueel met hulp. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

De reparaties in het Repair Café worden uitgevoerd tegen een vrijwillige bijdrage. Is dat geen valse concurrentie voor professionele reparateurs, zoals het naaiatelier en de fietsenmaker?

De mensen die Repair Cafés bezoeken, zijn op dit moment geen klant bij de professionele reparateur. Het zijn mensen die hun kapotte bedlampje, staafmixer, stoeltje of jas nu weggooien, omdat reparatie duurder is dan een nieuw product. Door deze mensen in het Repair Café te helpen in ruil voor een vrijwillige bijdrage, voorkomen we dat ze iets nieuws moeten kopen. Daarmee beconcurreren we niet de professionele reparateur, maar eerder de fabrikant die wil dat je je oude spullen weggooit en nieuwe koopt.
Verder leren bezoekers in het Repair Café dat spullen veel vaker en veel makkelijker gerepareerd kunnen worden dan zij misschien denken. Daardoor neemt de kans dat zij in het vervolg toch ook eens naar een professionele reparateur zullen gaan, eerder toe dan af.

Wij zoeken vrijwilligers met een technische achtergrond in elektra, computers, meubels, fietsen e.d. Initiatiefnemers voor Gorinchem e.o.; Onno Burmania en Ton Debel.
Vast adres:
De Rozenobel, Dukatenplein 2, Gorinchem en mede mogelijk gemaakt door Poort6.
Contact via tel. 0183-631172 of 628293 of email; repaircafe.gorinchem@gmail.com

Samen één

Samen één is een initiatief van ervaringsdeskundigen op allerlei gebieden. Mensen die betrokken zijn bij de hulpvraag, het leed, de zorgen, de eenzaamheid en worstelingen van de medemens. Wij willen graag die ruimte en hulp bieden om samen één te zijn.

Samen één wil een basis aanbieden voor sociale of praktische hulp. Hierbij willen wij mensen in de samenleving met elkaar verbinden. Mensen die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes, willen we in contact brengen met vrijwilligers die deze klusjes willen oplossen. Te denken valt ssn een timmerman, een schilder, een loodgiter of een tuinman.
Ook kan her zijn dat mensen onthand zijn door omstandigheden. Geen boodschappen kunnen doen ofverzorging nodig hebben. Psychisch in de knoop zitten en behoefte hebben aan iemand die luistert of adviezen geeft. Het kan zelfs zijn dat er mensen in eenzaamheid leven en behoefte hebben aan gezelschap. Samen iets leuks doen zoals een spelletje of een wandeling, kan daarbij al een hulp zijn. De mensen van Samen één willen hierbij graag het centrale punt zijn om deze mensen aan elkaar te verbinden.

Er kan ook kleding of kinderspeelgoed worden ingeleverd wat dan beschikbaar wordt geseld aan mensen die dat nog hebben.

Wekelijks is er op dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur een inloopspreekuur waarop een ervaringsdeskundige een luisterend oor biedt of hulp probeert aan te reiken voor mensen die daar behoefte aan hebben.
Het adres:
Koningstabelstraat 5 (een ruimte van Poort6 in een van de garageboxen)
Gorinchem
e-mail: samen1gorinchem@outlook.com
Ook bereikbaar via facebook

Alzheimer

De “Alzheimer Stichting” startte in Friesland in de huiskamer van de arts en verpleeghuisdirecteur  Henk ter Haar en zijn echtgenote Vera in december 1984. Na enkele jaren ontstond de behoefte om in de eigen regio activiteiten te ondernemen en werd er een groot aantal Alzheimer Verenigingen opgericht. De gestage groei gaf aanleiding tot herziening van de gebezigde structuur en de verenigingen werden na ampel overleg tot afdelingen omgevormd. De stichtingsnaam was inmiddels uitgebreid tot Alzheimer Nederland: nu 30 jaar in beeld.

2014 betekent ook 20 jaar Alzheimer Afdeling Dordrecht e.o., Alblasserwaard en Vijfheerenlanden én 10 jaar Alzheimer Café Gorinchem!

