Seniorengids Gorinchem

Wegwijzer voor senioren in Gorinchem

Publiekslezing over borstkanker

October 08, 2019, 7:00 pm aan 9:00 pm

 

Zorgprofessionals van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem houden op dinsdag 8 oktober een publiekslezing met als thema borstkanker. Bezoekers krijgen tijdens deze lezing op een laagdrempelige manier informatie over borstkanker, goedaardige aandoeningen aan de borst, behandelmogelijkheden en het leven met en na borstkanker. De publiekslezing is niet alleen interessant en relevant voor patiënten met borstkanker, maar ook voor hun naasten, algemeen geïnteresseerden, mensen bij wie borstkanker in de familie voorkomt of wie zijdelings met deze ziekte te maken heeft (gehad).

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. In Nederland krijgen meer dan 14.000 vrouwen per jaar deze ziekte. Maar ook mannen worden getroffen: jaarlijks wordt bij zo’n 80 mannen in Nederland de diagnose borstkanker gesteld. Oktober is borstkankermaand en het Beatrixziekenhuis gebruikt deze maand om meer aandacht te vragen voor deze veel voorkomende ziekte en om het werk van het mammacareteam (borstkankerteam) voor het voetlicht te brengen.

Diverse laagdrempelige lezingen en in gesprek met zorgprofessionals
Tijdens de publiekslezing wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar borstkanker, goedaardige borstafwijkingen en behandelmethoden. Chirurg Sylvia de Jong vertelt over het belang van zelfonderzoek en over goedaardige afwijkingen. Radioloog Sander Hoogstrate gaat in op onderzoek naar borstkanker en verpleegkundig specialist Suzanne Visser belicht tot slot de mogelijkheden op het gebied van plastische chirurgie na een borstamputatie. Rondom de lezingen nemen de aanwezige artsen en verpleegkundigen plaats aan tafels zodat publiek in gesprek kan gaan en vragen kan stellen.

Brede informatiemarkt
Borstkanker is vaak goed te genezen. De diverse behandelingen kunnen wél nare bijwerkingen hebben. Te denken valt aan een veranderende en verminderde smaak bij chemotherapie, pijn na een operatie of haarverlies. De brede informatiemarkt gaat in op hulp bij dit soort bijwerkingen. Aanwezig zijn onder meer een huidtherapeut van het Beatrixziekenhuis, haarwerkenspecialist Mirjo en lingeriezaak Krimpenfort.

Aanmelden voor de gratis publiekslezing
De publiekslezing vindt plaats op dinsdag 8 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in het Grand Café van Het Gasthuis aan de Banneweg 61 in Gorinchem. Inloop is vanaf 18.30 uur. De informatiemarkt is dan al geopend en koffie en thee staan klaar. De entree is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met maandag 7 oktober aanmelden via het aanmeldformulier op www.rivas.nl/publiekslezing of via Rivas Zorglijn 0900-8440.