Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Cursussen voor ouderen

Kenniscafé voor ouderen

Wij zijn onlangs gestart met een kenniscafé voor ouderen. Dit kenniscafé is onderdeel van de stichting leergang voor ouderen Gorinchem(www.lvog.nl).
Beoogd wordt om de 14 dagen een lezing te verzorgen over onderwerpen die ouderen interesseren. Na de lezing is er een gezamenlijke lunch om de sociale contacten op te bouwen dan wel te verstevigen.
De data ,tijden en plaats worden vermeld op onze website: www.lvog.nl 

Gratis Software

Op internet is veel gratis software te vinden. Bijvoorbeeld via de site http://www.gratissoftware.nu/
Doe er uw voordeel mee.


De Stichting SeniorWeb Gorinchem e.o.
(regelt de lessen, doet intake cursisten, int cursusgeld)

Het cursusaanbod is gemoderniseerd. Cursuskosten blijven laag.
Privécursus 4 x 1 les van van 1 uur per week: totaal €60

U heeft een docent geheel privé ter beschikking.

U mag zelf, uiteraard in overleg met wie de telefonische intake doet en met uw docent, bepalen waarin u precies les wilt hebben. Mocht 1 blok van 4 lessen onvoldoende zijn, dan kunt u met de docent extra lessen afspreken ad € 15 per les, wat u contant kunt voldoen. SeniorWeb zorgt dat zo nodig het juiste boek bij de eerste les kan worden aangeschaft.
 
Voorbeelden van mogelijke lesonderwerpen voor een privécursus:
    Android tablet (Samsung etc.) en iPad tablet (Apple)
    Foto’s van camera, tablet of telefoon op de laptop overzetten
    Fotobeheer en -bewerking met Picasa
    Fotobewerking met de Windows 10 Foto’s app
    Fotoboek maken met Albelli
    Windows 7,8, en 10
    Windows leren een goede back-up te maken
    Windows bestanden en mappen
    Windows Onderhoud en Beveiliging
    Etc. etc. etc. … wat u maar kunt bedenken

De lessen worden gegeven te Gorinchem in Woonzorgcentrum De Bannehof, Voermanstraat 169, op  dinsdagmorgen, woensdag hele dag, donderdag- en vrijdagmiddag. Meestal op uw eigen apparaat of op een  les-PC s. Voldoende gratis parkeren. De docenten zijn senioren vrijwilligers.

Deelname alleen voor 50 plussers na aanmelding op 085-0020543 (lokaal tarief) of via www.seniorwebgorinchem.nl

De Cultuurfabriek

Je zou kunnen zeggen: "TOON is niet meer, lang leve de Cultuurfabriek".
De cultuurfabriek is de opvolger van TOON. De docenten van TOON zijn doorgegaan zonder subsidie. Er worden weer veel cursussen aangeboden. Voor meer informatie kijk op:

www.culturelemenukaart.nl


Hoger onderwijs voor ouderen

Bent u er ook aan toe om weer lekker te gaan studeren? Er bestaat een organisatie die speciaal voor ouderen Hoger Onderwijs aanbiedt. Op verschillende plaatsen in het land worden cursusplaatsen aangeboden. U kunt alle informatie vinden op www.hovo-nederland.org . Veel succes met een nieuwe richting in uw leven.

Volksuniversiteit Gorinchem
Mollenburgseweg 82
4205 NB Gorinchem
Tel.: 0183 – 646831 / 0183 – 646800
e-mail: gorinchem@volksuniversiteit.nl
site: www.volksuniversiteit.nl/gorinchem

Programmaboekjes zijn te verkrijgen via bovenstaand adres en liggen o.a. in de bibliotheek en in de hal van het stadhuis.

Mocht u internet hebben dan kunt u het programma lezen op de site van de Volksuniversiteit Gorinchem. 