We hopen velen te ontmoeten op onze vieringen!

Met vriendelijke groet, Irma C. van Milt-Bethlehem

Vrijwilliger Alzheimer Afd. Dordrecht e.o., Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Heeft u vragen over Alzheimer bel dan de Alzheimertelefoon 030 - 6567511 en/of ga naar www.alzheimer-nederland.nl. U kunt ook rechtstreeks per e-mail contact opnemen met Irma van Milt miltbeth@hetnet.nl. Zij is al 27 jaar vrijwilligster en kan vrijwel alle vragen beantwoorden. Ook kunt u het maandelijkse Alzheimer Café  bezoeken in het Gasthuis bij het Beatrix ziekenhuis. Het is elke tweede dinsdagavond van de maand. Via de site kunt u ook op het forum komen om vragen te stellen.

SeniorHelp

SeniorHelp is een vrijwilligers-organisatie die senioren (55 plus) helpt bij computervragen en de aangiften inkomstenbelasting en aanvragen zorg- en huurtoeslag. Ook andere zaken kunnen worden aangekaart. U kunt voor informatie onderstaand telefoonnummer bellen of per email uw hulpverzoek inzenden. De medewerkers worden geselekteerd op kennis en ervaring en vragen alleen een vrijwilligersvergoeding voor hun diensten. Daarvoor kunt u rekenen op goede uitvoering en nazorg tot 1 jaar na datum van de hulpvraag. Wij bezoeken u bij voorkeur thuis omdat u daar alle benodigde papieren bij de hand heeft.

SeniorHelp
Leeuwenhofje 6
4201 HC Gorinchem
tel. 0183-631172
email; tondebel@online.nl

Humanitas

De veranderende welzijns- en zorgmarkt wordt nauwlettend gevolgd en er vindt overleg plaats met de gemeente Gorinchem en met andere organisaties en instellingen die actief zijn op dit gebied.
Per 1 januari 2014 zijn een aantal activiteiten overgenomen van Staerk. Dit zijn met name de inloopochtenden in het Gildeplein gebouw (Internationaal Vrouwen Contact)Thuisadministratie draait inmiddels volop.

Iedereen die meer informatie wil of een beroep wil doen op de dienstverlening van Humanitas kan ons op de volgende manieren bereiken :

e-mail : gorinchem@humanitas.nl

tel. : 0635118661

We hebben ook een Facebook pagina : www.facebook.com /Humanitas Gorinchem


De Zonnebloem kleurt je wereld

De Zonnebloem levert een positieve bijdrage aan het leven van mensen met een fysieke beperking door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd. Door middel van huisbezoek, activiteiten en vakanties geven ze kleur aan hun leven en helpen de 40.000 vrijwilligers gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

Mocht u meer informatie willen, vrijwilliger willen worden of donateur dan kunt u contact opnemen met:
Contactadres secretaris Ton Debel, tel. 0183-631172.

Zonnebloem afdeling Lingewaal
Dalem hoort bij de afdeling Lingewaal van de Zonnebloem.
Te vinden op:  http://lingewaal.zonnebloem.nl

Contactpersoon voor Dalem is mevr. L.v.d Helm 0183 661407

Landelijke informatie: www.zonnebloem.nl

Stichting Gorinchems Platform voor gehandicaptenbeleid

De stichting zet zich in voor o.a. ouderen met een beperking door middel van het vragen voor aandacht voor de Toegankelijkheid Uitgankelijkheid, inrichting openbare ruimten, hulpmiddelen, aanpasbaarbouwen. En streven voor een registratiesysteem, zodat de brandweer en de hulpverleners weten waar mensen met een beperking zich bevinden ingeval van calamiteiten.

Meer informatie: Emmy den Heijer, voorzitter e-mail emmydenheijer@casema.nl

Coördinator toegankelijkheid/Uitgankelijkheid de heer P. W. de Jong

Stichting Tussen Wal & Schip

Stichting Tussen Wal en Schip ondersteunt mensen in problemen die niet meer door de reguliere instanties geholpen kunnen worden. De hulp of steun moet wel door een hulpverlener (arts, maatschappelijk werk, sociale dienst e.d.) worden aangevraagd.

Stichting Tussen Wal en Schip is een onderdeel van stichting FOWW (Fonds Ontwikkeling Wonen en Welzijn)

De aanvragen kunnen gezonden worden naar:
Stichting FOWW
Postbus 890
4200 AW Gorinchem
Tel.: 0183 – 641017

Grijs Genoeg(en) (Leger des Heils)

Grijs Genoeg(en) is een hulpverleningsvorm die gericht is op thuiswonende ouderen die door allerlei omstandigheden in een sociaal isolement dreigen te raken of reeds geraakt zijn.
Grijs Genoeg(en) is een onderdeel van het Centra voor Wonen, Zorg en Welzijn Zuid-West Nederland van het Leger des Heils.

Aanleiding voor het ontstaan van Grijs Genoeg(en)
In onze samenleving raken steeds meer oudere mensen in een sociaal isolement.
Hierdoor kunnen problemen ontstaan van vereenzaming, verwaarlozing, gebrek aan medische zorg, verlies aan zingeving etc.
Mensen die geraakt worden door dit proces zijn veelal op eigen kracht niet meer in staat deze negatieve spiraal te doorbreken.
Om hen hier mee te kunnen helpen is “Grijs Genoeg(en)” ontstaan.
Medewerkers van Grijs Genoeg(en) richten zich met name op deze doelgroep met als doel het dreigend sociaal isolement te voorkomen of te doorbreken. Ze doen dit in de eerste plaats door te proberen weer structurele contacten met hen op te bouwen, en vandaar uit zonodig verdere aanvullende hulpverlening op te starten.
Hierbij kan gedacht worden aan de volgende zaken:

• Persoonlijke verzorging
• Huishoudelijke verzorging
• Ondersteuning bij het doen van de woonadministratie
• Rouwverwerking
• Contacten met huisartsen en ander medische zorg
• Contacten met buurt en buurtbewoners.

De doelgroep
Thuiswonende ouderen van 55 jaar of ouder in de omgeving Dordrecht en Gorinchem, waarvan bekend is geworden dat zij weinig tot geen contact meer onderhouden met familie, buren of vrienden, met een dreigend isolement en zorgmijdend gedrag

Aanmelding
Cliënten kunnen worden aangemeld door huisarts, buren, mantelzorgers, politie, woningstichting en/ of medewerkers van andere zorginstellingen.

Werkwijze
Grijs Genoeg(en) werkt met professionele en gediplomeerde medewerkers die hun opleiding hebben op de vakgebieden: wijkverzorging /verpleging en sociaal/maatschappelijk werk.
In hun werkwijze en benadering wordt uitgegaan van het “cliënt centraal” principe waarbij tevens sprake is van een zorgvuldige en respectvolle bejegening van de cliënt.
De medewerker van Grijs Genoegen zal als eerste trachten in contact te komen met de cliënt en het vertrouwen te winnen.
De medewerker van Grijs Genoeg(en) zal zelf praktische zorg aanbieden als de cliënt er nog niet aan toe is reguliere zorg te accepteren.
De medewerker van Grijs Genoeg(en) zal vervolgens, waar nodig, verdere doelgerichte hulpverlening gaan organiseren.
Hierbij wordt aansluiting gezocht bij bestaande diensten op het gebied van wonen, gezondheidszorg en welzijn.

Bereikbaarheid
Grijs Genoeg(en) is bereikbaar tijdens kantooruren op telefoonnummer
078-6320700

Het adres is:
Leger des Heils
Centra voor Wonen Zorg en Welzijn Zuid West Nederland
Kromhout 110
3311 RH Dordrecht

Hulp in Praktijk

Stichting Hulp in Praktijk (HiP) heeft als doelstelling om christenen uit de lokale kerken te mobiliseren en hulp te bieden aan mensen in nood. Deze stichting brengt mensen met elkaar in contact en schakelt bij hulpverzoeken vrijwilligers in van de lokale kerken.
Hulp ontvangen via HiP kan als iemand buiten de professionele hulpverlening valt, geen familie of vrienden heeft die kunnen helpen en als iemand onvoldoende inkomen heeft om hulp in te kopen. Via HiP komen mensen uit de buurt langs voor allerlei vormen van praktische hulp.

HiP is te bereiken via tel.: 0900 – 4474474. Iedereen kan via dit telefoonnummer een beroep doen op hulp.
Meer informatie: www.stichtinghip.nl . Wanneer u op deze site bent zet een een / achter nl en dan gorinchem.html en klik dan. U zit dan bij Gorinchem.

Rode Kruis

Het Rode Kruis afd. Gorinchem organiseert eens in de maand activiteiten aan de Marinus Spronklaan 57 te Gorinchem op de donderdagmiddag en twee ochtenden in de week een inloopochtend

Informatie Petra Sterrenburg  06-10742416
afd. Gorinchem Rode Kruis

Faros Seniorendienstverlening

Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen, ontwikkelde de Farosgroep, Faros Seniorendienstverlening. Met diverse ondersteunende en gemaksdiensten, een onderhouds- en klussendienst, administratieve ondersteuning en zelfs een verhuisservice bieden we u alles wat nodig is om onbezorgd, veilig en comfortabel te wonen. Om gebruik te maken van onze dienstverlening hoeft u geen langlopend abonnement of onderhoudscontract af te sluiten, u belt gewoon voor een vrijblijvende afspraak.

Faros Seniorendienstverlening, Zorg voor uw Welzijn.

Voor meer informatie: www.farosseniorendienstverlening.nl

Faros Seniorendienstverlening
Postbus 2
5760 AA  Bakel

Telefoon  :  (0492) 343913
E-Mail  :  info@farosgroep.nl
Website  :  http://www.farosseniorendienstverlening.nl

Regiokantoor Gorinchem
Telefoon  :  (0183) 625905  
E-Mail  :  joseveen@farosgroep.nl

De Ouderentelefoon

Een landelijk telefoonnummer (0900 – 60 80 100, € 0,05 p/m) wat dag en nacht bereikbaar is voor informatie, advies of een gesprek.
7 dagen per week, 24 uur per dag biedt de Ouderentelefoon (voorheen Ouderenhulplijn) een luisterend oor voor iedereen die even wil praten, een vraag heeft of informatie wil hebben. Samen met de Ouderentelefoon wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem of een antwoord op de vraag. De Ouderentelefoon kan indien nodig ook doorverwijzen naar de juiste instantie of organisatie in de buurt.  

De Ouderentelefoon wordt gefaciliteerd door professioneel opgeleide vrijwilligers van Sensoor (voormalige SOS Telefonische Hulpdienst). Voor het opzetten van de Ouderentelefoon heeft het Ouderenfonds een bijdrage ontvangen van (in willekeurige volgorde) KPN Telecom, Stichting Liberty, Stichting RCOAK, Stichting Het R.C. Maagdenhuis en Stichting Brentano Steun des Ouderdoms.

Het VakantieBureau

Jaarlijks genieten meer dan 2.400 mensen van een vakantieweek, die het VakantieBureau organiseert in nauwe samenwerking met de Protestantse Kerk in Nederland.Er wordt bij de aanmelding echter niet gekeken welk geloof u heeft.

Het VakantieBureau heeft bijna 50 jaar ervaring met de organisatie van vakanties voor iedereen voor wie het - om wat voor reden dan ook - niet (meer) zo eenvoudig is alleen op vakantie te gaan. De vakanties zijn bijvoorbeeld bedoeld voorouderen die het niet zo makkelijk vinden om alleen op vakantie te gaan.
Vakantieschepen van het Vakantiebureau leggen regelmatig aan in Gorinchem Buiten de Waterpoort.

Meer infromatie:
Het VakantieBureau
Westhofflaan 2
6741 KH Lunteren
telefoon: 0318 - 486610
e-mail: mblanken@hetvakantiebureau.nl
internet: www.hetvakantiebureau.nl