Rivas Extra

Algemeen
In een gezonde leefstijl is er een balans tussen bewegen en eten en tussen activiteiten en ontspanning. Soms kunt u hierbij wel ondersteuning of een “maatje” gebruiken. Daarom biedt Rivas Extra, afdeling binnen Rivas Zorggroep, voor cursussen en activiteiten. Samen met u werken we aan een gezonde leefstijl met aandacht voor beweging, voeding, ontspanning, (zorg)ondersteuning en gemak. Meer informatie over het aanbod van Rivas Extra kunt u vinden op www.rivas.nl.

Pasvoordeel
Als pashouder van Rivas Zorggroep profiteert u van kortingen op verschillende producten en diensten. Zo ontvangt u op de activiteiten als pashouder in de meeste gevallen 10% korting of meer. Pashouders van Rivas Zorggroep betalen €17,50 per jaar. Meteen bij inschrijving al profiteren van de korting? De pas vraagt u snel en makkelijk aan via Rivas Zorglijn, 0900-8440 (lokaal tarief).

Vergoeding van de verzekeraar
Wilt u graag aan een activiteit deelnemen en hebt u een aanvullende ziektekostenverzekering bij Trias, dan komt u in aanmerking voor een vergoeding. Deze kan oplopen tot € 75,- per jaar. Ook andere ziektekostenverzekeraars bieden soortgelijke tegemoetkomingen. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.

Online Cursussen van Laudius
https://www.laudius.nl/a-z-alle-cursussen

Laudius biedt diverse online thuisstudies en cursussen aan met erkende kwaliteit. Daarnaast kunnen geïnteresseerden ook kiezen uit verschillende hobbycursussen zoals tuinieren, verhalen schrijven of kunst & antiek.
Deelnemers kunnen zelfstandig of met behulp van docent aan de slag.

Een zeer gepaste toevoeging voor senioren die een nieuwe uitdaging of vrijetijdsbesteding zoeken en graag zelfstandig en op hun eigen tempo aan de slag willen.

Op de website staat meer informatie over de verschillende cursussen en diensten van Laudius.

Meer Bewegen voor Ouderen

Te oud om te bewegen? Nooit! De wekelijkse bijeenkomsten van Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) brengen senioren vanaf 55 jaar (weer) in beweging. Bewegen heeft namelijk een positieve invloed op uw lichaam. Maar ook op uw reactie- en concentratievermogen, uw geheugen en op hoe u zich voelt.
Onder deskundige begeleiding werkt u samen met andere ouderen aan uw conditie. Een goede conditie helpt u namelijk zo lang mogelijk mobiel en zelfstandig te blijven. Naast uw conditie werkt u ook aan uw stabiliteit en balans. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een vervelende val binnen of buiten voorkomen.

Waar en wanneer

MBvO vindt plaats in buurthuis de Haarhorst, Gorinchem op dinsdag van 9.00 - 10.00 uur en 10.00 - 11.00 uur.
De kosten bedragen € 27,50 per kwartaal, als u pashouder bent krijgt u 30% korting.

Deelname is alleen mogelijk na aanmelding via 0900 - 8440 of via de site. Wilt u eerst meer informatie, kijk dan op www.rivas.nl.


Groepsmaatschappelijk werk

Het groepsmaatschappelijk werk van Rivas houdt zich o.a. bezig met hulpverlening aan ouderen.
Deelnemen aan een groep is geen kwestie van de problemen en moeilijkheden van anderen oplossen. Het is mét en van elkaar leren en de eigen mogelijkheden leren kennen en benutten.
Deze groepen en cursussen zijn kosteloos. U kunt informatie krijgen via tel.: 0183 – 697111

U kunt daar ook een boekje aanvragen waarin de verschillende cursussen, trainingen en gespreksgroepen zijn beschreven.
Zo is er een groep assertiviteitstraining en affectief communiceren, leren budgetteren, mannengroepen, vrouwengroepen, rouwverwerkingsgroep, etc.
Kijk voor meer informatie hier. De cursussen worden verzorgd door docenten van SeniorWeb.nl

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail